Τοπικά

Ανησυχία για τους κινδύνους από τα νεκρά πουλιά στην Κάρλα “Θ”

KARLA

Ο καθηγητής υδάτινου περιβάλλοντος κ. Κορμάς απέστειλε χθες στον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην Κάρλα, τα οποία καταγράφουν την ύπαρξη στα νερά επτά ειδών κυανοτοξινών, εκ των οποίων τρία είδη εντοπίστηκαν στα νεκρά πουλιά που βρέθηκαν στη λίμνη. Το εργαστήριο που πραγματοποίησε τους ελέγχους δεν αναφέρεται, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη. O ίδιος τονίζει πως οι θάνατοι πρέπει να συνδεθούν με τις κυανοτοξίνες από τους εργαστηριακούς ελέγχους του Φορέα Διαχείρισης.

 
Ο κ. Αγοραστός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους θανάτους των πουλιών στην Κάρλα καθώς τα ζωντανά ζώα τρώνε τα νεκρά, που δεν έχουν περισυλλέγει και οι θάνατοι πολλαπλασιάζονται. Στην Κάρλα, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό υπάρχουν 80 νεκρά πουλιά και τη Δευτέρα , μετά από υπογραφή σύμβασης με διαπιστευμένη εταιρεία στην Ελασσόνα, θα περισυλλέγουν και θα καούν, ενώ κλήθηκε η ορνιθολογική εταιρεία να παραλάβει τα ζώα που βρίσκονται σε ληθαργική κατάσταση.
Ο κ. Κορμάς στο έγγραφό του προς τον κ. Αγοραστό παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις κυανοτοξίνες με τον περιφερειάρχη να επισημαίνει πως κανένα συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει εάν δεν εξεταστούν και τα αποτελέσματα του Φορέα που δεν του εκδόθηκαν ακόμη.

 
«Αυτό που ενόχλησε στη στάση του Πανεπιστημίου είναι ότι εξέτασαν δέκα πουλιά, ότι είδαν πως είναι νεκρά και δεν με ενημέρωσαν. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν τα ζωντανά ζώα τρώνε τα νεκρά. Θεώρησα τη στάση αυτή ανεύθυνη. Δεν θα κρύβαμε τίποτα, δεν θα απαγόρευε κανείς- και πως θα μπορούσε άλλωστε –στον κ. Κορμά και στην ομάδα του να πουν τι συμβαίνει. Αλλά από υγειονομικής άποψης έπρεπε να κινηθούμε εφόσον είχαμε ενημερωθεί» τόνισε ο κ. Αγοραστός.

 
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , τόσο σε δείγματα νερού όσο και σε ιστούς νεκρών αργυροπελεκάνων, κατέδειξαν την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων ηπατοτοξινών και νευροτοξινών. Οι τοξίνες αυτές απελευθερώνονται από τα κυανοβακτήρια κατά την αποσύνθεσή τους και οι υδρόβιοι οργανισμοί είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας είτε μέσω απλής επαφής μπορεί να προσβληθούν από τις τοξίνες αυτές. Όπως υπογραμμίζεται, «η κατάσταση στον ταμιευτήρα της Κάρλας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πρέπει άμεσα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να παύσει η θνησιμότητα των πουλιών. Η ολοκλήρωση των έργων στη λίμνη είναι απολύτως επείγουσα, ώστε να πραγματοποιείται η ανανέωση – ανακύκλωση του νερού. Η χαμηλή στάθμη της λίμνης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ευθύνεται μερικώς για το συγκεκριμένο περιστατικό. Μακροπρόθεσμα, επιβάλλεται η Πολιτεία να αναλάβει μέτρα πρόληψης, καθώς τέτοια φαινόμενα απειλούν όχι μόνο τη βιοποικιλότητα αλλά και όλους τους χρήστες των νερών της περιοχής, αλλά και φυσικά επαπειλείται η καταδίκη της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το