Τοπικά

Αντιγόνη Σδρόλια: Μια Βολιώτισσα φιλόλογος σε σχολείο στην Κορυτσά – Συγκίνηση για τη «μικρή Ελλάδα»

Η απόσπαση της Αντιγόνης Σδρόλια σε σχολική μονάδα του εξωτερικού για την επόμενη τριετία, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην εκπαιδευτική διαδρομή της Βολιώτισσας φιλολόγου. Αρχής γενομένης από φέτος και μέχρι το 2024 θα υπηρετήσει σε σχολείο της Κορυτσάς, στο οποίο θα διδάσκει ελληνικά, τόσο σε παιδιά Ελλήνων που ανήκουν στη μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου, όσο και γηγενών Αλβανών που θέλουν να μάθουν να μιλάνε και να γράφουν τη γλώσσα μας.

Η έγκριση της απόσπασής της στα «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Όμηρος – Κολλέγιο Πλάτων», ένα ιδιωτικό σχολείο στη Νότια Αλβανία, έφερε την κ. Σδρόλια κοντά στον Ελληνισμό που ζει στη γειτονική χώρα. «Όπου υπάρχουν Έλληνες ανά τον κόσμο, μπορεί να αποσπαστεί κάποιος εκπαιδευτικός. Μέχρι και το Μεξικό και την Αργεντινή στέλνει κάθε φορά εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων το υπουργείο Παιδείας», τόνισε η φιλόλογος και συγγραφέας, η οποία τα προηγούμενα δέκα χρόνια υπηρέτησε στο Μουσικό Σχολείο Βόλου (πιο παλιά ήταν διορισμένη στην Ημαθία, ενώ πέρασε επίσης για δύο χρόνια από το ΚΕΔΔΥ Βόλου, νυν ΚΕΣΥ, και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για μία τριετία.

Πολλοί μαθητές του αλβανικού σχολείου, στο οποίο αποσπάστηκε η Βολιώτισσα φιλόλογος, την πρώτη ημέρα πρόσφεραν ανθοδέσμες στους δασκάλους και τους καθηγητές τους

Στο σχολείο που τοποθετήθηκε, τα ελληνικά διδάσκονται ως ξένη γλώσσα σε μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στις Ζ’, Η’ και Θ’ τάξεις, όχι μόνο των ομογενών μας, αλλά και των Αλβανών. Με βάση το εκπαιδευτικό σύστημα στην Αλβανία, το Δημοτικό Σχολείο έχει εννέα χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης, με τις τρεις τελευταίες τάξεις να αντιστοιχούν στις γυμνασιακές της χώρας μας. Ομοίως και το τριτάξιο αλβανικό Γυμνάσιο είναι ισοδύναμο με το ελληνικό Λύκειο. «Εκτός από τους Αλβανούς συναδέλφους, οι οποίοι αναλαμβάνουν τα μαθήματα γενικής παιδείας, στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα υπηρετούν δέκα ακόμη αποσπασμένοι καθηγητές από την Ελλάδα. Οι περισσότεροι είναι από την Καστοριά και τη Φλώρινα, που γειτνιάζουν με την Αλβανία, ενώ και από τον Βόλο η Κορυτσά απέχει μόλις 305 χιλιόμετρα. Λιγότερο και από την απόσταση του Βόλου από την Αθήνα», ανέφερε η κ. Σδρόλια.

Όσο για τις πρώτες εντυπώσεις της στην Κορυτσά; «Συνάντησα μία μικρή Ελλάδα στην Κορυτσά, αφού όπου κι εάν πας η ελληνική γλώσσα κυριαρχεί. Για παράδειγμα, οι Αλβανοί κάτοικοι της πόλης σχεδόν όλοι έχουν κάποιον συγγενή που ζει και εργάζεται στη χώρα μας κι έτσι τα ελληνικά έχουν μεγάλη απήχηση στον τοπικό πληθυσμό», είπε η φιλόλογος, η οποία κλείνοντας, στάθηκε σε κάτι που την εξέπληξε ευχάριστα: «Στο Νηπιαγωγείο, κυρίως, αλλά και στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, είδα πολλά παιδιά να προσέρχονται την πρώτη ημέρα στο σχολείο κρατώντας ανθοδέσμες για τους δασκάλους και τους καθηγητές. Αυτό ήταν πολύ συγκινητικό. Τέτοιες εικόνες δεν συναντάς εύκολα, πλέον, στην Ελλάδα. Οι συνάδελφοι, μάλιστα, με ενημέρωσαν ότι κάθε 7 Μαρτίου, μια ημερομηνία που στην Αλβανία έχει καθιερωθεί η γιορτή του δασκάλου, το σχολείο «πνίγεται» από λουλούδια, που προσφέρουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό οι μαθητές και οι γονείς τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το