Ελλάδα

Ανοίγει η πλατφόρμα της τρίτης δόσης για τους άνω των 50

Την διενέργεια 3η δόσης εμβολίου για τους πολίτες άνω των 50 ετών και για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Α και Β με δεδομένο ότι έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την διενέργεια της 2η δόσης, ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει το απόγευμα της Κυριακής (10/10). Ο ίδιος τόνισε ότι συνεχίζονται οι εμβολιαστικές εξορμήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Κινητά συνεργεία θα επισκεφθούν χωριά σε Κιλκίς, Πιερία, Ξάνθη και Φλώρινα.

Μεγάλο το ιικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη- Λάρισα
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή στην επικράτεια, σημείωσε ωστόσο ότι η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη έχουν μεγάλη επιβάρυνση, με φορτίο υπερδιπλάσιο από αυτό της Αττικής. Πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα στην Θεσσαλονίκη είναι 3.000, ενώ στην Λάρισα 1.200. Στη χώρα συνολικώς υπάρχουν 20.000 ενεργά κρούσματα.

Η ίδια ανέφερε οτι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και επανέλαβε ότι η πλειονότητα των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, για να υπογραμμίσει ότι «προσπαθούμε να πείσουμε τους άνω των 70 να πάνε να εμβολιαστούν. Ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι». Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, ανέφερε.

Αμέσως μετά γνωστοποίησε ότι τα άτομα άνω των 60 ετών έχουν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους σε σχέση με τους εμβολιασμένους, εάν νοσήσουν, ενώ για τους ανθρώπους άνω των 80 ετών, ο ίδιος κίνδυνος είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Η ίδια επισήμανε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης είναι χαμηλότερος όταν ο συγχρωτισμός γίνεται ανάμεσα σε εμβολιασμένους. Κατέληξε λέγοντας ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες δεν σημαίνουν ότι τελειώσαμε με την πανδημία, «δεν σημαίνει ότι πετάμε τις μάσκες, ούτε «εφησυχάζουμε», έιπε, κάνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας και επικράτηση της κοινής λογικής.

Έκκληση για τα παιδιά
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι μπήκαμε σε μια πιο κανονική περίοδο και οι εμβολιασμένοι θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία. Έκανε έκκληση σε γονείς, όταν τα παιδιά τους οργανώνουν πάρτι να υπάρχουν μέτρα, όπως και στα σχολεία.

Ενστάσεις για τα νέα μέτρα
Φόβους πως η χαλάρωση των μέτρων ενδέχεται να προκαλέσει αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού εκφράζουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας, χτυπώντας «καμπανάκι» μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για πλήρη ελευθερία στους θαμώνες κλειστών χώρων διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους, καθώς και για άρση των περιοριστικών μέτρων στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, καθώς και η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το