Τοπικά

Αντίθετη η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής στην εγκατάσταση LNG εντός του Παγασητικού Κόλπου

Τις θέσεις της σχετικά με την εγκατάσταση LNG εντός του Παγασητικού Κόλπου παρουσιάζει η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Αναλυτικά αναφέρει:

“Το έργο ARGO FSRU αφορά ένα ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου, που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή του Βόλου. Στόχος του είναι να αποτελέσει κόμβο τροφοδοσίας LNG της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εντασσόμενο σε γειτονικό δίκτυο παρόμοιων σταθμών. Ως πηγή ενέργειας, το LNG παρέχει μία καθαρότερη εναλλακτική πηγή ενέργειας, συγκρινόμενο με το πετρέλαιο και άλλους ορυκτούς πόρους. Εντούτοις, η διεργασία που απαιτείται για την μετατροπή του από αέριο σε υγρό και το αντίστροφο, η αποθήκευσή του και η μεταφορά του δημιουργούν προβληματισμούς σχετικά με τις επιπτώσεις στην ασφάλεια, στο περιβάλλον και στην κοινωνική/πολιτιστική ευημερία.

Παρακάτω αναλύονται οι προβληματισμοί που αφορούν το έργο ARGO FSRU.

Χωροθέτηση του έργου
Το έργο, που αποτελείται από θαλάσσιες και χερσαίες κατασκευές χωροθετείται στον Παγασητικό κόλπο, σε απόσταση 7.5 χλμ από το λιμάνι του Βόλου, 9 χλμ από τη Ν. Αχγίαλο, 1.2 χλμ από τον οικισμό Κριθαριά και 0.7 χλμ από τον Άγιο Στέφανο (Σωρό).

Σχετικά με την ασφάλεια
Κυριότεροι κίνδυνοι στην ανθρώπινη ζωή, περιβάλλον και περιουσία προκύπτουν από την πιθανότητα συμβάντων μικρής ή μεγάλης έκτασης με συνέπεια διασπορά υγρού ή αερίου, ανάφλεξη, έκρηξη ή έκρηξη και πύρινη σφαίρα λόγω διαστελλόμενων ατμών που προέκυψαν από υπερθέρμανση δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η πιθανότητα συμβάντων είναι πολύ μικρή, αλλά οι επιπτώσεις αυτού είναι καταστροφικές, με σύγχρονα παραδείγματα την έκρηξη στο Μαρί (2011) και στο λιμάνι της Βηρυτού (2020). Ειδικά για την περίπτωση του Παγασητικού κόλπου, η πιθανότητα συμβάντων αυξάνεται δεδομένης της σεισμογένειας της περιοχής που προκύπτει από το ρήγμα Αλμυρού – Νέας Αγχιάλου. Αναλόγως της
ποσότητας διαρροής υγρού ή αέριου φορτίου, οι επιπτώσεις των παραπάνω συμβάντων μπορούν να είναι θανάσιμες, να δημιουργήσουν τραυματισμούς από θραύσματα, μετατόπιση ή κατάρρευση κτιρίων, τραυματισμού σε πνεύμονες και ακουστικά τύμπανα, θερμική ακτινοβολία και δηλητηρίαση σε αντίστοιχη ακτίνα επιρροής. Δεδομένης της μικρής απόστασης από οικισμούς, η λειτουργία του έργου ARGO FSRU επιφέρει αυξημένο επίπεδο επικινδυνότητας σε πληθυσμό, χλωρίδα, πανίδα (ειδικά του θαλάσσιου κόσμου) και περιουσία.

Σχετικά με το περιβάλλον
Τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη λειτουργία του, το έργο πρόκειται να επιφέρει αέριους ρύπους και θόρυβο. Στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της περιοχής θα προστεθούν επιπλέον εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου και οξειδίων του αζώτου και αιωρούμενα σωματίδια που έχουν επιπτώσεις στη υγεία και γενικότερα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών/τουριστών.
Θα παρατηρηθεί αύξηση θορύβου που θα επηρεάσει τόσο τον ανθρώπινο πληθυσμό, όσο τα χερσαία και τα θαλάσσια είδη, δεδομένης και της μορφολογίας του Παγασητικού κόλπου. Παράλληλα, η διαδικασία επαναεριοποίησης του υγροποιημένου αερίου με εναλλάκτες θερμότητας που κάνουν χρήση θαλασσινού νερού θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η αναμενόμενη μείωση της θερμοκρασίας του νερού σε μια μεγάλη ακτίνα μπορεί να επιφέρει σημαντικές μεταβολές στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπλέον, σχετικές έρευνες έχουν συνδέσει τη διαδικασία επαναεριοποίησης με συγκέντρωση χλωρίου στο τοπικό θαλάσσιο περιβάλλον και δημιουργία ιζήματος που εμπεριέχει βαρέα μέταλλα. Η περιορισμένη ανανέωση των υδάτων στον κλειστό Παγασητικό κόλπο καθιστά αυτές τις επιπτώσεις πολλαπλάσια επιβαρυντικές.

Σχετικά με την κοινωνία/πολιτισμό/τουρισμό
Το έργο έρχεται σε αντίθεση με τον χαρακτηρισμό της περιοχής στην οποία χωροθετείται, δεδομένου του ότι πρόκειται για ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) και Περιοχή Προστασίας της Χλωρίδας και επιπρόσθετα η Αναθεώρηση και Επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου προβλέπει την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου και ισχυροποίηση της παρουσίας του τουρισμού, ως εξής (κατά απόσταση εγγύτητας ως προς το προτεινόμενο έργο):
 Στην περιοχή Σωρού να αναπτυχθεί ήπιας μορφής τουρισμός
 Στις Νέες Παγασές να ενισχυθεί ο τουρισμός και η αναψυχή με δυνατότητα υλοποίησης συνεδριακών κέντρων και τουριστικών λιμένων
 Στο Πεδίο Άρεως να ενισχυθεί το τουριστικό/πολιτιστικό πρόσωπο της πόλης με την υλοποίηση του θεματικού πάρκου της Αργούς Επιπρόσθετα, στόχοι του ΓΠΣ για την περιοχή είναι:
 Η αποτελεσματική προστασία/ανάδειξη/αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής (προστατευόμενες περιοχές φυσικού περιβάλλοντος, υδάτινο δυναμικό, αρχαιολογία)
 Η άμβλυνση των συγκρούσεων χρήσεων γης
 Ο περιορισμός των πηγών ρύπανσης
Τέλος και σύμφωνα με το Master plan του Λιμένος Βόλου, οι βαριές δραστηριότητες (π.χ. θέσεις φορτοεκφόρτωσης scrap και χύδην φορτίων και ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις) απομακρύνονται από τις αστικές ζώνες.
Συνεπώς, η οποιαδήποτε επιβάρυνση με βιομηχανικές εγκαταστάσεις και διεργασίες στην περιοχή, αντικρούουν τους παραπάνω στόχους και δράσεις.

Συμπεράσματα
Το φυσικό αέριο αποτελεί ορυκτό καύσιμο, συνεπώς δεν συγκαταλέγεται στους βιώσιμους πόρους ενέργειας. Παρότι η δημιουργία Σταθμού Εκφόρτωσης Υγροποιημένου Αερίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για γεωπολιτικά οφέλη, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, η κατασκευή και λειτουργία ενός τέτοιου σταθμού έχει άμεση επίδραση στην ασφάλεια, περιβάλλον και κοινωνία, συνεπώς η χωροθέτησή του είναι σκόπιμο να μελετάται με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Ο κόλπος
του Παγασητικού ως προτεινόμενη θέση του ARGO FSRU κρίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με τον σχεδιασμό και προγραμματισμό έργων που αφορούν στον περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και τουριστικό ρόλο της περιοχής, ενώ παράλληλα δημιουργούνται συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον και την περιουσία, τόσο σε έκτακτα συμβάντα, όσο και κατά την τακτική εκτέλεση των προβλεπόμενων λειτουργιών του σταθμού.
Ως εκ τούτου η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δηλώνει την πλήρη διαφωνία της με τη χωροθέτηση της συγκεκριμένης βιομηχανικής εγκατάστασης εντός του Παγασητικού κόλπου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το