Τοπικά

Ανοχύρωτες οι Σποράδες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες

PED

Ημερίδα πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας για τις επιπτώσεις  φυσικών κινδύνων στο νησί της Σκοπέλου για να επισημανθεί ότι τα νησιά των Σποράδων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το θέμα των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από θεομηνίες, σεισμούς, πλημμυρικά φαινόμενα, πυρκαγιές. Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρ. Βασιλούδης, αναφέρθηκε στο θέμα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών και ζήτησε άμεσα λύσεις.

Σε ότι αφορά τα θέματα πολιτικής προστασίας τονίστηκε ότι είναι άμεση ανάγκη να συνταχθεί ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Σκοπέλου, αλλά και να επικαιροποιηθούν γενικότερα τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Όλα αυτά όμως απαιτούν κονδύλια, που δεν υπάρχουν. «Στο δήμο Σκιάθου το ποσό για ένα χρόνο ανέρχεται 32.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι πολύ μικρό» εξήγησε ο κ. Πρεβεζάνος. «Θα πρέπει να διαθέσουμε χρήματα για αγορά μηχανημάτων, να μπορούμε να τα συντηρούμε και να έχουμε και προσωπικό. Οι Σποράδες δυστυχώς και σεισμόπληκτες είναι και πολλές πυρκαγιές εκδηλώνονται και πλημμύρες. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και εμείς είμαστε κυριολεκτικά γυμνοί» τόνισε ο κ. Πρεβεζάνος.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που παίρνει η ΠΕΔ Θεσσαλίας προκειμένου να αναδείξει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τα σημαντικότερα προβλήματα περιοχών της Θεσσαλίας. Συνεχίζοντας είπε ότι δεν αρκούν οι απλές διαπιστώσεις αλλά απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων των Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Β. Σποράδων η οποία ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλίες της ΠΕΔ Θεσσαλίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Σκιάθου μετά από τα συμπεράσματα του περσινού συνεδρίου της ΠΕΔ που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο.
Η πρώτη εισήγηση της ημερίδας είχε τίτλο «Μέτρα πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων από πλημύρες στο νησί της Σκοπέλου» με εισηγητή τον κ. Καρρά Εμμανουήλ, Τοπογράφο Μηχανικό. Στην συνέχεια ο κ. Κατσαρός Ευάγγελος, Ερευνητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέπτυξε την εισήγησή του με τίτλο «Ενσωμάτωση του Τουριστικού Κλάδου στον Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας: Η περίπτωση των δασικών πυρκαγιών». Ο ίδιος ανέπτυξε επίσης και την εισήγηση του κ. Μητσάκη Ευάγγελου από το Ινστιτούτο Μεταφορών – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην ημερίδα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Η εισήγηση του είχε τίτλο «Παρουσίαση συστήματος λήψης αποφάσεων για τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων και την υποστήριξη λήψης αποφάσεων σε περιοχές με περιορισμένους διαθέσιμους πόρους». Όλες οι παραπάνω παρουσιάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων τοποθετήθηκαν αλλά και υπέβαλλαν ερωτήσεις προς τους εισηγητές ο κ. Πρεβεζάνος Δημήτριος Δήμαρχος Σκιάθου, ο κ. Καραχάλιος Άρης Δήμαρχος Φαρσάλων, ο κ. Κολλάτος Κωνσταντίνος Δήμαρχος Τεμπών, ο κ. Μουλάς Γεώργιος Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο κ. Καλογιάννης Απόστολος Δήμαρχος Λαρισαίων και ο Προϊστάμενος Π.Κ. Σκοπέλου πυραγός Ευάγγελος Καραμήντζας.
Την ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την ποιότητα των εισηγήσεων και από τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων και ανακοίνωσε πως η ΠΕΔ θα δρομολογήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άμεσα ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την πολιτική προστασία του νησιού της Σκοπέλου ώστε ο τόσο σημαντικός αυτός προορισμός της Θεσσαλίας να είναι επαρκώς οχυρωμένος για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως πλημύρες, πυρκαγιές, κτλ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το