Ελλάδα

Αντιδράσεις για το νέο όριο συνταξιοδότησης

«Στο μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται και πάλι η Δικαιοσύνη, με αφορμή τη μελετώμενη τώρα παράταση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των δικαστικών λειτουργών (από το 67ο στο 70ό έτος), αλλά και τις νέες αντιδράσεις δικαστικών ενώσεων για το επερχόμενο νέο μισθολόγιο.

Λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων και τις πολιτικές και ενδοδικαστικές αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν, ένα νέο «σημείο τριβής» έρχεται στο φως, καθώς, πέρα από τις μισθολογικές αλλαγές, έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και εξετάζεται πλέον από την κυβέρνηση η προοπτική αύξησης του ηλικιακού ορίου εξόδου των δικαστικών λειτουργών από το σώμα, που κατά το Σύνταγμα είναι το 67ο έτος (ή το 65ο της ηλικίας, εφόσον παραμένει στον βαθμό του εφέτη).

 
Η γνωστοποίηση των μελετώμενων μέτρων πυροδότησε εντάσεις στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατή η παράκαμψη της ρητής διάταξης του Συντάγματος ούτε η έμμεση παράταση με τον τρόπο αυτόν, της θητείας της σημερινής δικαστικής ηγεσίας.
Καλύτερα παραμονή
Αντίθετα, υπάρχουν άλλοι δικαστικοί που «καλοβλέπουν» το μέτρο, αφού με τις μεγάλες μειώσεις που έχουν υποστεί οι δικαστικές συντάξεις, προτιμούν τη συνέχιση της παραμονής τους στο σώμα με τις πολύ μεγαλύτερες αναβαθμισμένες αποδοχές.
Οι σχεδιαζόμενες ηλικιακές μεταβολές (που ήδη αποκαλύψαμε) ήλθαν στο φως με ενημέρωση της προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου σε ομάδες δικαστών που αντέδρασαν ποικιλοτρόπως.

 
Σύμφωνα με την ενημέρωση σε προέδρους Εφετών, εφέτες κ.λπ., η δικαστική ηγεσία έθεσε το ζήτημα στον πρωθυπουργό ως αίτημα πολλών δικαστικών, με την επισήμανση ότι σε άλλα ευρωπαϊκά δικαστήρια (ΕΔΔΑ, ΔΕΕ κ.λπ.) οι δικαστικοί λειτουργοί εξαντλούν τη θητεία τους πολύ μετά τη συμπλήρωση του 70ού έτους.

 
Καταρχήν υποστηρίχθηκε ότι την αύξηση των ορίων ζητούν εφέτες που δεν προλαβαίνουν να προαχθούν σε πρόεδρο Εφετών πριν από το 65ο έτος, με συνέπεια να πρέπει να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, χωρίς να μπορούν να συνεχίσουν μέχρι το 67ο έτος, όπως οι υπόλοιποι δικαστές.
Αντίστοιχα υποστηρίχθηκε ότι αν γίνει δεκτή αυτή η αύξηση, θα πρέπει να προβλεφθεί αύξηση και για τους υπολοίπους (από το 67ο στο 70ό έτος), με την επισήμανση, μάλιστα, ότι μπορεί να γίνει με απλή νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
Κι αυτό γιατί -κατά τη σχετική ενημέρωση- το συνταγματικό «πλαφόν» για αποχώρηση στο 67ο έτος της ηλικίας τέθηκε προς προστασία των δικαστών για να μην μπορεί μια κυβέρνηση να τους απομακρύνει νωρίτερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Σύνταγμα εμποδίζει την περαιτέρω παραμονή τους στο σώμα, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν και συνεπώς μπορεί κάτι τέτοιο να προβλεφθεί με νόμο.
«Μόνο με αναθεώρηση»

 
Το ηλικιακό προκάλεσε μεγάλη εσωτερική αναστάτωση και πολλοί μιλούν για παραβίαση του Συντάγματος, εφόσον προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή του Συντάγματος.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η πρόεδρος ΑΠ αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας, ενώ ο πρόεδρος ΣτΕ του χρόνου κ.ο.κ. και η νομοθετική αύξηση θα παρέτεινε αυτομάτως τη θητεία τους για 2 χρόνια.

 
Παράλληλα, νέα έντονη αντίδραση για τα μισθολογικά και τη συνάντηση της ηγεσίας με τον πρωθυπουργό, ήλθε από την Ενωση δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) και τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χρ. Σεβαστίδη, που επισήμαναν ότι ουδέποτε ζήτησαν ούτε επιθυμούν οι δικαστικοί λειτουργοί αυξήσεις των αποδοχών τους εν μέσω κρίσης και το μόνο που ζητούν είναι να σεβαστεί η πολιτεία το Σύνταγμα και τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να διατηρήσουν τις ισχύουσες αποδοχές τους.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το