Τοπικά

Ανησυχία στον ελληνικό τουρισμό από το Brexit- Τι δήλωσαν Άγγλοι τουρίστες που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Αγχιάλου “Θ”

Σοκαρισμένοι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγ. Βρετανία δήλωναν χθες στο αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας (Ν. Αγχίαλος Βόλου) οι Άγγλοι τουρίστες, που έφθασαν με τις δύο πτήσεις των εταιριών «Small Planet» και  «Germania». Ανησυχία δηλώνουν εξάλλου και οι Έλληνες τουριστικοί πράκτορες για τις συνέπειες του Brexit, καθώς και οι Έλληνες εξαγωγείς προϊόντων στη Μεγ. Βρετανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 65% των τουριστών στην Σκιάθο είναι Άγγλοι. Κάθε Παρασκευή τους καλοκαιρινούς μήνες φθάνουν στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου δύο πτήσεις από τη Μεγ. Βρετανία, από τις έξη συνολικά φέτος κάθε εβδομάδα. Χθες έφθασαν για διακοπές στη χερσαία Μαγνησία από την Αγγλία 75 περίπου τουρίστες, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δήλωναν απογοητευμένοι και στενοχωρημένοι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο υπερίσχυσε η έξοδος της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).
Κι αυτό διότι, όπως ανέφεραν στους Έλληνες τουριστικούς πράκτορες που τους ανέμεναν, δεν περίμεναν το Brexit. Εκείνο που τους ανησυχεί περισσότερο, είναι η μεγάλη πτώση της τιμής της στερλίνας έναντι του ευρώ, καθώς οι διακοπές τους στην Ελλάδα γίνονται ξαφνικά ακριβότερες.
Μερικές χιλιάδες είναι οι Βρετανοί που κάθε χρόνο επισκέπτονται τη Μαγνησία, κυρίως τις Βόρειες Σποράδες και το Πήλιο, ωστόσο δεν αναμένεται οι συνέπειες του δημοψηφίσματος να είναι άμεσες. Θα φανούν σε βάθος χρόνου και κυρίως το 2017. «Ίσως επηρεαστούν οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής (last minute), όχι μόνο για τους ελληνικούς, αλλά για όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς των Άγγλων, αλλά και στις ΗΠΑ», επισημαίνει η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου.
Όλοι πάντως οι τουριστικοί πράκτορες συμφωνούν πως τα συμβόλαια για το 2017 με την Αγγλία θα είναι ακριβότερα λόγω της πτώσης της στερλίνας και της συναλλαγματικής διαφοράς που θα υπάρξει.
«Τα πακέτα για όλη την Ευρώπη για τους Άγγλους θα είναι πιο ακριβά. Θα επηρεαστούν και οι αεροπορικές εταιρίες, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο. Ωστόσο θα είναι φθηνότερα τα πακέτα για την Αγγλία», προσθέτει η κ. Καμμένου.
Το 2015 οι αφίξεις από τη Βρετανία στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 14,7% και διαμορφώθηκαν στους 2,39 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Επίσης, αύξηση κατά 30,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,027 δισ. ευρώ.
Η ισχυρότερη του ευρώ στερλίνα έδινε διαχρονικά ακόμη και στους μη εύπορους Βρετανούς τη δυνατότητα να κάνουν πολυήμερες διακοπές στην Ελλάδα. Πέρυσι το καλοκαίρι η ισοτιμία βρετανικής λίρας – ευρώ ήταν στα 1,43 και πλέον έχει υποχωρήσει στο 1,24, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση την αγοραστική δύναμη των Βρετανών.
Ωστόσο τουριστικοί παράγοντες, όπως ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Κώστας Λεβέντης, θέτουν το ζήτημα της αναστάτωσης που θα επικρατήσει στην τουριστική αγορά από το Brexit.
Πέρυσι ήταν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και τα capital controls, που ανέκοψαν το ρεύμα ξένων επισκεπτών  και καταβύθισαν τον εσωτερικό τουρισμό, που δεν συνήλθε ποτέ. Τώρα είναι το Brexit, που φέρνει αν μη τι άλλο αναστάτωση, σε μια χρονική περίοδο που ο κλάδος έχει ανάγκη την ηρεμία.
«Οι συνέπειες θα φανούν σε ένα δίμηνο, μέχρι να σταθεροποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία. Από του χρόνου θα υπάρξει πάντως μείωση των αφίξεων από την Βρετανία. Το ζήτημα ωστόσο είναι η αναστάτωση που προκαλείται στον τουρισμό. Αν η υποτίμηση της στερλίνας είναι μεγάλη, τότε θα υπάρξει πρόβλημα», τονίζει ο κ. Λεβέντης.
Μπορεί τα πακέτα να έχουν ήδη κλειστεί, ωστόσο η ξαφνική κατάρρευση της στερλίνας θα φρενάρει το κύμα των Βρετανών, που ακριβώς λόγω της ευνοϊκής ισοτιμίας που υπήρχε το τελευταίο διάστημα με το ευρώ, αναμενόταν για φέτος. Η Ελλάδα πλέον θα είναι ακριβότερη για τους Βρετανούς και άρα λιγότερο επιθυμητός τουριστικός προορισμός, καθώς  η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα ποσοστά από το 1985! Δεν αποκλείεται ωστόσο, υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, να υπάρξουν προσφορές, ώστε να «παρακινηθούν» οι Βρετανοί, να ταξιδέψουν, κάτι που όμως θα έχει αντίχτυπο στα έσοδα. Ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων  των Βρετανών είναι ιδιαίτερα υψηλός και φθάνει τις εννέα ημέρες.
Πιο ακριβά τα ελληνικά προϊόντα
Το πρώτο χτύπημα για την ελληνική οικονομία θα είναι στον τομέα των εξαγωγών, αφού η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι ευρώ και δολαρίου θα κάνει τα ελληνικά προϊόντα πιο ακριβά. Πρακτικά αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των ελληνικών εξαγωγών.
Μεγάλη αγωνία όμως και για τους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. Είτε πρόκειται για επιχειρηματίες, είτε για εργαζόμενους, είτε για φοιτητές η ζωή τους αναμένεται να ανατραπεί.
Για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και για τους υπαλλήλους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε.. Πλέον, θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα. Οι φοιτητές από την πλευρά τους αναμένεται να δουν αυξήσεις στα δίδακτρα, κάτι που για πολλούς μπορεί να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο, για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη Βρετανία.
Share

Πρόσφατα άρθρα

Ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου για το 2023; Ζαλίζουν οι περιουσίες τους

Το 2023 σημοτοδοτήθηκε και από την παγκόσμια οικονομική κρίση, από την οποία επλήγησαν εκατομμύρια πολίτες…

23 Δεκεμβρίου 2023

Συναγερμός για την εξαφάνιση 52χρονης

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την εξαφάνιση Σταυρούλας Γκουγκουλιά από την περιοχή της Κυψέλης,…

23 Δεκεμβρίου 2023

Έγκλημα στα Καλύβια: Δεν μπορώ να διαχειριστώ αυτό που συνέβη, λέει η μητέρα του 16χρονου

Προθεσμία για το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε από τον Ανακριτή…

23 Δεκεμβρίου 2023

32χρονη γέννησε δύο μωρά, από δύο μήτρες, σε δύο ημέρες

Μια γυναίκα στις ΗΠΑ με δύο μήτρες γέννησε δύο φορές σε δύο ημέρες, μετά από…

23 Δεκεμβρίου 2023

Το φετινό Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Στη διάθεση των φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου βρίσκεται ένα καλαίσθητο ημερολόγιο για το…

23 Δεκεμβρίου 2023

Ο Γιώργος Παπαδάμ μετά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ρ. Φεραίου Γιώργος Παπαδάμ μετά την ορκωμοσία του νέου…

23 Δεκεμβρίου 2023