Πολιτισμός

Αναθεωρώντας το «τέλος της τέχνης» στην Ψηφιακή Εποχή

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 7.00 μμ στην Αίθουσα Πολυμέσων του ΙΑΚΑ, ο Κωνσταντίνος Βασιλείου (Ιστορικός της Τέχνης, διδάσκων στο ΙΑΚΑ) θα δώσει διάλεξη με τίτλο Αναθεωρώντας το «τέλος της τέχνης» στην ψηφιακή εποχή.
Ο Κ. Βασιλείου σπούδασε ιστορία στο ΕΚΠΑ και είναι διδάκτωρ του τμήματος Επιστημών της τέχνης του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό στη μοντέρνα και σύγχρονη περίοδο. Είναι συγγραφέας δύο μονογραφιών (Προς την τεχνολογία της τέχνης, 2012. Το διασκεδαστικό άπειρο, 2017) και διαφόρων μελετών που έχουν εκδοθεί σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Περίληψη
Οι διαλέξεις για την αισθητική που παρέδωσε ο Χέγκελ στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου τη δεκαετία του 1820 είχαν δύο αντιφατικά αποτελέσματα. Αφενός, συντέλεσαν δραστικά στη θέσπιση της ιστορίας της τέχνης ως πανεπιστημιακού γνωστικού αντικειμένου. Αφετέρου, ανακοίνωσαν αιφνιδίως το «τέλος της τέχνης».
Η χεγκελιανή αυτή κληρονομιά έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα τις θεωρίες για τον σκοπό και τον τρόπο ύπαρξης του σύγχρονου έργου τέχνης. Όμως νέα δεδομένα έχουν επιβληθεί στον χώρο της τεχνικής, ιδιαίτερα με τις νέες ψηφιακές μηχανές, τα οποία μοιραία επηρεάζουν και την τέχνη.
Τι γίνεται αν σκεφτούμε το χεγκελιανό «τέλος της τέχνης» υπό το πρίσμα της διαρκούς τεχνολογικής εξέλιξης; Ισχύει ότι η ιστορία της τέχνης δεν μπορεί να τελειώσει αν δεν έλθει το τέλος της τεχνικής;

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το