Τοπικά

Αναστασία Χατζηαγαπίου: Αχώριστες για αιώνες αστρονομία και τέχνη

 

Τη σχέση της επιστήμης με την τέχνη θα αναλύσουν την προσεχή Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, η ζωγράφος Αναστασία Χατζηαγαπίου και ο ερασιτέχνης αστρονόμος Γιώργος Ζαγάκος, οι οποίοι θα είναι εισηγητές στην ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, με θέμα: «Όταν η τέχνη ενώνει τη γη με τον ουρανό». Άλλωστε, αστρονομία και ζωγραφική συμπορεύονται πολλούς αιώνες τώρα, με τα μυστικά του ουρανού να… αναμειγνύονται μοναδικά στην παλέτα των καλλιτεχνών που εμπνέονται από τη γοητεία του σύμπαντος.

Το θέμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ από την πλευρά τους οι δύο εισηγητές υπόσχονται να δείξουν με τρόπο κατανοητό – συνδυάζοντας τον λόγο με τη δύναμη της εικόνας – το πώς πολλοί γνωστοί ζωγράφοι αποτύπωσαν στους καμβάδες τους θέματα που έχουν να κάνουν με αστρονομικά φαινόμενα και παρατηρήσεις. Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις ιστορίες που συνοδεύουν διάσημους καλλιτέχνες, όπως είναι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, δημιουργός της περίφημης «Έναστρης Νύχτας», έναν πίνακα που φιλοτέχνησε το 1889 κι ενώ νοσηλευόταν σε ψυχιατρικό άσυλο και μια νέα θεωρία αναφέρει ότι οι ουράνιοι σχηματισμοί που ζωγράφισε, στηρίχθηκαν στα σκίτσα ενός αστρονόμου που είχε αποτυπώσει σπειροειδείς γαλαξίες…
Η επίδραση της αστρονομίας στη ζωγραφική τέχνη είναι δεδομένη, σημείωσε με νόημα η κ. Αναστασία Χατζηαγαπίου, η οποία τόνισε για την κυριακάτικη ομιλία: «Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μέσα από οπτικό υλικό αρκετών διάσημων ζωγράφων, Ελλήνων και ξένων, το πώς συνδέονται τέχνη και αστρονομία. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τον Ολλανδό Βίνσεντ Βαν Γκογκ, τον σπουδαίο Ρώσο θαλασσογράφο Ιβάν Αϊβαζόφσκι, αλλά και τον Κωνσταντίνο Βολανάκη, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας» και στη θεματογραφία του συναντούμε πολύ συχνά και τον Βόλο. Θα παρατηρήσουμε έναστρες βραδιές, παραλίες και βραδινά τοπία υπό το φως της σελήνης, όπως και φεγγαρόλουστες θάλασσες από διάφορα μέρη του κόσμου των προηγούμενων αιώνων, όπως είναι το Κάπρι, ο Βόσπορος, η Βενετία, η Κριμαία, η Ρόδος, η Πάτμος κ.ά. Με τον κ. Ζαγάκο θα αναλύουμε καλλιτεχνικά και αστρονομικά κάθε πίνακα που έχουμε επιλέξει».
Στη συνέχεια, η Θεσσαλονικιά εικαστικός – μόνιμη κάτοικος Βόλου πολλά χρόνια τώρα – ανέφερε τα εξής: «Η σχέση αστρονομίας και τέχνης είναι αλληλένδετη. Η μία έννοια συμπληρώνει την άλλη. Όμως, την Κυριακή θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και άγνωστες όψεις της παραπάνω σχέσης. Για παράδειγμα, πόσοι γνωρίζουν ότι ο Βαν Γκογκ αγόραζε περιοδικά αστρονομίας που κυκλοφορούσαν στην εποχή του; Θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες από την καθημερινότητα των δημιουργών, αφού βασικός σκοπός της παρουσίασης είναι να δημιουργήσουμε όμορφα συναισθήματα στους θεατές, μέσα από την παρουσίαση της ζωής γνωστών ζωγράφων. Ή όπως ο Βολανάκης, ο οποίος συνδέθηκε με την περιοχή της Μαγνησίας, λόγω της αδελφής του Πολυξένης και τον γάμο της στην Τεργέστη με έναν Ζαγοριανό έμπορο ζάχαρης, ονόματι Αφεντούλη και χάρη στον τελευταίο μπόρεσε να σπουδάσει στη Βασιλική Ακαδημία του Μονάχου».

* H ομιλία της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί στις επτά το απόγευμα στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78, κτήριο Ματσάγγου). Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το