Πολιτισμός

Αναθεωρημένη «Φιλουμένα» με υποδόριο χιούμορ

rantou

Χτίζοντας από την αρχή την ιστορία, αλλά διατηρώντας την κοινωνική ματιά και το υποδόριο χιούμορ του πρωτότυπου, η Ελένη Ράντου διασκευάζει τη «Φιλουμένα» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, από τις 21 Μαρτίου.

Τιμημένη για το συγγραφικό θεατρικό της έργο με το βραβείο δραματουργίας «Κάρολος Κουν», η Ελένη Ράντου αναλαμβάνει και την ερμηνεία του ομώνυμου ρόλου, με τον  Άλκη Κούρκουλο στο πλευρό της να ενσαρκώνει τον Σοριάνο, στο  διάσημο από τις ερμηνείες μεγάλων πρωταγωνιστών έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο», το οποίο αποτελεί κορυφαίο δείγμα δραματικής γραφής, που εισηγείται τον νεορεαλισμό, και καθιερώθηκε ταχύτατα τόσο στο θεατρικό γίγνεσθαι της Ιταλίας, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας το ύστατο όπλο της

Ηρωίδα του έργου είναι η νεαρή Φιλουμένα, η οποία εργάζεται σε έναν οίκο ανοχής, στις φτωχογειτονιές της Νάπολης. Εκεί, τη γνωρίζει ο ευκατάστατος έμπορος Ντομένικο Σοριάνο και την ερωτεύεται. Την παίρνει στο σπίτι του και της εμπιστεύεται τη διαχείριση του σπιτιού και της επιχείρησής του. Εκείνη τον υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση, αλλά αυτός δεν τη θεωρεί άξια να γίνει γυναίκα του.
Ύστερα από είκοσι χρόνια συμβίωσης, ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Η Φιλουμένα, που δεν αντέχει πια την αγνωμοσύνη και τις απιστίες του, παριστάνει την ετοιμοθάνατη κι, έτσι, τον πείθει να την παντρευτεί. Όταν, όμως, ο Σοριάνο καταλαβαίνει το κόλπο, καταφέρνει να ακυρώσει τον γάμο. Τότε, η Φιλουμένα χρησιμοποιεί ένα ύστατο όπλο, που τον οδηγεί σε μια νέα θεώρηση της ζωής, κάτι που, μέχρι τότε, δεν μπορούσε καν να φανταστεί…

Επιτυχημένο στο θέατρο και τον κινηματογράφο

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στη Νάπολη του 1946, με πρωταγωνίστρια την αδερφή του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, Τιτίνα. Έξι χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας σκηνοθέτησε το έργο του και έπαιξε ο ίδιος τον ρόλο του Σοριάνο στον κινηματογράφο. Το 1964, ήρθε η κινηματογραφική πρόταση του Βιτόριο Ντε Σίκα, με τίτλο «Γάμος αλά Ιταλικά». Η Σοφία Λόρεν ταυτίστηκε με την Ναπολιτάνα Φιλουμένα και ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, ως Σοριάνο, ερμήνευσε έναν από τους ωραιότερους ρόλους της καριέρας του.
Το 1977, ο Φράνκο Τζεφιρέλι σκηνοθέτησε το έργο στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, με μεγάλη επιτυχία. Η τελευταία «Φιλουμένα» στον χώρο του ευρωπαϊκού θεάματος είναι αυτή της Μαριάτζελα Μελάτο για την ιταλική τηλεόραση, το 2010, σε σκηνοθεσία Φράντζα Ντι Ρόσα.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, διασκευή – απόδοση: Ελένη Ράντου, σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Ντένυ Βαχλιώτη, μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Nalyssa Green, επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου, βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου, βοηθός ενδυματολόγου: Χριστίνα Τσουτσουλίγα, φωτογράφος παράστασης: Γιώργος Καβαλλιεράκης. Διανομή: Φιλουμένα Μαρτουράνο: Ελένη Ράντου,Ντομένικο Σοριάνο: Άλκις Κούρκουλος, Ροζαλία Σολιμέντο: Βίλμα Τσακίρη, κυρία Σοριάνο: Ντίνα Αβαγιανού, Αλφρέντο Αμορόζο: Μελέτης Γεωργιάδης, Λουτσία: Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ντιάνα: Μαρία Κωνσταντάκη, γιατρός: Σταύρος Μερμήγκης, Πάτερ Ιερώνυμος: Θύμιος Κούκιος, δικηγόρος Νοτσέλα: Γιάννης Στόλλας, Ουμπέρτο: Θοδωρής Φραντζέσκος, Ρικάρντο: Νικόλας Αγγελής, Μικέλε: Νικόλας Μακρής, κορίτσια οίκου ανοχής – Ναπολιτάνες: Εύα Βάρσου, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Λήδα Μανιατάκου, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, πελάτες οίκου ανοχής – Ναπολιτάνοι: Νικόλας Αγγελής, Γιώργος Καρατζιώτης, Θύμιος Κούκιος, Σταύρος Μερμήγκης, Θοδωρής Φραντζέσκος, πελάτες ζαχαροπλαστείου: Λήδα Μανιατάκου, Σταύρος Μερμήγκης, υπάλληλοι ζαχαροπλαστείου: Γιώργος Καρατζιώτης, Γιάννης Στόλλας.

Πληροφορίες
Εθνικό Θέατρο – Κεντρική Σκηνή: Αγίου Κωνσταντίνου 22 – 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 – 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 20.30, Σάββατο: 17.30 και 20:30, Κυριακή: 19:30. Τιμές εισιτηρίων: 20, 18, 10 (φοιτητικό), κάθε Πέμπτη: 13 ευρώ. Προπώληση: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

πηγή www.naftemporiki.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το