Τοπικά

Ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας

 

Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας αναφέρεται σε ανακοίνωση:

Το Μάιο του 2022 η Κυβέρνηση ανέθεσε, μετά από διεθνή διαγωνισμό, την διερεύνηση της ενεργειακής αξιοποίησης του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) που παράγονται στην Ελλάδα: (https://www.elinyae.gr/index.php/ethniki-nomothesia/pys-5-tis-1842023-2023-fek-94a-1842023)

Ήταν φανερή η άμεση παραδοχή της αδυναμίας να επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης, τους οποίους έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η απαγόρευση της ταφής τους σε ΧΥΤΑ ήδη συνοδεύεται με αυστηρά χρηματικά πρόστιμα, τα οποία μεταβιβάζονται στους δημότες.

Από την έρευνα αυτή έγιναν γνωστές οι ποσότητες των ΑΣΑ που παράγονται σε κάθε διαμέρισμα της επικράτειας και αναζητήθηκαν:

1. Ο τρόπος ενεργειακής αξιοποίησης, δηλαδή ποιος θα τα καίει π.χ. τσιμεντοβιομηχανίες, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλες βαριές βιομηχανίες

2. Τι θα παράγεται, π.χ. συσκευασμένα απόβλητα υψηλής θερμογόνου δύναμης, χύδην απόβλητα κατώτερης ενεργειακής στάθμης κλπ.

3. Που θα γίνεται η επεξεργασία – παραγωγή τους και που θα μεταφέρονται για τελική αξιοποίηση (καύση), ώστε αυτό να γίνεται με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Η μελέτη αυτή, για να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί ανακύκλωσης, επέφερε τη μετονομασία των εργοστασίων επεξεργασίας (όπως αυτό που δρομολογείται στο Βόλο) από ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων) σε ΜΑΑ (Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης).

Αυτό βέβαια γίνεται χωρίς στην ουσία να αλλάζει το αποτέλεσμα της διαλογής των ΑΣΑ εντός αυτών, καθώς όλα σχεδόν θα οδηγούνται στην καύση. Με εξαίρεση τα μέταλλα και ελάχιστα είδη πλαστικών, το σύνολο των ΑΣΑ των ΠΡΑΣΙΝΩΝ δηλαδή κάδων, αλλά και τα τεράστια υπολείμματα από τη διαλογή των ΜΠΛΕ κάδων, που σήμερα οδηγούνται σε ταφή (διαλογή που γίνεται τώρα στα ΚΔΑΥ (ΦΩΤΟ 1), τα οποία δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης) θα οδηγούνται στην καύση

Οικονομικό κίνητρο θα αποτελέσει το τίμημα που θα πληρώνουν οι ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) ώστε να δεχθούν οι αποδέκτες των υλικών αυτών (δηλαδή οι βιομηχανίες που θα τα καίνε) να τα παραλαμβάνουν προς «αξιοποίηση».

Για να κοροϊδέψουν δε τους Ευρωπαίους και να μην ακυρωθεί η προσπάθεια αυτή, γίνεται αναφορά σε διαλογή στην πηγή, σε πράσινα σημεία κλπ. που βέβαια δεν υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου η συγκεκριμένη μελέτη εκτιμά ότι θα παράγονται 77.000 τόνοι ανά έτος στερεών αποβλήτων που θα οδηγούνται στην καύση (ΦΩΤΟ 2).

Ο αριθμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τους 19.000 τόνους ανά έτος, που αναφέρει η προμελέτη του εργοστασίου σκουπιδιών του Βόλου.

Γίνεται έτσι και επίσημα παραδεκτό ότι στη μονάδα του Βόλου θα μεταφέρονται για επεξεργασία και τα υπολείμματα των γειτονικών νομών.

Ήδη στην Κεντρική Ελλάδα ή ΑΓΕΤ συμφώνησε να παραλαμβάνει τα ΑΣΑ από το Δήμο Χαλκίδας και πέριξ Δήμους, για να τα μετατρέπει σε καύσιμα στο χώρο του παλαιού εργοστασίου τσιμέντου της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα. Το οικονομικό κίνητρο που προαναφέρεται είναι απαραίτητο, προκειμένου να αντικαταστήσει την απώλεια των αξιόλογων επιδοτήσεων που συνόδευαν κάθε φορτίο σκουπιδιών που έρχονταν με καράβια από την ΙΤΑΛΙΑ στο εργοστάσιο του Βόλου.

Παράλληλα με την μελέτη αυτή το ΥΠΕΝ, προτρέπει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη θερμική αξιοποίηση του δημόσιου αυτού υλικού, με κίνητρο τις επιδοτήσεις που θα προκύπτουν από τα αυξημένα δημοτικά τέλη. Ήδη το σύνολο των ΦοΔΣΑ αντιδρά κάθετα στην δρομολογημένη αυτή εξέλιξη (https://diktiofodsa.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%86%CE%BF%CE%B4%CF%83%CE%B1/%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8D%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%86%CE%BF%CE%B4%CF%83%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81/)

Μπορεί τώρα να εξηγηθεί γιατί η ΑΓΕΤ έχει ήδη στη διάθεσή της μια νέα ΑΕΠΟ για το εργοστάσιο του Βόλου, μέσω της οποίας θα μπορεί να καίει «χύδην» απόβλητα, με άγνωστες προδιαγραφές, άγνωστη σύνθεση και ανύπαρκτο έλεγχο ποιοτικών χαρακτηριστικών. Μετά από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω εκτιμάται ότι η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην πόλη του Βόλου θα υποβαθμιστεί περαιτέρω, αφού η ΑΓΕΤ εκπέμπει τα καυσαέριά της μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Αν μάλιστα δημιουργηθεί και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάπου δίπλα στη ΜΑΑ Βόλου, ή και εντός του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στην Αγριά, τότε οι θάνατοι των Βολιωτών από την αέρια ρύπανση θα φτάσουν σε εφιαλτικούς αριθμούς.

Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει πλέον να περάσει στα χέρια της κοινωνίας των πολιτών και των μαζικών φορέων της πόλης. Δεν υπάρχει χρόνος για διαβουλεύσεις που έτσι κι αλλιώς δεν μας προσφέρθηκαν από την Κυβέρνηση, παρά τις σχετικές επιταγές του Συμβουλίου της Επικράτειας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το