Ελλάδα

Αναστάσιμο πακέτο για τα νοικοκυριά – Τι αποφάσισαν Τσίπρας-Τσακαλώτος

Άµεσα θα εφαρµοστούν τα νέα µόνιµα µέτρα θετικού χαρακτήρα -πρώτιστα φοροελαφρύνσεις που θα αποφασίσει η κυβέρνηση αµέσως µετά το Πάσχα για την ανακούφιση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών οµάδων. Οπως άλλωστε είχε γράψει το «Εθνος», τα µέτρα θα ψηφιστούν εντός του Μαΐου, πριν από τις ευρωεκλογές, και θα γίνουν εκτελεστά µέσα στο 2019, και όχι το 2020 όπως προέβλεπε το δεύτερο σενάριο.

Και αυτό διότι οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασµα, που έκλεισε στο 4,4% για το 2018, δηλαδή 0,9% πάνω από τον στόχο, δίνουν το δηµοσιονοµικό περιθώριο στην κυβέρνηση να θέσει σε εφαρµογή τα νέα κοινωνικά µέτρα από την εποµένη της ψήφισής τους. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες το πρωί σύσκεψη µε τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, και κατά τη διάρκειά της είπε στους δύο υπουργούς πως «τώρα µπορούµε να καταστρώσουµε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισµένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόµενη τετραετία, µε στόχο µόνιµες ελαφρύνσεις που θα δώσουν µεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει µπει η οικονοµία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Εφικτό και αναγκαίο
Κατά τις πληροφορίες, στη σύσκεψη µε το οικονοµικό επιτελείο διαπιστώθηκε πως είναι και αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άµεσα µέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών που δηµιουργήθηκαν την περίοδο των µνηµονίων, προς όφελος της µεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Επί της ουσίας, δηλαδή, θα ανακουφίσουν και τη µεσαία τάξη που σήκωσε στις πλάτες της το µεγαλύτερο φορτίο της οικονοµικής κρίσης.

Τα µέτρα αυτά έρχονται ως συνέχεια της ρύθµισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και των αποφάσεων για τη νοµοθέτηση των ρυθµίσεων για τις 120 δόσεις. Σηµειωτέον πως το πρώτο µεγάλο πακέτο θετικών µέτρων ανακοινώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέµβριο του 2018 στη ∆ΕΘ και οριστικοποιήθηκε µε τη λήψη µόνιµων παρεµβάσεων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης αλλά και µέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών, όπως το επίδοµα ενοικίου και οι µόνιµες προσλήψεις εκεί που υπήρχαν διαπιστωµένα κενά.

«Η έξοδος από το µνηµόνιο έχει προσδώσει νέα δυναµική στην ελληνική οικονοµία και µας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εµβαθύνουµε τη νέα οικονοµική πολιτική µας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη µε το οικονοµικό επιτελείο, στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι ρυθµοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας είναι υψηλότεροι από τον µέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύµφωνα µε τις προβλέψεις της Κοµισιόν, η ελληνική οικονοµία θα «τρέξει» µε ρυθµούς ανάπτυξης 2,2%, την ώρα που ο µέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 1,3%. Με βάση αυτά τα δεδοµένα, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι δηµιουργείται και για το 2019 µεγαλύτερος δηµοσιονοµικός χώρος από εκείνον που είχε αρχικώς υπολογιστεί, και αυτό παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισµός προβλέπει για πρώτη φορά δηµοσιονοµική επέκταση βάζοντας τέλος στη δεκαετή επιβολή λιτότητας.

Μετά το Πάσχα το νέο πακέτο µέτρων και παρεµβάσεων
Με ταχύ ρυθµό προχωρά, όπως όλα δείχνουν, η οριστικοποίηση του νέου πακέτου θετικών µέτρων, ει δυνατόν µόνιµου χαρακτήρα (στον βαθµό που θα το επιτρέψουν τα δηµοσιονοµικά περιθώρια), αλλά και εφάπαξ παρεµβάσεων, µε τις σχετικές ανακοινώσεις να αναµένονται µετά το Πάσχα. Ταυτόχρονα προωθείται η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τους φορολογούµενους που πληρώνουν εµπρόθεσµα τις οφειλές τους, σε µια κίνηση επιβράβευσης των συνεπών φορολογουµένων, στο πλαίσιο της νέας ρύθµισης για τις 120 δόσεις για οφειλές στην Εφορία που προωθείται επίσης το αµέσως επόµενο διάστηµα.

Οι λίστες µε όλα τα εναλλακτικά σενάρια βρέθηκαν χθες στο τραπέζι ευρείας σύσκεψης που πραγµατοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, µε τη συµµετοχή του υπουργού Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Χουλιαράκη. Η επικύρωση του περσινού υπερπλεονάσµατος και η δηµοσιονοµική υπεραπόδοση της ελληνικής οικονοµίας για τέταρτη διαδοχική χρονιά κάνει πηγές του οικονοµικού επιτελείου να θεωρούν πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασµα 3,6% του ΑΕΠ φέτος τελεί υπό ανοδική αναθεώρηση, διευρύνοντας τα περιθώρια για παροχές, ενώ διερευνάται ποιο σκέλος του υπερπλεονάσµατος έχει µόνιµο και επαναλαµβανόµενο χαρακτήρα.

Κανένας λόγος αναµονής
Η αίσθηση που µεταφέρουν πηγές του οικονοµικού επιτελείου είναι ότι, µε δεδοµένο πως κάθε χρόνο οι προβλέψεις τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και -κυρίως- των θεσµών διαψεύδονται ευχάριστα, δεν υπάρχει κάποιος λόγος αναµονής µέχρι το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων. Η τελική εκτίµηση της Αθήνας για τον φετινό δηµοσιονοµικό χώρο και το πραγµατικό περιθώριο παροχών αναµένεται να γίνει µετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο, ενώ οι εξελίξεις προοιωνίζονται µια ιδιαίτερα κρίσιµη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 2 Μαΐου, στην οποία θα αποτιµηθούν οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς.

Οπως έχει γράψει το «Εθνος», στο τραπέζι βρίσκεται σειρά σεναρίων για νέες σηµαντικές φοροελαφρύνσεις αλλά και παροχές, όπως η επαναφορά κάποιας µορφής 13ης σύνταξης ή 13ου µισθού στο ∆ηµόσιο. Μεταξύ των προτάσεων που φέρονται να εξετάζονται είναι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ – είτε µε τη µείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, είτε µε τη µείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά µία µονάδα, είτε µε µετατάξεις από τον κανονικό στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ. Μεταξύ των σεναρίων στο µέτωπο της φορολογίας φέρεται να είναι και πρόταση για µείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων στο 20%, από 22%, καθώς και µειώσεις στη φορολογία καυσίµων. Σχετικά µε την επαναφορά της έκπτωσης για την εµπρόθεσµη εφάπαξ εξόφληση φόρου, µέχρι το 2015 ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία µάλιστα για περιορισµένο χρονικό διάστηµα είχε αυξηθεί σε 2%, πριν καταργηθεί. Θέµατα µεγάλου ειδικού βάρους είναι η µαταίωση της µείωσης στο αφορολόγητο από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εάν θα καταστεί εφικτή η χορήγηση φέτος κάποιας µορφής 13ης σύνταξης ή 13ουµισθού στο ∆ηµόσιο. Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραµένει το τι πρόκειται να γίνει µε το θέµα της επιστροφής αναδροµικών στους συνταξιούχους από τις περικοπές του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγµατικές το 2015, για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιου του 2016.

Η στάση των θεσµών
Παράγοντας Χ στην εξίσωση παραµένει η στάση που θα τηρήσουν οι θεσµοί στις δροµολογούµενες αποφάσεις από την πλευρά της Αθήνας. Μια πρώτη γεύση αναµένεται την επόµενη Πέµπτη, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, εν όψει και της επίσκεψης των επικεφαλής των θεσµών στην Αθήνα στις 5, 6 και 7 Μαΐου για την τρίτη αξιολόγηση. Πρέπει τέλος να σηµειωθεί ότι οι προθέσεις της Αθήνας «κουµπώνουν» χρονικά µε τη διαδικασία οριστικοποίησης του νέου τριετούς δηµοσιονοµικού µεσοπρόθεσµου πλαισίου, στο οποίο θα πρέπει να αποτυπώνεται ο προβλεπόµενος δηµοσιονοµικός χώρος της προσεχούς τριετίας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το