Πολιτισμός

Αναγνώστες από κούνια – Oι ιδιοκτήτριες βιβλιοπωλείου Ευ. και Γ. Μπέρτσα για τα βιβλία που προτιμούν από 1 έτους

H κ. Ευαγγελία Μπέρτσα και η κ. Γεωργία Μπέρτσα, ιδιοκτήτριες βιβλιοπωλείου του Βόλου, μας μιλούν για τα θέματα των βιβλίων που προτιμούν τα παιδιά, από ποιες ηλικίες οι γονείς τους αγοράζουν βιβλία, τι κερδίζουν τα παιδιά από τις αναγνώσεις, όπως και για την αγοραστική κίνηση στα παιδικά βιβλία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ρεπορτάζ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μας εξηγούν ποια βιβλία κινούνται περισσότερο και ποια είναι τα θέματα που προτιμούν.

«Στις ηλικίες από 1 έως 3 ετών προτιμούν τα βιβλία που έχουν χοντρό εξώφυλλο και το θέμα για το οποίο ενδιαφέρονται οι γονείς, που έρχονται να ψωνίσουν, είναι τα ζώα, είναι τα παιχνιδοβιβλία και να έχει το βιβλίο κάποιο ήχο. Μετά στις ηλικίες από 6 έως 8 ετών προτιμούν να πάρουν ένα βιβλίο με θέμα την περιπέτεια, όχι πολύ κλασικά, πιο πολύ σε στιλ κόμικ. Συνήθως προτιμούν βιβλία που έχουν πολλές εικόνες και λίγα γράμματα και στην ηλικία των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού παίρνουν μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό σελίδων, ώστε να μην είναι κουραστικό και να μπορούν να το διαβάσουν εύκολα. Κάποια βιβλία είναι σε στιλ κόμικ είτε είναι ασπρόμαυρο είτε είναι έγχρωμο. Επίσης, προτιμούν βιβλία με θέμα τη φαντασία ή με θέμα το σχολείο. Τα βιβλία ξεκινούν να τα αγοράζουν από 6 μηνών και πάνω. Σε ηλικίες μέχρι 2 ετών προτιμούν βιβλία με σκληρό εξώφυλλο, τα οποία είναι διαδραστικά, δηλαδή να έχουν παραθυράκια, τα οποία το παιδί βάζει το δάχτυλό του και προσπαθεί να το ανοίξει για να βρει την έκπληξη που κρύβει από κάτω. Μπορεί να έχει το βιβλίο κίνηση, δηλαδή το παιδί να το πατάει και να το σύρει και να βγαίνει μια άλλη εικόνα και να έχει ήχο. Συνήθως τα θέματα που προτιμούν είναι ζώα είτε πόλης είτε χωριού είτε ζούγκλας, χρώματα, σχήματα, αριθμοί, εικόνες με αντικείμενα της καθημερινότητας με έντονα χρώματα και στρογγυλεμένες εικόνες τα οποία να είναι πιο προσιτά στα παιδιά».

Ποια είναι η ώθηση που δίνεται από τα σχολεία στην αγοραστική κίνηση του παιδικού βιβλίου;  

«Στις ηλικίες των 8, 9 ετών και πάνω προτείνουν οι δάσκαλοι βιβλία στα παιδιά, γιατί είναι σε μια ηλικία που μπορούν να αναπτύξουν την έκθεσή τους. Προτείνουν συνήθως θέματα, τα οποία έχει κάποιο νόημα το βιβλίο, δηλαδή μια ιστορία, για να μπορεί το παιδί να το διαβάσει και να τη γράψει. Δεν προτιμούν βιβλία που να είναι κόμικ και να είναι ξεχωριστές οι ιστορίες, αλλά να έχει μια αυτοτελή ιστορία ώστε το παιδί να το διαβάσει, να το ενθουσιάσει και να έχει μια φαντασία ώστε να γράψει την έκθεσή του. Αυτό συνήθως το κάνουν στην Πέμπτη και στην Έκτη Δημοτικού που υπάρχουν και οι βιβλιοδρομίες, όπου όλα τα σχολεία παίρνουν μέρος και υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο ώστε να αγοράσουν βιβλία. Επίσης, και αυτός είναι ένας τρόπος να αγοράσουν βιβλία και συνήθως προτείνουν στα παιδιά να διαβάσουν βιβλία ή το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα που είναι οι περίοδοι που κινείται πιο πολύ το βιβλίο».

Υπάρχει κίνηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

«Στην εποχή που ζούμε όπου τα ηλεκτρονικά μέσα είναι μεγάλο μέρος της ζωής μας και έχουμε γρήγορα ερεθίσματα και γρήγορες εικόνες, η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο το προτιμούν όλο και λιγότερα παιδιά, περισσότεροι ενήλικες, γιατί ξέρουν τι μπορεί να σου προσφέρει ένα βιβλίο που κανένα ηλεκτρονικό μέσο δεν μπορεί. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέσω της σημερινής συνέντευξης οι γονείς θα ευαισθητοποιηθούν και να «σπρώξουν» τα παιδιά τους στο βιβλίο, γιατί μόνο θετικά έχουν να κερδίσουν. Όταν πιάνεις ένα βιβλίο, κάνεις και κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις στα χέρια που σε βοηθούν να αποκτάς και δεξιότητες. Όταν χρησιμοποιείς ένα βιβλίο, κάνεις αργές κινήσεις για να το γυρίσεις, ενώ με την τεχνολογία οι κινήσεις των χεριών γίνονται γρήγορα και αυτό δεν βοηθάει και στο γράψιμο και στη σκέψη».

Από ποια ηλικία και μετά αρχίζουν να επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία και να επιλέγουν τα αναγνώσματα της αρεσκείας τους;

«Έρχονται πολλά παιδιά. Στην ηλικία που μπορούν να καταλάβουν και να κατανοήσουν από την περίληψη του βιβλίου τι θα περιέχει και τι θα διαβάσουν στη συνέχεια, δηλαδή σε αυτές τις ηλικίες που μπορούν να έρθουν και να διαλέξουν ένα βιβλίο είναι από 9 έως 12 ετών. Επίσης, για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου είναι πιο περιορισμένη η κίνηση, γιατί έχουν άλλα ενδιαφέροντα στο σχολείο. Στις ηλικίες όμως που αναφέραμε πιο πριν, έρχονται μόνα τους και διαλέγουν βιβλία με βάση αυτό που θέλουν να διαβάσουν και τους αρέσει. Ας μην ξεχνάμε ότι ο χώρος του βιβλιοπωλείου είναι ένας ενημερωμένος χώρος στο βιβλίο, είναι ένας χώρος ασφαλής που μπορεί να έρθει το παιδί με άνεση να κοιτάξει με την ησυχία του και να διαλέξει και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευγένεια και ήθος όπως θα αντιμετώπιζες έναν ενήλικα».

Τι κερδίζει ένα παιδί διαβάζοντας ένα βιβλίο;

«Διαβάζοντας ένα βιβλίο:

Αναπτύσσεις τη φαντασία σου. Μαθαίνεις καινούριες λέξεις και εκφράσεις. Μέσα από τις περιγραφές σου δημιουργούνται έντονα συναισθήματα, με αποτέλεσμα να βελτιώνεσαι στο γράψιμο και στην ομιλία, χρησιμοποιώντας πλούσιο λεξιλόγιο. Περνάνε κοινωνικά μηνύματα μέσα από τα βιβλία, π.χ. βλέπεις πώς ζούσε ο κόσμος σε κάποιες εποχές που εσύ δεν υπήρχες και κατανοείς τη ζωή παλιότερα. Μπορεί να γελάσεις, να κλάψεις μέσα από ένα βιβλίο. Σου δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα.

Γενικά το βιβλίο είναι ένα μέσο να ταξιδεύεις και να ηρεμείς από την καθημερινότητά σου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μαρίνα Πατούλη: Αντιδράσεις για τα φίλτρα στη φωτογραφία της

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια φωτογραφία της Μαρίνας Πατούλη στα social media, λόγω της έντονης…

31 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση “Ομορφα Δέντρα Όμορφα Καίγονται” στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου προσκαλεί την Παρασκευή 05 Απριλίου 2024 και ωρα 8.00 το βράδυ…

31 Μαρτίου 2024

Μία ιστορία με φόντο το Παλαιό Τρίκερι στο νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη

Ο Σπύρος Πετρουλάκης, συγγραφέας των τεράστιων τηλεοπτικών επιτυχιών «Σασμός» (Αlpha) και «Ναυάγιο» (Mega), επιστρέφει με…

31 Μαρτίου 2024

Ελένη Σπηλιώτη: Η αγάπη μου για την Ιστορία με οδήγησε στην έρευνα

Ζει στη Σκόπελο από επιλογή, ερευνά την ιστορία του νησιού από αγάπη σε όσα έγιναν…

31 Μαρτίου 2024

Τα στάδια μιας συζυγικής σχέσης στην παράσταση «Σκηνές από ένα γάμο»

Το συγκλονιστικό αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Σκηνές από ένα γάμο» σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη…

31 Μαρτίου 2024

Θριαμβευτικά πέρασε από το Σέσκλο ο Ολυμπιακός 6-0 την Ακρόπολη

Με θριαμβευτικό τρόπο πέρασε από το Σέσκλο ο Ολυμπιακός, καθώς επιβλήθηκε άνετα με 6-0 της…

31 Μαρτίου 2024