Τοπικά

Ανδρομάχη Χατζηνικολάου – Περίπατος στη Ν. Ιωνία με άρωμα από τα παλιά

 

Η ιστορία της Νέας Ιωνίας, αλλά κυρίως οι θύμησες που κουβαλούν τα σπίτια των προσφύγων, οι οποίοι κατέληξαν στον Βόλο πριν από εκατό χρόνια, εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής, αποτελούν τη βάση ενός πρωτότυπου εγχειρήματος που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στην πόλη. Η εικαστικός και ερευνήτρια, Μαρία – Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, μίλησε για τον περίπατο μνήμης «Με ένα καράβι μνήμες κι όνειρα…», που θα διοργανωθεί το διήμερο 16 -17 Οκτωβρίου στη Νέα Ιωνία.

Η υλοποίηση της δράσης, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα, έχοντας μάλιστα και τη γενική επιμέλεια του project, βασίστηκε σε αρχειακή έρευνα και κείμενα της φιλολόγου και αρχειονόμου στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, Αγγελικής Νικολάου. Ο περίπατος θα περιλαμβάνει θεατρικά δρώμενα της θεατροπαιδαγωγού – σκηνοθέτριας Μαρίας Καραζάνου και της θεατρικής ομάδας «3ος όροφος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ τη μουσική επένδυση σε αρκετές δράσεις του περιπάτου ανέλαβε ο Ροδίτης συνθέτης Θοδωρής Ζιάρκας, ο οποίος τώρα ζει στην Ολλανδία, αλλά συνδέεται με τη Μαρία Χατζηνικολάου με πολυετή φιλία, χάρη στη γνωριμία τους στο φεστιβάλ «Μουσικό Χωριό» που γίνεται στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.
Την υλοποίηση δε, του event έχουν αναλάβει η καλλιτεχνική ομάδα artspirators από τον Βόλο (στην εκδήλωση τα μέλη που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είναι η Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, η Ράνια Αρμάγου, ο Σπύρος Τσαλαπάτας και η Αγγελική Νικολάου), καθώς και το θεατρικό σχήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «3ος όροφος», με την υποστήριξη του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ενέταξε τον περίπατο στις δράσεις για τον εορτασμό των είκοσι χρόνων λειτουργίας του.
«Πρόκειται για έναν διαφορετικό περίπατο μνήμης. Αυτό και μόνο, κάνει να αναλογιστούμε ότι είναι μια κατάσταση, που ξεχωρίζει από αντίστοιχους ιστορικούς περιπάτους που πραγματοποιούνται στην πόλη μας και αλλού. Είναι άλλο το πρόσημο και μέσα από την έρευνα που έχουμε κάνει και γενικότερα τη δουλειά που έχουμε κάνει από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τώρα, μεταβιβάσαμε όλη αυτή την ιστορία στη νέα γενιά. Για παράδειγμα, ομάδες φοιτητών επισκέφτηκαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Μαγνησία ή βρήκαμε κατοίκους της Νέας Ιωνίας και μας εξιστόρησαν τις δικές τους εμπειρίες και αναμνήσεις από τη ζωή τους εκεί. Δεν δουλέψαμε μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την υλοποίηση του περιπάτου, αλλά να μεταδώσουμε στους νεότερους την ιστορία της Νέας Ιωνίας, που είναι σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας του Βόλου», είπε η κ. Χατζηνικολάου.
Με αφετηρία την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όσοι λάβουν μέρος στους περιπάτους που θα γίνουν, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία διαφορετική άποψη της Νέας Ιωνίας. «Θα ξεκινήσουμε από τον Κραυσίνδωνα, ένα σημείο που χώριζε τον Βόλο από τη Νέα Ιωνία. Θα επικεντρωθούμε στην προσφυγική ιστορία της περιοχής μέσα από τις γειτονιές της. Μας ενδιαφέρει η εγκατάσταση των προσφύγων πριν από εκατό χρόνια στη Νέα Ιωνία. Επιλέξαμε μία διαδρομή συγκεκριμένη, π.χ. μέσα από τα «Γερμανικά» και τα «Τζαμαλιώτικα». Θα περνάμε μέσα από στενά δρομάκια και αυλές, πράγματα που κάποιος εάν δεν γνωρίζει καλά την πόλη, αγνοεί την ύπαρξή τους και δύσκολα θα τα ανακαλύψει μόνος. Ή ακόμη, ο κόσμος που κάθεται στον δρόμο με τις καρέκλες, μια εικόνα που ενισχύει την εικόνα της γειτονιάς, οι αυλές με τα λουλούδια, σου χαρίζουν την αίσθηση πως οι γειτονιές της Νέας Ιωνίας κρατούν ακόμη στοιχεία της αυθεντικότητάς τους και μας μεταφέρουν αυτό το άρωμα της παλιάς εποχής. Οι άνθρωποι αυτοί, είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της Ιστορίας», κατέληξε η κ. Χατζηνικολάου, αναφερόμενη στην προσφυγική αρχιτεκτονική της Νέας Ιωνίας, αλλά και τις συνήθειες που διατηρούν πολλοί από τους απόγονους των πρώτων οικιστών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το