Τοπικά

Ανεξαρτητοποιήθηκε σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Δήμο Ρήγα Φεραίου-Υψηλοί τόνοι στο δημοτικό συμβούλιο για τη σύναψη δανείου

Σ32 Φ1

Η λήψη απόφασης για την σύναψη δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί το ποσό, αλλά και η ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού συμβούλου Ευθύμη Κουραβέλα από την ομάδα πλειοψηφίας, ήταν τα δύο γεγονότα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου. Ωστόσο, το θέμα του δανείου φαίνεται πως δίχασε τα μέλη του Δημ. Συμβουλίου, αφού από τους 26 συμβούλους που ήταν παρόντες, οι μισοί καταψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου Δημήτρη Νασίκα. Ανάμεσα στους διαφωνούντες ήταν και ο αντιδήμαρχος πρασίνου Βαγγέλης Παρσάς. Τα πυρά της αντιπολίτευσης προκάλεσε η έλλειψη εισήγησης επί του θέματος.

 Η ανάγκη πληρωμής παλαιότερων οφειλών αναγκάζουν το Δήμο Ρήγα Φεραίου να αναζητήσει νέες πηγές χρηματοδότησης, ώστε να μπορέσει να ισοσκελίσει τον ισολογισμό του. Όμως, ο τρόπος που ήρθε προς συζήτηση το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Ο αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Παρσάς καταψήφισε την πρόταση, λέγοντας: «Ας έρθει η Οικονομική Υπηρεσία και να μας ενημερώσει για ποιο λόγο ζητάμε δάνειο και κυρίως πώς θα εξυπηρετηθεί στη συνέχεια».

Για προχειρότητα έκαναν λόγο και οι επικεφαλής των μειοψηφιών. Ο Χαράλαμπος Πάσχος της μείζονος μειοψηφίας είπε: «Περίμενα πως θα γινόταν μία τεκμηριωμένη εισήγηση. Αντίθετα, δεν πήραμε κανένα χαρτί στα χέρια μας. Η απόφαση δεν έχει καμία τύχη στον έλεγχο νομιμότητας και θα απορριφθεί με συνοπτικές διαδικασίες», ενώ ο κ. Απόστολος Παπαϊωάννου της ελάσσονος μειοψηφίας συμπλήρωσε: «Ο φάκελος με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν είχε κανένα έγγραφο για το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να λάβουμε έγκαιρα γνώση. Αυτά είναι αλλοπρόσαλλα πράγματα. Λυπάμαι, αλλά το δάνειο όχι μόνο δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά θα επιβαρύνει τους δημότες με νέα χρέη. Δυστυχώς με παρόμοιες πρακτικές, επιβεβαιώνεται ότι κάποιο στο Δήμο παραμένουν… ορντινάτσες του συστήματος».

Σ32 Φ2

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας σημείωσε: «Ο Δήμος μας είναι από τους τελευταίους σε όλη την επικράτεια που δεν έχουν κάνει χρήση της ευνοϊκής χρηματοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω των 220 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην παρούσα φάση θα πάρουμε απόφαση ότι συμφωνούμε. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, προκειμένου να δούμε πόσα χρήματα μπορούμε να εξασφαλίσουμε. Η ΚΕΔΕ συναινεί προς αυτή την κατεύθυνση για το σύνολο των ΟΤΑ της χώρας, καθώς οι ΚΑΠ έχουν μειωθεί και το κράτος συνεχώς περικόπτει τις επιχορηγήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε και η έγκριση της τριμηνιαίας έκθεσης προϋπολογισμού για το Δ’ τρίμηνο του 2014. Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Μιχάλης Κουσκουρίδας παίρνοντας το λόγο αποκάλυψε πως ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί και το έλλειμμα του Δήμου αγγίζει πλέον το ποσό των 378.000 ευρώ, κάνοντας λόγο για αύξηση των δαπανών, ενώ στάθηκε και στη λανθασμένη εγγραφή πολλών κωδικών στη σύνταξη της έκθεσης. «Δημιουργήσατε «τρύπα» στα ταμεία του Δήμου με τα αλόγιστα έξοδα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Ε. Κουραβέλας

Με αιχμές κατά του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου συνοδεύτηκε η ανεξαρτητοποίηση του Ευθύμη Κουραβέλα από το Ριζόμυλο, ο οποίος έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας πλειοψηφίας. «Διαχωρίζω τη θέση μου από τον Δημήτρη Νασίκα, ο οποίος είναι μεγάλος ηθοποιός. Μπορεί να παραπλανεί αρκετούς με το ψεύτικο χαμόγελό του, όμως όχι εμένα. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί πολλά, αλλά στο τέλος δεν έκανε τίποτα», είπε αρχικά ο κ. Κουραβέλας, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Όταν δώσαμε τα χέρια και συμφώνησα να μπω στο ψηφοδέλτιο, μου είχε πει ότι εάν ξεπερνούσα τους 400 σταυρούς θα μου έδινε αντιδημαρχία. Στις εκλογές έφτασα τους 470 σταυρούς και μάλιστα χωρίς να έχω την παραμικρή βοήθεια, παρά δίνοντας με τη σύζυγό μου μεγάλο προσωπικό αγώνα. Πλέον, όμως, δεν με ενδιαφέρει καμία θέση ευθύνης με την παρούσα δημοτική αρχή. Θεωρώ υποτιμητικό να γίνω αντιδήμαρχος κάτω από τη μπότα του Νασίκα. Ούτε στην Κόλαση».

Ο ανεξάρτητος, πλέον, δημοτικός σύμβουλος, προχώρησε σε καταγγελίες και για τον τρόπο λειτουργίας της παράταξης Νασίκα: «Στον πρώτο χρόνο της θητείας του Δημάρχου, δυστυχώς τα είδαμε όλα εδώ μέσα. Ο κ. Νασίκας είχε πει ότι θα γράφαμε Ιστορία. Κι έτσι γίνεται. Με ποτήρια ουίσκι στις δημαρχιακές επιτροπές, ενώ μέχρι και μπουνιές έπεσαν ανάμεσα σε συμβούλους. Θύμα επίθεσης έπεσα και ο ίδιος από συνάδελφό μου, αλλά ο Δήμαρχος προς τιμήν του μπήκε ανάμεσά μας και τον εμπόδισε να με χτυπήσει. Δήμαρχε, το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις για τον τόπο, είναι να παραιτηθείς. Όσο πιο γρήγορα φύγεις, τόσο πιο καλά».

Το ύφος του κ. Κουραβέλα προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Βελεστίνου, κ. Γιώργου Παπατόλια. «Λες ανακρίβειες για να δημιουργείς εντυπώσεις. Η υπομονή έχει και τα όρια της, αλλά εσύ τα ξεπέρασες, επιδιώκοντας την προσωπική προβολή σου και τίποτε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Ευθύμη Κουραβέλα.

Αντίθετα, ο κ. Δημήτρης Νασίκας έδειξε ψυχραιμία στα όσα άκουσε, απαντώντας τα εξής: «Ο κ. Κουραβέλας επέλεξε το μοναχικό δρόμο της ανεξαρτητοποίησης. Προσωπικά θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια για τη συνδρομή του στην επιτυχία της παράταξης στις εκλογές. Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να επιστρέψει κοντά μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το