Τοπικά

Ανδρομάχη Ροϊλού: Πληρώνουμε ακριβά το αίμα από εξωτερικό

 

Τρόπους για την αναστροφή του κλίματος, όσον αφορά τη μειωμένη προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών στη Μαγνησία, αναζητά ο τοπικός σύλλογος «Η Αλληλεγγύη», αφού οι ρυθμοί συλλογής αίματος δεν επιτρέπουν τη διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας. Η πρόεδρος του δραστήριου σωματείου κ. Ανδρομάχη Ροϊλού υπογράμμισε πως η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος για την αιμοδοσία είναι το ζητούμενο για το προσεχές μέλλον.

Οι ανάγκες για αίμα σε τοπικό επίπεδο παραμένουν αυξημένες, ιδίως για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται συχνές μεταγγίσεις. Όπως για παράδειγμα οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, χωρίς φυσικά να παραβλέπει κάποιος τις έκτακτες αιμοδοσίες που αυξάνουν την πίεση στα αποθέματα. Η κ. Ροϊλού, η οποία από τον Δεκέμβριο του 2021 ασκεί την προεδρία στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη» (διαδέχθηκε τον επί 35 χρόνια πρόεδρο Ιγνάτιο Γελαγώτη), εξήγησε πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και την πανδημία του κορωνοϊού, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η χώρα μας για να καλύπτει τις ανάγκες για αίμα, υποχρεώνεται να κάνει έκτακτες εισαγωγές από χώρες του εξωτερικού. «Έρχεται αίμα από άλλες χώρες και το πληρώνουμε πολύ ακριβά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο που έκανε.
«Ως νέα διοίκηση κάνουμε προσπάθειες να «ανοιχθούμε» στην τοπική κοινωνία, π.χ. στις κλινικές και στα εργοστάσια, ώστε να δημιουργηθούν καινούργιες τράπεζες αίματος. Κι αυτό διότι πολλά από τα μέλη μας έφτασαν σε μία ηλικία που έπαψαν να αιμοδοτούν και προέκυψαν κενά, τα οποία έγιναν ακόμη πιο έντονα λόγω Covid-19. Η κάμψη είναι αισθητή και κρίνεται επιβεβλημένη η αναστροφή του κλίματος. Πρέπει να βγούμε στο προσκήνιο και να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες, ώστε οι ρυθμοί αιμοδοσίας να ξαναφτάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα», είπε η κ. Ροϊλού, ενώ έπειτα στάθηκε στις αυξημένες ανάγκες: «Ο ασθενής με μεσογειακή αναιμία κάθε δεκαπέντε ημέρες πρέπει να κάνει μετάγγιση. Αν στις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες των χρόνιων πασχόντων, προσθέσουμε τις φιάλες αίματος που χρειαζόμαστε για όσους χειρουργούνται ή έχουν ανάγκη φροντίδας μετά από κάποιο ατύχημα, καταλαβαίνουμε πως η ανάγκη συλλογής παραμένει αυξημένη».
Η ευαισθητοποίηση των νεότερων γενιών είναι μία σημαντική παράμετρος για την πρόεδρο της «Αλληλεγγύης», η οποία τόνισε πως η ευαισθητοποίηση πρέπει να αρχίζει μέσα από το σχολικό περιβάλλον. «Η αξία της αιμοδοσίας, αλλά και του εθελοντισμού γενικότερα, πρέπει να επισημαίνεται στα παιδιά από μικρή ηλικία. Ειδάλλως, σε έναν νέο που έφτασε τα 25 χρόνια του και δεν έχει λάβει ποτέ άλλοτε μέρος σε εθελοντική αιμοδοσία, πώς να τον πείσεις ξαφνικά να προσφέρει αίμα; Ακόμη και σήμερα, δυστυχώς, μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν έχει επαρκή πληροφόρηση για την αιμοδοσία. Με την ενηλικίωση, η αιμοδοσία δύο φορές σε ετήσια βάση είναι κάτι που εύκολα μπορεί να γίνει. Πρέπει, όμως, να υπάρχει ανάλογη παιδεία», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το