Τοπικά

Aντιδράσεις για τον διαχωρισμό προστατευόμενων περιοχών Αλμυρού

Κατακερματίζονται οι ευθύνες προστασίας των προστατευόμενων περιοχών του Αλμυρού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή της Όθρυος περιλαμβάνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος στον Φορέα Διαχείρισης προστασίας της Οίτης και των Λουτρών Υπάτης, που απέχουν από τον Αλμυρό 120 χιλιόμετρα. Το δάσος Κουρί εντάσσεται στον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας και ο Δήμος Αλμυρού ζητάει να δημιουργηθεί παράρτημα του Φορέα στην περιοχή.

Στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό ∆ίκτυο Natura 2000 έχουν ενταχθεί το «Κουρί Αλµυρού – Άγιος Σεραφείµ», ως Τόπος Κοινοτικής Σηµασίας, εκτάσεως 1000,23 στρεµµάτων και «Όρος Όθρυς, Βουνά Γκούρας και Φαράγγι Παλαιοκερασιάς», ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, εκτάσεως 310.079,47 στρεµµάτων.
Για την ενίσχυση του θεσµικού πλαισίου λειτουργίας των Φορέων ∆ιαχείρισης Προστατευόµενων Περιοχών, κατατέθηκε σχέδιο Νόµου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο σχέδιο, το Νομικό Πρόσωπο µε την επωνυµία «Φορέας ∆ιαχείρισης Εθνικού ∆ρυµού Οίτης» και έδρα στα Λουτρά Υπάτης του Νοµού Φθιώτιδας επεκτείνεται, ως προς τα όρια της περιοχής ευθύνης του στο «Όρος Όθρυς, Βουνά Γκούρας και Φαράγγι Παλαιοκερασιάς. Ο «Φορέας ∆ιαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου» επεκτείνεται ως προς τα όρια της περιοχής ευθύνης του, στο δάσος «Κουρί Αλµυρού – Άγιος Σεραφείµ.

Στην αιτιολογική Έκθεση του Σχεδίου Νόµου αναφέρεται ότι η χωρική αρµοδιότητα των Φορέων ∆ιαχείρισης καθορίσθηκε βάσει επιστηµονικών, φυσιογραφικών και διοικητικών και άλλων κριτηρίων, αλλά και προτάσεων των ίδιων των Φορέων, που κατατέθηκαν στο υπουργείο Ενέργειας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Εσερίδη, κριτήρια αυτά δεν φαίνεται να εφαρµόσθηκαν για την ένταξη των περιοχών του ∆ήµου Αλµυρού σε υφιστάµενους Φορείς καθόσον η ένταξη των προστατευόµενων περιοχών του ∆ήµου, σε δύο Φορείς ∆ιαχείρισης, οδηγεί αφενός σε διοικητικά προβλήµατα και αφετέρου είναι σε βάρος της περιβαλλοντικής τους ανάπτυξης και προστασίας. Η µέση απόσταση του ∆ήµου Αλµυρού από τα Λουτρά Υπάτης του Νοµού Φθιώτιδας που είναι η έδρα του Φορέα ∆ιαχείρισης Εθνικού ∆ρυµού Οίτης, είναι 120 χιλιόμετρα και ο χρόνος που απαιτείται για να µεταβεί κάποιος κάτοικος της περιοχής του ∆ήµου Αλμυρού για να διεκπεραιώσει υποθέσεις του, προσεγγίζει τις δύο ώρες. Λαµβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η µετάβαση αυτή µπορεί να ξεπεράσει τη µια φορά, γίνεται κατανοητό ότι η συµπερίληψη της προστατευόµενης περιοχής της Όθρυος στον φορέα διαχείρισης της Οίτης, µόνο προβλήµατα και δη λειτουργικά, µπορεί να δηµιουργήσει στους κατοίκους και στους φορείς της περιοχής του ∆ήµου και επιπρόσθετα, στην πορεία, ο φορέας διαχείρισης δε θα µπορεί να ανταποκριθεί στον σκοπό της σύστασής του. Συνεχίζοντας ο κ. δήµαρχος ανέφερε ότι σύµφωνα µε το σχέδιο νόµου ο ρόλος των Φορέων ∆ιαχείρισης είναι διευρυµένος και αποφασιστικός. Ο διαχωρισµός των Προστατευοµένων Περιοχών του ∆ήµου, οι οποίες αν και δεν είναι χωρικά συνεχόµενες, εν τούτοις θα πρέπει υπό το πρίσµα της βιώσιµης ανάπτυξης να θεωρηθούν ως ένα ενιαίο σύνολο, δε συµβάλλει στον ενιαίο προσανατολισµό της βιώσιµης ανάπτυξης και επιπρόσθετα η αποµακρυσµένη διοίκηση δε συνάδει µε τη φύλαξη και την προστασία των περιοχών που εποπτεύονται. Η Προστατευόµενη Περιοχή της Όθρυος εκτείνεται σε έκταση 310.079,47 στρεµµάτων η οποία αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου της έκτασης ολόκληρου του ∆ήµου και εποµένως η ανάδειξη, η αξιοποίηση και η προστασία της περιοχής αυτής δεν είναι δυνατόν να ανατίθεται σε άλλη Περιφέρεια, χωρίς τη συµµετοχή των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας που εκ των πραγµάτων δε θα µπορούν να συµµετάσχουν ενεργά σε µια τοπική ολοκληρωµένη αναπτυξιακή στρατηγική.

Ο Δήμος Αλμυρού θα διεκδικήσει άμεσα τη δηµιουργία Φορέα ∆ιαχείρισης για τις προστατευόµενες περιοχές του ∆ήµου µε έδρα στον Αλµυρό, διαφορετικά αν αυτό δεν κρίνεται λειτουργικό και εφικτό, θα ζητήσει ένταξη στον Φορέα ∆ιαχείρισης της Κάρλας, με την προοπτική να δημιουργηθεί παράρτημα στον Αλμυρό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το