Τοπικά

Aντιδράσεις των επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας για την καύση υλικού επίστρωσης δρόμων από την ΑΓΕΤ

Την ανάκληση της σύμφωνης γνώμης του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκου για πιλοτική καύση από την ΑΓΕΤ 5000 τόνων CLO, που στην ουσία πρόκειται για υλικό επίστρωσης και όχι εναλλακτικό καύσιμο, ζητούν οι φορείς που συμμετέχουν την επιστημονική επιτροπή για την ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Η σύσκεψη των επιστημονικών φορέων πραγματοποιήθηκε χθές το βράδυ, με καλεσμένο και τον πρόεδρο των Χημικών κ. Σ. Γούναρη, ο οποίος εξήγησε την επικινδυνότητα και τα χαρακτηριστικά του υλικού. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τσάμης τόνισε πως η απόφαση για την καύση δόθηκε με μια απλή υπογραφή, χωρίς μελέτη και χωρίς καμία θεσμική διαδικασία.
«Ως επιστημονικοί φορείς της Μαγνησίας λέμε ξεκάθαρα όχι στην πειραματική καύση υλικών στην περιοχή μας και απαιτούμε από το ΥΠΕΝ να ανακαλέσει την απόφασή του άμεσα. Η δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι θέματα που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα θέτει σε ρίσκο», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη θέση για το ζήτημα πήρε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Λιούπης δηλώνοντας αντίθετος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σ. Φάμελος, υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ , δεν επιθυμεί να κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή από το κόμμα του, για το θέμα.
Στη σύσκεψη στο ΤΕΕ προχθές το βράδυ τονίστηκε πως την ώρα που ο Βόλος «υποφέρει» από δυσοσμία και ρύπανση, ένας γενικός γραμματέας προχωρά σε καταστρατήγηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τη βιομηχανία.
Το υλικό της καύσης καταγράφεται σε ΦΕΚ 2014 και αφορά επιχώσεις και επικαλύψεις δρόμων. “Δεν είναι εναλλακτικό καύσιμο αλλά υλικό επίστρωσης.
«Δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα, δεν ξέρουμε αν υπάρχουν προδιαγραφές καύσης του. Δεν υπάρχει καμία απόφαση για καύση. Πειραματίζονται με την καύση ενός τέτοιου υλικού σε ένα εργοστάσιο που είναι μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα”, επισήμανε η κ. Καπούλα. Τόνισε ότι πρόκειται για σοβαρά θεσμικά ζητήματα και δεν μπορεί κάποιος να παρακάμπτει τα πάντα και να κάνει, ότι θέλει.
Οι φορείς θα αποστείλουν το έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο ζητώντας την ανάκληση της “απαράδεκτης αυτής διαδικασίας», τόνισε από την πλευρά του και ο κ. Τσάμης.
Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι, στον πεζόδρομο του Ντε Κίρικο. “Πρώτοι το αναδείξαμε και σίγουρα θα υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις” επισήμανε, το μέλος της επιτροπής Στέλιος Λημνιός.
Συζητήθηκε επίσης η προοπτική κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων κατά της διαδικασίας πειραματικής καύσης από την ΑΓΕΤ, αλλά και κατά του αρμόδιου υπουργείου που συναίνεσε, ενώ τονίστηκε ότι το CLO δεν είναι εναλλακτικό καύσιμο και δεν υπάρχει στον κατάλογο καυσίμων που έχει αδειοδοτηθεί να καίει η ΑΓΕΤ.

Η ανακοίνωση των φορέων

Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων της Μαγνησίας συναντήθηκαν, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, στα Γραφεία του Παραρτήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), προκειμένου να συζητήσουν και να συνδιαμορφώσουν τη θέση της Επιτροπής σχετικά με την προωθούμενη δοκιμαστική – πειραματική καύση compost τύπου Α (ΕΚΑ 190503) από την επιχείρηση ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στο εργοστάσιο αυτής στο Βόλο.

Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, αξιολογήθηκαν – μεταξύ άλλων – τα ακόλουθα στοιχεία :

  1. Σύμφωνα με την οικεία Υ.Α. (ΦΕΚ 3339/ Β` 12.12.2014) το compost τύπου Α (ΕΚΑ 190503) αποτελεί υλικό προορισμένο για συγκεκριμένες χρήσεις (εργασίες επίχωσης, αποκατάστασης), στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η χρήση αυτού ως αποριμματογενούς καυσίμου.
  2. Tο συγκεκριμένο (προοριζόμενο προς καύση) υλικό προέρχεται (υπό την έννοια της χωρικής προέλευσης – επεξεργασίας) από τον Eιδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Nομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.).
  3. H δοκιμαστική – πειραματική καύση του εν λόγω υλικού, κατόπιν σχετικής αίτησης της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Στερεών Αποβλήτων του ΥΠΕΝ.

Κατόπιν αποσαφήνισης και επεξεργασίας των παραμέτρων του υπό εξέταση ζητήματος, η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στην παρακάτω θέση:

Το εγκριθέν προς δοκιμαστική – πειραματική καύση υλικό, compost τύπου Α (ΕΚΑ 190503), αποτελεί υλικό προορισμένο για συγκεκριμένες χρήσεις (εργασίες επίχωσης, αποκατάστασης), στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η χρήση αυτού ως αποριμματογενούς καυσίμου.

Η εν γένει ακολουθηθείσα διαδικασία εισαγωγής compost τύπου Α (ΕΚΑ 190503) για καύση στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ λαμβάνει χώρα με επιλεκτική παράκαμψη του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αδειοδοτήσεις περιβαλλοντικών όρων για τις βιομηχανίες, άλλως καταστρατηγείται το υφιστάμενο πλαίσιο σχετικών αδειοδοτήσεων, που ισχύει για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, αδιακρίτως.

Η «παρθενική» καύση του συγκεκριμένου υλικού, compost τύπου Α (ΕΚΑ 190503, θα λάβει χώρα σε εγκατάσταση που χωροταξικά βρίσκεται εντός του Δήμου Βόλου, οριακής  εγγύτητας με το δομημένο περιβάλλον του αστικού ιστού του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και της περιαστικής περιοχής της Αγριάς, με όλες τις (καταρχήν άδηλες, μη μετρήσιμες) δυνητικά αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσε να επιφυλάσσει η συγκεκριμένη «δοκιμαστική – πειραματική» διαδικασία για τους κατοίκους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ενέργεια θέτει υπό αμφισβήτηση – διακινδύνευση την προστασία της δημόσια υγείας και του περιβάλλοντος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, ως πρώτο δε σχετικό βήμα ζητά την άμεση ανάκληση της σύμφωνης απόφασης–γνώμης της Γ.Γ.Σ.Α. του ΥΠΕΝ (68861/382/15.7.2020), για την δοκιμαστική–πειραματική καύση του εν λόγω υλικού, compost τύπου Α (ΕΚΑ 190503, από την επιχείρηση ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στο εργοστάσιο αυτής στο Βόλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το