Τοπικά

Απατεώνες αφαίρεσαν από δύο Βολιώτες 24.000 ευρώ

 

Ένας Βολιώτης και μία Βολιώτισσα είναι ακόμη δύο θύματα απατεώνων, που έδρασαν στην μεν πρώτη περίπτωση διαδικτυακά, στη δε δεύτερη τηλεφωνικά… Από τον Βολιώτη οι άγνωστοι απατεώνες φέρεται να αφαίρεσαν συνολικά το ποσό των 15.000 ευρώ, από δε τη Βολιώτισσα συνολικά το ποσό των 9.000 ευρώ περίπου…
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και στις δύο περιπτώσεις και τις ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, ο Βολιώτης φέρεται να δέχθηκε τηλεφώνημα από μία άγνωστη γυναίκα, ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό πιστώθηκαν χρήματα, που δεν ήταν δικά του… Με το που απάντησε στο τηλεφώνημα, οι άγνωστοι δράστες άρχισαν να εισέρχονται, άγνωστο πώς, στον τραπεζικό του λογαριασμό έχοντας «σπάσει» τους κωδικούς του ασφαλείας, πιθανώς κάνοντας χρήση του αριθμού του κινητού του τηλεφώνου… Οι άγνωστοι δράστες κατόρθωσαν να εισέλθουν στον λογαριασμό ηλεκτρονικής τραπεζικής του Βολιώτη, τον οποίον και άδειασαν μονομιάς, αφαιρώντας το ποσό των 15.000 ευρώ περίπου… Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα χρήματα του παθόντα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού και μετά επενδύθηκαν σε κρυπτονόμισμα, προφανώς για να μην βρεθούν από τις διωκτικές αρχές. Ο Βολιώτης κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η τράπεζά του δέχθηκε να τον αποζημιώσει για το ποσό μόνο των 3.000 ευρώ από τα 15.000 συνολικά που του αφαιρέθηκαν….

Της πήραν 9.000 ευρώ
Στη δεύτερη περίπτωση μια 45χρονη Βολιώτισσα δέχθηκε τηλεφώνημα από δήθεν εκπρόσωπο επενδυτικής εταιρείας, που την έπεισε να καταθέσει 9.000 ευρώ τμηματικά, προκειμένου να επενδυθούν και να κερδίσει 250.000 ευρώ… Μάλιστα φέρεται να της έστελναν κατά καιρούς ενημερωτικά σημειώματα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στα οποία παρουσιάζονταν η πορεία των επενδύσεών της. Όταν το συνολικό ποσό των δήθεν κερδών είχε φθάσει στις 240.000 ευρώ περίπου, η 45χρονη ζήτησε όλο το ποσό, με τους δήθεν επενδυτές να της ζητούν επιπλέον 1.500 ευρώ για δήθεν φόρο… Τελικά τότε συνειδητοποίησε ότι την εξαπατούν, αφού δεν έλαβε ευρώ πίσω και προέβη στην υποβολή μήνυσης κατά αγνώστων για απάτη. Και σ’ αυτή την περίπτωση ο εισαγγελέας Πρωτοδικών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ο εκπρόσωπος δήθεν της επενδυτικής εταιρείας φέρεται να μιλούσε άπταιστα ελληνικά, ενώ τα χρήματα της παθούσας φέρεται να κατατέθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού και συγκεκριμένα του Λουξεμβούργου και της Αγγλίας. Η Αστυνομία επισημαίνει ότι με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (Forex Scams, Ponzi και Pyramid Schemes), οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματα, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποδυόμενοι τους εργαζόμενους σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Υπόσχονται υψηλές αποδόσεις μέσω τοποθέτησής τους σε εικονικές διαδικτυακές επενδυτικές πλατφόρμες και τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι εικονικές αυτές πλατφόρμες παραπλανούν τους υποψήφιους επενδυτές, παρουσιάζοντάς τους αρχικά ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, προκειμένου να τους δελεάσουν και να τους ωθήσουν στην επένδυση μεγαλύτερων χρηματικών ποσών. Ακολούθως, όταν τα θύματα αιτούνται την ανάληψη ποσού του αρχικού κεφαλαίου ή μέρους των κερδών τους, οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία μαζί τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις: Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους. Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Αναζητήστε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν. Αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή. Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή, για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το