Θ Plus

Ανακοινώθηκε η σπάνια ασθένεια της Πριγκίπισσας της Νορβηγίας

Μία Νορβηγίδα κοινή θνητή και ανύπαντρη μητέρα με ένα δύσκολο παρελθόν, ήταν μια αμφιλεγόμενη φιγούρα όταν αρραβωνιάστηκε τον Χάακον το 2000. Έγινε εστεμμένη πριγκίπισσα, διάδοχος του θρόνου μετά από τον γάμο της το 2001.
Όταν ανέλαβε αυτόν τον ρόλο έγινε η “πρωταθλήτρια ” της χώρας σε όλα τα φιλανθρωπικά και πολιτιστικά δρώμενα, ενώ δεν έλειψε ούτε δευτερόλεπτο από τα βασιλικά της καθήκοντα σε επίσημες εμφανίσεις και επισκέψεις εντός και εκτός Νορβηγίας. Όταν συναντήθηκαν με τον πρίγκιπα ήταν το 1990 σε ένα μουσικό φεστιβάλ και τη δεύτερη φορά που βρέθηκαν ήταν ήδη μητέρα ενός αγοριού, του Μάριους Μποργκ Χέιμπι, γεννημένου τον Ιανουάριο του 1997.
Η γυναίκα που στέφθηκε πριγκίπισσα ,  τις τελευταίες μέρες έγινε ένα πρόσωπο που οι πολίτες βλέπουν με αμέριστη συμπάθεια, έπειτα από τη διάγνωσή της με πνευμονική ίνωση και την ανακοίνωσή της ότι πάσχει από μια σπάνια, χρόνια ασθένεια στους πνεύμονες.


Η ανακοίνωσή της
«Επί σειρά ετών, είχα προβλήματα υγείας σε τακτική βάση, και τώρα ξέρουμε περισσότερα. Και μια τέτοια διάγνωση θα περιορίζει τη ζωή μου κάποιες στιγμές. Χαίρομαι που η ασθένεια ανακαλύφθηκε τόσο νωρίς. Σκοπός μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι και να συμμετέχω στο επίσημο πρόγραμμα όσο περισσότερο μπορώ», ήταν τα λόγια της.
Ο γιατρός της βασιλικής οικογένειας, ο καθηγητής Κρίστιαν Μπγιόρο, είπε πως η πριγκίπισσα ζούσε σταδιακές μεταβολές στους πνεύμονες για αρκετά χρόνια: «Η πριγκίπισσα διάδοχος πρέπει να υποβληθεί σε μία σειρά εξετάσεων το προσεχές διάστημα. Η ασθένεια της είναι σπάνια και δεν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Πιθανότατα πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα».
Αυτή την περίοδο η Μέτε-Μαρίτ νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο, ενώ η ιατρική ομάδα που την παρακολουθεί περιλαμβάνει και ειδικούς από το εξωτερικό.


Τι είναι η πνευμονική ίνωση
Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση είναι μία χρόνια, μη αναστρέψιμη ινωτική πνευμονοπάθεια, η οποία εξελίσσεται προοδευτικά και έχει θανατηφόρο κατάληξη. Ο πνεύμονας των ασθενών «πνίγεται» προοδευτικά από την ανάπτυξη συνδετικού ιστού (ίνωση) που τον καθιστά δύσκαμπτο, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια σε κάθε εισπνοή. Επιπλέον ο συνδετικός ιστός εμποδίζει την πρόσληψη οξυγόνου από τον πνεύμονα.

Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, και τείνει να επηρεάζει ελαφρώς περισσότερο τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη. Σε άτομα κάτω των 65 ετών οι γιατροί, πολλές φορές συνιστούν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το