Υπεγράφη και δηµοσιεύτηκε χθες η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας µε την οποία αναµένεται να «ξεκλειδώσουν» και οι τελευταίες λεπτοµέρειες για την εφαρµογή των πρόσφατα νοµοθετηµένων αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας.
Οι αυξήσεις, που ψηφίστηκαν µε τον νόµο για τις 120 δόσεις στις 17 του περασµένου Μαΐου, εκτιµάται ότι θα καταβληθούν στους δικαιούχους στα τέλη Σεπτεµβρίου µε τη σύνταξη Οκτωβρίου.
Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα ο ΕΦΚΑ, οι οριστικές συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί και καταβάλλονται µε βάση τον νόµο Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016 είναι 57.522 (δεν συµπεριλαµβάνονται οι προσωρινές και οι εκκρεµείς).
Πρόκειται για τις συντάξεις που πρέπει τώρα να αναπροσαρµοστούν ως προς το ύψος τους: 55.628 είναι οι συντάξεις των συζύγων και 1.894 οι συντάξεις των παιδιών έως 24 ετών.
Η εγκύκλιος αναφέρει πως καταργείται το όριο ηλικίας των 55 ετών που έθεσε ο νόµος Κατρούγκαλου και από 17.5.2019 (ηµεροµηνία έναρξης ισχύος του νέου νόµου) ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαµβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του. Από την ίδια ηµεροµηνία επανακαθορίζεται το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών σε 70%.
Ο υπολογισµός
Αναλυτικά, ο υπολογισµός του νέου ποσού έχει ως εξής:
Εάν υπάρχει µόνο επιζών σύζυγος (ή µέρος συµφώνου συµβίωσης) το 70%.
Εάν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγµένος (µε 10ετή γάµο) το ποσοστό του διαζευγµένου ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που δικαιούνταν ο θανών ασφαλισµένος ή ελάµβανε ο θανών συνταξιούχος.
Εάν ο θανών αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαµβάνει το 25% της σύνταξής του. Εάν το παιδί είναι και από τις δυο πλευρές ορφανό, τότε λαµβάνει 50%.
Εάν ο θανών αφήνει πίσω του πάνω από δύο παιδιά, τότε:
Α) αν υπάρχει επιζών σύζυγος ή και διαζευγµένος, στα παιδιά θα επιµεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που αποµένει, δηλαδή το 30%.
Β) αν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των παιδιών, τότε κάθε παιδί θα λάβει το 25% της σύνταξης, αρκεί το άθροισµα να µην υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος. Η εγκύκλιος, που υπογράφεται από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, επισηµαίνει πως για όλα τα δικαιοδόχα µέλη ισχύουν τα κατώτατα όρια των 360 – 384 ευρώ. Ταυτόχρονα επισηµαίνεται πως µε προηγούµενη εγκύκλιο (που είχε υπογράψει ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στις 26 Ιουνίου) είχαν δοθεί οδηγίες για την αλλαγή στους όρους υπό τους οποίους δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου τα προστατευόµενα τέκνα (δικαιούνται µέχρι τα 24 ακόµη κι αν δεν σπουδάζουν), καθώς και για την εξοµοίωση των διαζευγµένων τέκνων µε τα άγαµα. Η εγκύκλιος απαντά και σε ειδικότερα ερωτήµατα που είχαν θέσει οι υπηρεσίες.
∆ιευκρινίζεται πως ο επανακαθορισµός του ποσοστού δεν καθιστά απαραίτητη την έκδοση νέας τροποποιητικής συνταξιοδοτικής απόφασης, παρότι µεταβάλλει το ύψος της παροχής, καθώς ο νέος υπολογισµός θα αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σηµείωµα. Αν ο θανών ήταν συνταξιούχος πριν τον νόµο Κατρούγκαλου και πέθανε µετά τις 13 Μαΐου του 2016, τότε η νέα σύνταξη υπολογίζεται επί του συµφερότερου ποσού όπως αυτό προκύπτει από τη σύγκριση τριών ποσών:
της σύνταξης που καταβαλλόταν στον θανόντα στις 12.5.2016
της επανυπολογισµένης σύνταξης όπως προκύπτει µε τους κανόνες του νόµου Κατρούγκαλου
των κατωτάτων ορίων 360-384 ευρώ
Οδηγίες δίνονται και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τον περιορισµό της σύνταξης κατά 50% µετά την πάροδο της πρώτης 3ετίας για τους επιζώντες που εργάζονται ή λαµβάνουν σύνταξη από άλλη πηγή, καθώς τέθηκε πλέον κατώτατο όριο στα 360- 384 ευρώ.
Ο περιορισµός της σύνταξης κατά 50% θα ακολουθεί το µοντέλο που εφαρµόζεται και για το σύνολο των συνταξιούχων (µείωση αντίστοιχη της απασχόλησης είτε είναι πλήρη είτε µερική). Τέλος διευκρινίζεται πως και οι απασχολούµενοι σε θέση του ∆ηµοσίου συνταξιούχοι λόγω θανάτου από υπηρεσία σε θέση του ∆ηµοσίου εµπίπτουν µετά την πρώτη τριετία στους περιορισµούς που ισχύουν για τους λοιπούς συνταξιούχους.
Πηγή: Έθνος