Πολιτισμός

Τα ιαματικά λουτρά, ο θησαυρός του Μοντεκατίνι

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Πολύς κόσμος έρχεται από όλη την Ιταλία για τις ιαματικές πηγές του Μοντεκατίνι. Πράγματι είναι μια ήσυχη πόλη, με πολύ πράσινο, ιδανική για χαλάρωση και περισυλλογή. Στο τέλος του δρόμου Βέρντι μετά την πλατεία και το πάρκο (Parco delle Terme) θα συναντήσουμε τo Terme Tettuccio, το πιο ξεχωριστό από όλες τις πηγές. Αποτελεί ένα ολόκληρο συγκρότημα κτιρίων και η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός πως οι περισσότεροι χώροι του είναι ανοιχτοί και μόνο κάποια δωμάτια είναι κλειστά. Σχεδιάστηκε τον 18ο αιώνα και ανακαινίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα. Είναι ένα πολυτελέστατο σπα με πόσιμο νερό που χρησιμοποιεί όμως τα ιαματικά νερά που είναι πλούσια σε μέταλλα για όλες τις παθήσεις. Έχουν γίνει αρκετές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στις αρχές του 20ού αιώνα, ώστε να στεγάζεται σε πραγματικά ανάκτορα. Το θέμα δεν είναι απλά τα ιαματικά λουτρά, αλλά το γεγονός πως τα απολαμβάνει κανείς σε χώρους εμπνευσμένους από τη ρωμαϊκή αρχαιότητα. Ένας χώρος από όμορφα κτίρια, υπέροχα μωσαϊκά, με κίονες, τοιχογραφίες, αγάλματα, λευκό μάρμαρο, γλυπτά, μνημειώδεις συνθέσεις και οροφές με περίτεχνες τοιχογραφίες μιας άλλης εποχής. Περιβάλλεται από ένα καταπράσινο τοπίο, έναν υπέροχο κήπο με κέδρους, φοίνικες, δάφνες, πεύκα και πολλά παρτέρια με λουλούδια. Ιδανικό χώρος για ηρεμία και χαλάρωση. Το σπα είναι ανοιχτό τους μήνες του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη, ένας χώρος ανοιχτός και αποπνέει ηρεμία και γαλήνη. Να αναφέρω πως μια επίσκεψη κοστίζει μόνο 50 ευρώ που περιλάμβανε μια ολοκληρωμένη περιποίηση σώματος.

Terme Excelsior

Μπροστά από τα διάσημα λουτρά και η Fontana Duetto d’ Acqua, ένα σύγχρονο και μοντέρνο γλυπτό. Μια μεταλλική κατασκευή με κύπελλα που γεμίζουν από το νερό που πέφτει από την κορυφή και με τη βαρυτική δύναμη του νερού, ξεχύνεται από την κορυφή και καθώς το νερό πέφτει παράγει αρμονικούς ήχους και για αυτό λέγεται και «ηχητική κρήνη». Έχει ύψος 3 μέτρα και είναι δημιουργία ενός Ιάπωνα καλλιτέχνη. Τοποθετήθηκε το 1997 στη θέση αυτή.
Όμως υπάρχει και το Terme Excelsior που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Grand Hotel Tettuccio, που υπόσχεται και αυτό περιποίηση σώματος και προσώπου με τη χρήση των ιαματικών νερών και προσφέρει θεραπείες για όλες τις παθήσεις. Εγκαινιάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα του 1968, που ξαναχτίστηκε από την αρχή, με εμπνευσμένη αρχιτεκτονική από τη Φλωρεντία.
Το Terme Regina χρονολογείται τον 18ο αιώνα και βρίσκεται στο πάρκο Τεττούτσιο. Το σημερινό δέχτηκε ανακαίνιση στις αρχές του 19ου αιώνα σε νεοαναγεννησιακό στιλ. Χαρακτηριστική η «Κρήνη του Ερωδιού», που βρίσκεται στον προαύλειο χώρο του, έργο του Φλωρεντιανού γλύπτη Ραφαέλο Ρομανέλι και έχει γίνει ένα από τα σύμβολα της πόλης. Πληροφορηθήκαμε πως αρχικά ήταν τοποθετημένο μπροστά από το κτίριο, αλλά κλάπηκε και επειδή ήταν όμορφη σύνθεση ξαναδημιουργήθηκε και τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του για προφύλαξη.

Τα λουτρά Λεοπολδίνης

Τα Λουτρά Λεοπολδίνης χρονολογούνται και αυτά στα τέλη του 19ου αιώνα και ανακαινίστηκαν στις αρχές του 20ού. Ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του Λεοπόλδου Β’ των Αψβούργων – Λωρραίνης. Αλλά και όταν τα επισκεφτήκαμε βρίσκονταν και πάλι υπό ανακαίνιση. Παρ’ όλα αυτά όλα μαρτυρούσαν πως ήταν ένα επιβλητικό κτίριο μεγάλων διαστάσεων, εντυπωσιακό και επιβλητικό. Σίγουρα με το τέλος της ανακαίνισης το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.
Υπάρχει και ένας ακόμη χώρος χαλάρωσης το Redi Thermal Complex, που όπως και τα περισσότερα είναι των αρχών του 20ού αιώνα που δέχτηκε ανακαινίσεις με την τελευταία του στις αρχές του 21ου αιώνα. Στεγάζεται σε ένα κτίριο μοντέρνο του 1960, αλλά δεν έχει τη γοητεία των ρωμαϊκών λουτρών.
Υπάρχουν πολλά ακόμη λουτρά, η πόλη είναι πλημμυρισμένη από λουτρά.
Η αλήθεια είναι πως οι ιαματικές πηγές προσελκύουν πολύ κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού. Όλοι αυτοί οι χώροι στεγάζονται σε υπέροχα κτίρια αρχιτεκτονικής.
Να αναφέρω πως πολλά από τα ξενοδοχεία διαθέτουν ιαματικά λουτρά στα υπόγειά τους, ώστε να εξυπηρετούν τους επισκέπτες τους χωρίς εκείνοι να χρειάζεται να μεταβούν σε κάποιο από τα λουτρά της πόλης.

Η Fontana Duetto d’ Acqua

Συνεχίζεται…
*Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη και του Γιώργου Σεμιλιέτωφ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αφιέρωμα στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ»- Σχολείο 120 ετών με δυναμισμό απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις της εκπαίδευσης

Ένας αιώνας και 20 χρόνια συμπληρώθηκαν για την Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ». 120 χρόνια…

31 Μαρτίου 2024

Άμαξες

Tα βλέμματα των διερχόμενων οδηγών κέντρισαν σήμερα το πρωί οι δύο άμαξες και τα άλογα…

31 Μαρτίου 2024

Εορτασμός 25ης Μαρτίου στο 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας με δραματοποιημένες αφηγήσεις, τραγούδια, χορούς

To 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο της επίσημης εκδήλωσης της ΔΔΕ Μαγνησίας, την Παρασκευή…

31 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική – Τα νεότερα για την υγεία του

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κόκοτας. Ο…

31 Μαρτίου 2024

Ραντεβού με ιστορία δύο αιώνων σε στέκι της Ζαγοράς – Το καφενείο «Τζάνος» φιλόξενο και για τον Ελ. Βενιζέλο και τον Γ. Σεφέρη

Ένα ιστορικό κτίσμα με χρήση καφενείου κοσμεί εδώ και δύο αιώνες την όμορφη πλατεία του…

31 Μαρτίου 2024

Κινδυνεύει με κατάρρευση μονότοξο γεφύρι στην Όθρυ

Με κατάρρευση κινδυνεύει το πέτρινο μονότοξο γεφύρι στη θέση «Τσιγγενόρεμα» στην Όθρυ, μετά τις καταστροφικές…

31 Μαρτίου 2024