Τοπικά

Απάντηση της ΔΕΥΑΜΒ στην παράταξη Μαζί για τον Βόλο

Από τη ΔΕΥΑΜΒ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

1. Εσφαλμένα ενημερώθηκε η παράταξη “Μαζί για τον Βόλο”” ότι “… η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε από τις αρχές του επόμενου μήνα, δηλαδή τις αμέσως επόμενες ημέρες, να σταματήσει τη λειτουργία νυκτερινής βάρδιας στις ΕΕΛ …”. Φανταζόμαστε ότι είναι γνωστό, ότι την ευθύνη της λειτουργίας την φέρει η υπηρεσία, όπως φέρει η υπηρεσία και την ευθύνη της βέλτιστης αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων και της καλύτερης διάταξης του δυναμικού της επιχείρησης. Εσφαλμένα επίσης ενημερώθηκε ότι “… προέκυψε αυτό το μέτρο  ξαφνικά και ανακοινώθηκε μόλις 5 ημέρες πριν την εφαρμογή του.” Η απόφαση για την οργάνωση λειτουργίας των ΕΕΛ, ανακοινώθηκε 15 ημέρες πριν την έναρξη εφαρμογής της. Χρονικό διάστημα εξαιρετικά αρκετό, ώστε να γίνει η όποια προετοιμασία. Καλό θα είναι, η παράταξη να ελέγξει τις πηγές ενημέρωσης της, ώστε άσχετα από την ουσία, οι ανακοινώσεις της να είναι τουλάχιστον ακριβείς και να μην παραποιούν τα πραγματικά περιστατικά. Για να τελειώνουμε όμως. Η οργάνωση λειτουργίας κάθε διακριτής μονάδας της ΔΕΥΑΜΒ έχει ένα κριτήριο, το αποτέλεσμα. Εν προκειμένω το αποτέλεσμα της επεξεργασίας του λύματος. Στηρίζεται, στο επίπεδο της αφομοιωμένης τεχνολογίας, στο επίπεδο της αυτοματοποίησης, τηλεμετρίας και τηλελέγχου, στην εγκατεστημένη εφεδρικότητα εξοπλισμού και σεναρίων λειτουργίας και φυσικά στην εμπειρία. Διόλου δεν στηρίζεται σε φοβικά σύνδρομα, δεισιδαιμονίες και συνήθειες.

2. Απολύτως εσφαλμένα η παράταξη υποστηρίζει ότι “... Ας μην καλυφθεί η Διοίκηση…”. Υπενθυμίζουμε ότι η παρούσα Διοίκηση και Δημοτική Αρχή, κατασκεύασε τον δεύτερο αγωγό μεταφοράς ανεπεξέργαστου λύματος στο Βιολογικό, ώστε σε περίπτωση βλαβών του πρώτου αγωγού, να αποκλειστεί η διάθεση ανεπεξέργαστου λύματος στη θάλασσα. Σε ότι αφορά περαιτέρω τα περί “μοιραίου”, ενημερώνουμε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς η συνεχής αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, ας υποθέσουμε ότι συμβεί μια βλάβη στη νυχτερινή ζώνη. Η βάρδια το μόνο που θα έκανε αντικειμενικά, θα ήταν η ειδοποίηση των υπεύθυνων. Αυτό το γεγονός της ειδοποίησης, εξασφαλίζεται πλέον με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Η εποχή του αραμπά έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

3. Δεν κατανοούμε, την υποτίμηση των μηχανικών στην ανακοίνωση. Το γεγονός από μόνο του είναι λυπηρό. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει η παράταξη, ότι οι μηχανικοί τόσο στην ύδρευση όσο και στο Βιολογικό, είναι πίσω από το τηλέφωνο, χρόνια τώρα. Αυτό επιβάλλει ο σεβασμός στους πολίτες.

4. Σε ότι αφορά στα καύσιμα αέρια, ενημερώνουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες δικλείδες ασφάλειας και είναι ανέντιμο να επενδύει στο φόβο, ανακοίνωση δημοτικής παράταξης.

5. Σε ότι αφορά στα κριτήρια των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, αυτά προφανώς δεν είναι “οικονομίστικα”, όπως διατείνεται η παράταξη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κριτήριο είναι η αποτελεσματική επεξεργασία του λύματος, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η εξασφάλιση της ποικιλότητας των χρήσεων του Παγασητικού και η θετική επίδραση στην τουριστική δραστηριότητα.

6. Θα έπρεπε η παράταξη να γνωρίζει τις δαπάνες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Βιολογικό για την στήριξη της αποδοτικής λειτουργίας του. Επειδή προφανώς υπάρχει άγνοια, σύντομα ενημερώνουμε ότι πέραν των μεγάλων παρεμβάσεων (Επέκταση Βιολογικού, Ανακαίνιση Κεντρικού Αντλιοστασίου, γενική συντήρηση της μονάδας Φίλτρανση Απολύμανση, αντικατάσταση κεντρικού Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους, προστασία πρανών στην περιοχή του αερισμού, προμήθεια εφεδρικού εξοπλισμού, των οποίων η δαπάνη ανέρχεται σε 16.000.000 €) στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους έχουν προβλεφθεί σε δεκάδες κωδικών, δαπάνες 1.500.000 €, για τη συντήρηση, βελτίωση, εκσυχρονισμό του Βιολογικού και των αντλιοστασίων ακαθάρτων. Αυτό στην ελληνική γλώσσα, δεν ανταποκρίνεται στην παροιμία “..ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι…”, που επικαλείται η βυθισμένη στην άγνοια και μακράν της πραγματικότητας παράταξη.

7. Δεν μας πέφτει λόγος για το Σύλλογο Εργαζόμενων. Ωστόσο είναι φανταζόμαστε κοινά αποδεκτό, ότι την ευθύνη της Διοίκησης, την έχει η εκλεγμένη Διοίκηση, την ευθύνη της λειτουργίας την έχει η Υπηρεσία και όχι η συνδικαλιστική ένωση.

Κλείνοντας, ένα θα πούμε για την συγκεκριμένη παράταξη, που με τις αλλοπρόσαλλες ανακοινώσεις της και τις παροιμιώδεις γκάφες της πείθει και τον τελευταίο πολίτη ότι διολισθαίνει στην πολιτική ανυποληψία για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει μέλλον: Ως συνήθως, άνθρακες ο θησαυρός. 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το