Τοπικά

Ανάπλαση του πάρκου «Ανδρέας Βαλαχής» στη Νέα Ιωνία ζητούν με επιστολή τους εκατοντάδες περίοικοι 

Την ανάπλαση του πάρκου «Ανδρέας Βαλαχής» ζητούν εκατοντάδες κάτοικοι της Ν. Ιωνίας, που απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς τη Δημοτική Αρχή Βόλου, καθώς, όπως σημειώνουν, η τελευταία προγραμματίζει τη δημιουργία μιας παιδικής χαράς στο πάρκο και μόνον…
Οι κάτοικοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 600 υπογραφές για το αίτημα ανάπλασης του πάρκου, ενώ προωθούν το αίτημά τους μαζί με άλλα, μέσω της ιστοσελίδας στο facebook «Η Ν. Ιωνία της καρδιάς μας», που έχει πάνω από 2.500 μέλη. Στην ανοιχτή επιστολή τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι:

«Ορμώμενοι από καθαρά πολιτιστικά κίνητρα, σας παρακαλούμε να φροντίσετε για την ανάπλαση του μεγάλου πολιτιστικού μας άλσους «Ανδρέας Βαλαχής», το οποίο εδώ και χρόνια οδεύει προς την πλήρη εγκατάλειψή του. Οι παιδικές χαρές έχουν σχεδόν στο σύνολό τους καταστραφεί, το θερινό δημοτικό θέατρο έχει κι αυτό τις πληγές του. Δρομάκια, γεφυράκια, παγκάκια, κιόσκια και λοιποί χώροι ξεκούρασης μετρούν τις σημαντικές πληγές τους. Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής φυσικά δεν μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί, ενώ η συντήρησή του θα ήταν πολύτιμη, σε μια χώρα που θρηνεί όλο και περισσότερα θύματα σε τροχαία. Η λίμνη βρώμικη και απεριποίητη, όπως και τα περισσότερα παρτέρια τριγύρω της έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Φυτά, δένδρα και γκαζόν συνεχώς λιγοστεύουν και πολύ σύντομα ελάχιστα υγιή θα απομείνουν, αφού δεν φροντίζονται επαρκώς, ούτε εμπλουτίζονται, ανανεώνονται ή συντηρούνται, όπως πρέπει. Δυστυχώς λοιπόν σήμερα βλέπουμε ένα τεράστιο πάρκο παραμελημένο, στο οποίο διεκπεραιώνονται μόνο τα στοιχειώδη, όπως η κοπή του χόρτου ανά διαστήματα. Θεωρούμε ότι ο μεγαλύτερος ίσως οργανωμένος χώρος πρασίνου του πολεοδομικού μας συγκροτήματος, του οποίου η πρόσβαση είναι πανεύκολη και τον οποίο μπορούν να απολαύσουν όλοι οι κάτοικοι του Βόλου, δεν αξίζει να μένει αναξιοποίητος σχεδόν στο σύνολό του.

Οι προοπτικές περαιτέρω αξιοποίησης της τεράστιας έκτασής του προς όφελος όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του δήμου, είναι πολλές. Μερικές είναι μικρά γήπεδα 5Χ5, διάδρομοι για τρέξιμο, μικρό γήπεδο γκολφ και τόσα άλλα. Επισημαίνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σπουδαίες αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης μας, με κυριότερο το Πανθεσσαλικό μας στάδιο, επίσης το κολυμβητήριο και το κλειστό. Επίσης το ιδιαίτερα σημαντικό Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εξαιρετικά αξιόλογων εκδηλώσεων. Το άλσος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για επιμορφωτικούς σκοπούς, αν διαμορφωθούν υποδομές. Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μπορούν πολλαπλά να ωφεληθούν. Οδηγική αγωγή, ψυχαγωγία, παιχνίδι, αθλητισμός, αλλά ακόμη και «ειδικά μαθήματα» για τη χλωρίδα (η Γεωπονική του Π.Θ. θα έβρισκε πρόσφορο «έδαφος»). Ας δώσουμε «χώρο» σε μαθητές και φοιτητές, για να καλλιεργήσουν δεξιότητες και ας βοηθήσουμε στην εξειδίκευσή τους, μέσα από το «δέσιμο» με τον μεγαλύτερο πνεύμονα της πόλης, όπου φοιτούν. Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο έργο πνοής δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη τη Δημοτική μας Αρχή, καθώς και κάθε φορέα που μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση του πάρκου μας. Απευθυνόμαστε λοιπόν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας και παρακαλούμε να αφουγκρασθείτε το αίτημά μας.

Η δρομολογημένη δημιουργία παιδικής χαράς φυσικά και είναι επιθυμητή και ευπρόσδεκτη, αλλά αφορά μόνο ένα μικρό κομμάτι της τεράστιας έκτασης και από μόνη της δεν μπορεί να αναμορφώσει το μοναδικής έκτασης πάρκο της περιοχής μας. Ο αστικός πληθυσμός του πολεοδομικού μας συγκροτήματος έχει οπωσδήποτε ανάγκη το πράσινο, τη φύση, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, την αναψυχή, την εκτόνωση. Για το σκοπό αυτό ενωνόμαστε και παρακαλούμε τις αρμόδιες αρχές, να μεριμνήσουν, ώστε να αποδοθεί και πάλι ο χώρος αυτός προς τις χρήσεις, για τις οποίες και αρχικά δημιουργήθηκε. Υπενθυμίζουμε την επίσκεψη εκπροσώπων της κίνησής μας πριν αρκετούς μήνες στη Δημοτική Αρχή, κατά την οποία πήραμε υπόσχεση, ότι θα αρχίζανε οι εργασίες μέσα στο καλοκαίρι. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη. Διευκρινίζουμε για μια ακόμη φορά ότι ο χαρακτήρας της κίνησής μας σε καμία περίπτωση δεν χρωματίζεται κομματικά. Η δραστηριοποίησή μας έχει τον χαρακτήρα της έκφρασης αγανάκτησης για την εγκατάλειψη μιας περιοχής, ζωτικής σημασίας για την πόλη μας, ενός πνεύμονα οξυγόνου, απαραίτητου και ενός πολιτιστικού χώρου αναγκαίου. Το άλσος «Ανδρέας Βαλαχής», το γνωστό σε όλους μας Ελικοδρόμιο, πρέπει να αποκατασταθεί στα μάτια των πολιτών του πολεοδομικού μας συγκροτήματος, να ανανεωθεί, να συντηρηθεί, να αναβαθμισθεί σε χώρο ψυχαγωγίας και γαλήνης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το