Κόσμος

Αντιδράσεις για την καταδίκη 21χρονης που αστειεύτηκε στο Twitter με τη δολοφονία συνεργάτη του Φράνκο

Δημόσια συζήτηση για την ελευθερία του λόγου έχει προκαλέσει στην Ισπανία η υπόθεση δίωξης μίας 21χρονης γυναίκας, γιατί έγραψε στο Twitter αστεία αναφορικά με τη δολοφονία ενός από τους συνεργάτες του Φράνκο, το 1973.

Το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε την Κασσάνδρα Βέρα σε ένα χρόνο φυλάκισης, κρίνοντάς την ένοχη για δοξασία της τρομοκρατίας και εξευτελισμό θυμάτων τρομοκρατίας.

Το πιθανότερο βέβαια είναι η 21χρονη να μην πάει στη φυλακή, γιατί όσοι καταδικάζονται με ποινή μικρότερη των δύο ετών για μη βίαια εγκλήματα δεν φυλακίζονται, όπως αναφέρει ο Guardian.

Το διάστημα μεταξύ 2013 και 2016, η Βέρα δημοσίευσε στο λογαριασμό της στο Twitter 13 αναρτήσεις για τη δολοφονία του Λουίς Καρέρο Μπλάνκο, πρωθυπουργού και έμπιστου φίλου του δικτάτορα Φράνκο, από μέλη της ΕΤΑ. Ο Μπλάνκο δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο, που έγινε στη Μαδρίτη, στις 20 Δεκεμβρίου του 1973.

«Η ΕΤΑ συνδύασε μία πολιτική ενάντια στη χρήση επίσημων αυτοκινήτων με ένα διαστημικό πρόγραμμα», έγραψε σε ένα tweet και σε ένα άλλο: «μήπως ο Καρέρο Μπάνκο έκανε ταξίδι στο μέλλον με το αυτοκίνητό του;».

Η υπόθεση αποτέλεσε την αφορμή για την εκκίνηση ενός διαλόγου στην Ισπανία για την ελευθερία της έκφρασης και ήταν πολλοί εκείνοι που υπερασπίστηκαν την 21χρονη. Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής των Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος τη συνόδευσε στο δικαστήριο.

Ακόμη και η εγγονή του Καρέρο Μπλάνκο όμως επέκρινε την απόφαση για τη δίωξη της Βέρα, γράφοντας σε μία επιστολή της που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στην El Pais ότι μπορεί τα αστεία της νεαρής να μην είχαν χιούμορ, ωστόσο δεν άξιζαν τέτοιας αντιμετώπισης. «Φοβάμαι σε μία κοινωνία στην οποία η ελευθερία της έκφρασης, όσο λυπηρή κι αν είναι, μπορεί να οδηγήσει σε ποινές φυλάκισης», έγραψε η Λουσία Καρέρο Μπλάνκο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το