Οικονομία

«Άναψαν φωτιές» τα χρέη στη ΔΕΗ

assets_LARGE_t_420_54520489

Το… πάγωμα των διακοπών ηλεκτροδότησης ασυνεπών οφειλετών, με εντολές που έδωσαν οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις στις διοικήσεις της ΔΕΗ, η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων και οι αυξήσεις άλλων έμμεσων τελών και επιβαρύνσεων μέσω των λογαριασμών είναι τα κύρια αίτια της εκτόξευσης στα 2,2 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την επιχείρηση.

Αυτά προκύπτουν από τη διαχρονική πορεία των αποκοπών φορτίων για όσους χρωστούν στην εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», η πορεία των αποκοπών παροχής ρεύματος είναι η εξής: 2009: 271.286, 2010: 328.452, 2011: 295.458, 2012: 324.621, 2013: 312.343, 2014: 105.000.

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής ύφεσης οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσαν εντολές ώστε να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους χρωστούν, για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Ανοχή
Επιπλέον, όπως εμμέσως πλην σαφώς αφήνεται να εννοηθεί και από τον σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, ο προκάτοχός του Π. Λαφαζάνης συντήρησε αυτή την ανοχή και μάλιστα προχώρησε και σε ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, με αποτέλεσμα να κρύβονται πίσω από αυτές και μεγαλοοφειλέτες που, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, δεν το πράττουν. Ετσι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, παρέμβαση για το θέμα των ληξιπρόθεσμων κάνουν και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί – προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ιδιώτες βρέθηκαν στο στόχαστρο από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αλλά και από την ίδια τη ΔΕΗ, καθώς υποστηρίζουν πως οι κακοπληρωτές βρίσκουν χώρο και μετακινούνται στις ιδιωτικές εταιρείες, αφήνοντας απλήρωτους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας), Γιώργος Στάμτσης, τόνισε σε πρόσφατο συνέδριο πως δεν είναι δυνατόν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη 2,2 δισ. ευρώ προς τη ΔΕΗ να ευθύνονται οι ιδιώτες προμηθευτές, που έχουν μόλις το 6% της αγοράς, ήτοι τζίρο 280 εκατ. ευρώ.

Επεσήμανε ακόμη πως ο κώδικας προμήθειας της ΡΑΕ προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά πλέγμα παρεμβάσεων, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να διεκδικούν τις οφειλές των πελατών τους.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το