Τοπικά

Αναδρομικά «χαράτσια» του 2013 θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες Βολιώτες, μισθωτοί και συνταξιούχοι  

Χιλιάδες Βολιώτες αναμένεται να λάβουν ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ εντός της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά «χαράτσια» του 2013 για μισθούς και συντάξεις που είχαν λάβει εκείνο το έτος…

Πρόκειται για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν το 2013 αναδρομικά ποσά αποδοχών που τους οφείλονταν από τα έτη 2001 έως 2012, αλλά δεν τα δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις, που υπέβαλαν το 2014 κι έτσι δεν φορολογήθηκαν γι’ αυτά, μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του έτους 2013. Στη Δ.Ο.Υ. Βόλου υπολογίζεται πως ξεπερνούν τους 2.800, ενώ περίπου 1.000 φέρεται να είναι στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας. Στο Βόλο μισθωτός είχε λάβει αναδρομικά 65.000 ευρώ το 2013, χωρίς να πληρώσει φόρο, που φθάνει με τους τόκους και τις προσαυξήσεις σήμερα τις 35.000 ευρώ…
Η ΑΑΔΕ έκανε την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων φορολογουμένων με πολύ μεγάλη καθυστέρηση μέσα στον τρέχοντα μήνα, ενώ οι υποθέσεις παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 (επειδή αφορούν στο έτος 2013).

Από τη διασταύρωση η ΑΑΔΕ εντόπισε χιλιάδες περιπτώσεις μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι εισέπραξαν εντός του 2013 αναδρομικά ποσά αποδοχών (καθυστερούμενα από τους εργοδότες, επιδικασθέντα από δικαστήρια κλπ), τα οποία αφορούσαν έτη από το 2001 έως το 2012, αλλά δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014, που υπέβαλαν για το 2013, παρά το γεγονός ότι στις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά στο σύστημα Taxisnet, τα ποσά αυτά είχαν συμπεριληφθεί.

Στις Δ.Ο.Υ. Βόλου και Ν. Ιωνίας απεστάλησαν καταστάσεις με τους ΑΦΜ και τα λοιπά στοιχεία των εν λόγω φορολογουμένων, μαζί με τα ποσά των αναδρομικών που δεν δήλωσαν. Η εντολή προς τους εφοριακούς είναι να ολοκληρώσουν τους ελέγχους το συντομότερο δυνατό, εντός των ελάχιστων εργάσιμων ημερών που απομένουν μέχρι το τέλος του 2019, ώστε τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα καταλογίζονται οι επιπλέον φόροι εισοδήματος, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, να εκδοθούν και να σταλούν στους φορολογούμενους το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 και οι υποθέσεις να μην υποπέσουν σε παραγραφή. Στις Δ.Ο.Υ. γίνεται αυτή τη στιγμή αγώνας δρόμου από τους αρμόδιους υπαλλήλους, προκειμένου να προλάβουν ελέγξουν και να εκκαθαρίσουν τουλάχιστον τις υποθέσεις με τα μεγαλύτερα ποσά αδήλωτων αναδρομικών, να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τους επιπλέον φόρους εισοδήματος, τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και να τα αποστείλουν στους φορολογούμενους πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, δηλαδή ουσιαστικά σε πέντε εργάσιμες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή. Οι υποθέσεις για τις οποίες αναμένεται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά, υπολογίζονται σε περίπου 2.000.

Τα ποσά των αναδρομικών για τα οποία οι παραλήπτες των ειδοποιητηρίων αναμένεται να φορολογηθούν με καθυστέρηση 5 ετών, ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση. Τα πιο υψηλά ποσά αγγίζουν τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ (υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων με αδήλωτα αναδρομικά της τάξεως των 30.000 και των 50.000 ευρώ). Ως εκ τούτου, αναλόγως υψηλά αναμένεται να είναι τα ποσά των φόρων εισοδήματος και των προσαυξήσεων που θα κληθούν να καταβάλουν χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούμενοι όταν θα λάβουν τα ειδοποιητήρια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το