Τοπικά

Ανοιχτή επιστολή Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών προς επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς Βόλου

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών – No Burn και η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών καλούν τους φορείς του Βόλου, όπως στήριξαν τον αγώνα κατά της καύσης και διατράνωσαν την αντίθεσή τους σ’ αυτήν τα χρόνια που το κίνημα ήταν σε άνοδο, να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα από την «πρώτη γραμμή», με με συμμετοχή στις διαμαρτυρίες της κοινωνίας και με οποιαδήποτε άλλο μέσο τους προσφέρει η θεσμική τους υπόσταση. Επίσης, καλούν σε στήριξη του αιτήματος για μέτρηση διοξινών στο έδαφος του Βόλου και για συμμετοχή στην επίβλεψη των διαδικασιών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

Τον περασμένο Οκτώβριο, μέσα στην πόλη της Λωζάνης, στην Ελβετία, οι τοπικές αρχές ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά συγκέντρωσης διοξινών στο έδαφος, προερχομένων από το εργοστάσιο αποτέφρωσης απορριμμάτων (που έχει κλείσει ήδη από το 2015), είναι τόσο υψηλά, που απαγόρευσαν ή/και περιόρισαν τη βρώση κτηνοτροφικών και οπωροκηπευτικών προϊόντων, απαγόρευσαν την πρόσβαση σε πάρκα και παιδικές χαρές και εξέδωσαν σύσταση προς τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους εάν πιάσουν χώμα. Επίσης, η πρόσφατη ανακοίνωση σχετικής έρευνας σε 3 χώρες (Ισπανία, Τσεχία και Λιθουανία) αποκαλύπτει υψηλό επίπεδο ρύπανσης κοντά σε αποτεφρωτήρες σκουπιδιών, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που ζουν κοντά. Συγκεκριμένα, η ανάλυση σε αυγά και βλάστηση έδειξε υψηλά επίπεδα διοξινών, τέτοια που τα καθιστά απαγορευτικά για κατανάλωση.
Ήδη από το 2017, η κοινωνία του Βόλου προειδοποιημένη και αφυπνισμένη από συλλογικότητες και επιστημονικούς φορείς, έχει καταλάβει ότι η έκλυση διοξινών (μαζί με άλλους επικίνδυνους ρύπους) κατά τη διαδικασία της καύσης σκουπιδιών είναι αναπόφευκτη και ότι η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία είναι από επιβλαβής έως θανατηφόρα. Γι’ αυτό και έχει δώσει έναν μεγάλο αγώνα με συλλαλητήρια, εκδηλώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις, παρεμβάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια κ.α. για τον άμεσο και οριστικό τερματισμό της καύσης από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ-Lafarge/Holcim, αλλά και για να μην κατασκευαστεί από τον Δήμο Βόλου η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα παράγει καύσιμα σκουπίδια για την τσιμεντοβιομηχανία.
Βέβαια, δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι σε ένα κράτος με μόνη μέριμνα την προστασία του μεγάλου ιδιωτικού συμφέροντος και με χαρακτηριστική αναλγησία προς τους πολίτες, ο αγώνας για ανάσα στον Βόλο όχι μόνο δεν έχει ακόμα δικαιωθεί, αλλά έχει χτυπηθεί -κυριολεκτικά- και έχει κυνηγηθεί δικαστικά. Αυτό το δεδομένο φέρνει την πόλη μπροστά σε ένα δίλημμα: Ή θα αποδεχθεί ότι χρόνο με τον χρόνο θ’ αυξάνονται οι καρκίνοι, τα καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, οι δυσπλασίες και οι πρόωροι θάνατοι, προσποιούμενη πως ό,τι δεν βλέπει δεν υπάρχει κιόλας, ή θα συνεχίσει τον αγώνα με αυξανόμενη δυναμική μέχρι την τελική νίκη.
Όμως για τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης που διαλέγουν να υπηρετούν με συνέπεια τον κοινωνικό τους ρόλο, στην πραγματικότητα το πρώτο ενδεχόμενο δεν αποτελεί καν επιλογή. Καλούμε λοιπόν τους φορείς του Βόλου, όπως στήριξαν τον αγώνα κατά της καύσης και διατράνωσαν την αντίθεσή τους σ’ αυτήν τα χρόνια που το κίνημα ήταν σε άνοδο, να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα από την «πρώτη γραμμή», με ασταμάτητη ενημέρωση των πολιτών για τα καινούργια δεδομένα, με κατάδειξη της αναγκαιότητας για κινητοποίηση όλων, με ερωτήσεις και απαιτήσεις προς τη δημόσια διοίκηση για την προστασία της ήδη κακής δημόσιας υγείας του Βόλου, με συμμετοχή στις διαμαρτυρίες της κοινωνίας και με οποιαδήποτε άλλο μέσο τους προσφέρει η θεσμική τους υπόσταση.
Επίσης, για το άμεσο μέλλον, καλούμε σε στήριξη του αιτήματος για μέτρηση διοξινών στο έδαφος του Βόλου και για συμμετοχή στην επίβλεψη των διαδικασιών, ώστε να ενημερωθεί με αξιοπιστία όλη η κοινωνία για τη ζημιά που ήδη έχει γίνει και να εκτιμήσει τη μελλοντική. Παράλληλα, να απαιτήσουμε να μην υλοποιηθεί η ΜΕΑ παραγωγής SRFαπό τον Δήμο Βόλου, που θα τροφοδοτεί την ΑΓΕΤ με σκουπίδι.
Μόνο με τον επίμονο και διαρκή αγώνα των πολιτών και τη συνεργασία όλων των φορέων της κοινωνίας μπορούμε να σταματήσουμε οριστικά την καύση των σκουπιδιών!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το