Τοπικά

Αναπαραγωγικός σε ψάρια ο Παγασητικός

Επάρκεια σε γαύρο, μαρίδα, σαρδέλα, λυθρίνι, μπακαλιάρο διαθέτει ο Παγασητικός Κόλπος, ενώ παρατηρείται μια ελαφρά μείωση στις καραβίδες, τις γαρίδες, τις κουτσομούρες, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδώ και εννιά τουλάχιστον χρόνια πραγματοποιεί πειραματική αλιεία.
Ο Παγασητικός αποτελεί «μάννα εξ ουρανού» για την άντληση των αλιευτικών αποθεμάτων και τη διατροφή του πληθυσμού συμβάλλοντας στον μεσογειακό υγιεινό τρόπο ζωής.

 
Ο συνταξιούχος πλέον καθηγητής του Τμήματος Ιχθυολογίας που όμως συνεχίζει να βρίσκεται στα ακαδημαϊκά δρώμενα κ. Χρήστος Νεοφύτου τόνισε πως ο Παγασητικός δεν είναι φτωχός σε ψάρια, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά διαθέτει πολλά σημαντικά αλιεύματα σε διάφορα είδη. Βέβαια μπορεί στην πάροδο των χρόνων να υπάρχει μείωση, αλλά δεν είναι ανησυχητική. Σε κάθε περίπτωση, όμως θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας.
Το Τμήμα Ιχθυολογίας πραγματοποιεί την πειραματική αλιεία μέσα από την οποία υπάρχει εικόνα για την κατάσταση των αλιευμάτων.
Ειδικότερα ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως υπάρχουν κάποια είδη που υπολείπονται, όπως οι γαρίδες, οι καραβίδες, το μπαρμπούνι, η κουτσομούρα. Σε αυτά τα είδη μειώθηκε η ποσότητά τους. Υπάρχει όμως και ο μπακαλιάρος που είναι σε καλή ποσότητα. Επίσης το λυθρίνι βρίσκεται σε αφθονία, ενώ υπάρχουν και τα αφρόψαρα, όπως ο γαύρος, η σαρδέλα, ο σαμπανιός, το σαυρίδι που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες.

 
Βέβαια πάντα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας του Παγασητικού Κόλπου. Θα μπορούσαν να κλείνουν κάποιες περιοχές για να ψαρεύουν σε άλλες οι ψαράδες και να ανοίγουν ξανά. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον πληθυσμό των ψαριών να ανακάμψει και το αλίευμα να πολλαπλασιαστεί.
Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως το Τμήμα Ιχθυολογίας πραγματοποιεί από το 2007 έρευνες στον Παγασητικό στο πλαίσιο της πειραματικής αλιείας μέσω δύο σταθμών που διατηρεί στη Μηλίνα και στη Μιτζέλα.
Ερωτηθείς, αν βλέπει διαφορές στις ποσότητες των αλιευμάτων, όλα αυτά τα χρόνια τόνισε πως υπάρχει μια ελαφρά μείωση, αλλά δεν είναι σε ανησυχητικό βαθμό.

 
Ο Παγασητικός Κόλπος είναι αναπαραγωγικός, μπαίνουν πολλά είδη και αναπαράγονται. Μπορεί η ανακύκλωσή του, δηλαδή τα νερά του που ανακυκλώνονται, να είναι αργή, ωστόσο είναι παραγωγικός. Και μπορεί ο βούρκος να βρίσκεται στο κέντρο του Παγασητικού, απ’ όπου περνούν τα καράβια, αλλά στις παράκτιες περιοχές υπάρχει τροφή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το