Τοπικά

Αλμυρός: 63χρονος φυγόποινος για 17 χρόνια, συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος

Κυκλοφορούσε ελεύθερος για 17 χρόνια περίπου ένας φυγόποινος, που συνελήφθη προχθές το απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Αλμυρού, για να αποδειχθεί, ωστόσο, ότι η ποινή του είχε παραγραφεί και έτσι να αφεθεί ελεύθερος…

Πρόκειται για ένα όχι τόσο σύνηθες γεγονός στα αστυνομικά και δικαστικά χρονικά, καθώς ο 63χρονος ημεδαπός, που φέρεται να διαμένει στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας το 2005, με ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για «Μαστροπεία κατ’ επάγγελμα από κερδοσκοπία και από κοινού».

Σημειώνεται ότι η ποινή για το αδίκημα αυτό σε βαθμό πλημμελήματος παραγράφεται μετά την πάροδο δεκαετίας. Ο 63χρονος δεν είχε συλληφθεί όλα αυτά τα χρόνια και ζούσε ελεύθερος, παρ’ ότι είχε καταδικαστεί και χωρίς φυσικά να εκτελέσει την ποινή του ή να απαλλαγεί από αυτή… Οι φυγόποινοι προσπαθούν να μην εκτίσουν την ποινή τους, προκειμένου αυτή να παραγραφεί. Το πότε παραγράφεται ένα αδίκημα, το ορίζει ο Ποινικός Κώδικας ως εξής: Τα κακουργήματα μετά από 20 έτη, αν γι’ αυτά προβλέπεται η ισόβια κάθειρξη και 15 έτη σε κάθε άλλη περίπτωση, όπου δηλ. προβλέπεται πρόσκαιρη κάθειρξη (5-20 έτη). Τα πλημμελήματα μετά από 5 έτη. Τα πταίσματα μετά από 1 έτος. Τα κακουργήματα παραγράφονται μετά από 20 έτη, αν γι’ αυτά προβλέπεται η ισόβια κάθειρξη και 15 έτη σε κάθε άλλη περίπτωση, όπου δηλ. προβλέπεται πρόσκαιρη κάθειρξη (5-20 έτη). Η παραγραφή ξεκινά από την τέλεση του αδικήματος, αλλά αναστέλλεται (δηλ. παρατείνεται) για όσο χρόνο διαρκεί η κύρια διαδικασία και έως ότου γίνει αμετάκλητη η καταδίκη, ως εξής: 5 έτη για τα κακουργήματα, 3 έτη για τα πλημμελήματα και 1 χρόνο για τα πταίσματα. Η έναρξη της διαδικασίας ισοδυναμεί με την αποστολή (επίδοση) στον κατηγορούμενο κλήσης ή κλητηρίου θεσπίσματος να εμφανιστεί σε δίκη, οπότε αν λάβει χώρα αυτή η επίδοση, η παραγραφή παρατείνεται κατά τα ανωτέρω και ανέρχεται σε 25 (ή 20 αντίστοιχα) έτη για κακουργήματα, 8 χρόνια για πλημμελήματα και 2 χρόνια για πταίσματα. (σημ. την παραγραφή αναστέλλει μόνον η νόμιμη επίδοση της κλήσης, οπότε αν αυτή πάσχει από τυχόν ακυρότητα, θεωρείται ότι η αναστολή δεν έλαβε χώρα ποτέ). Η νέα οκταετής παραγραφή ισχύει μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση, που σημαίνει ότι μπορεί να συμπληρωθεί (με αναβολές κ.λπ.) και στο Εφετείο ή ακόμα και στον Άρειο Πάγο, εφόσον γίνει δεκτή η αναίρεση. Οι ποινές τώρα παραγράφονται και αυτές ως εξής: Τα ισόβια μετά από 30 έτη, η κάθειρξη (5 έως 20) μετά από 20 έτη, η φυλάκιση και η χρηματική ποινή μετά από 10 έτη και κάθε άλλη μικρότερη ποινή (κράτηση, πρόστιμο) μετά από 2 έτη. Η παραγραφή ξεκινά από τότε που η ποινή γίνεται αμετάκλητη, που σημαίνει από τότε που εκδόθηκε, αν δεν επιτρέπεται έφεση και σε δέκα μέρες από τότε που επιδόθηκε στον καταδικασθέντα η εφέσιμη ποινή, εφόσον δεν ασκήσει έφεση. Αυτό πρακτικά σημαίνει π.χ. ότι αν κάποιος καταδικαστεί ερήμην για πλημμέλημα (π.χ. ακάλυπτη επιταγή) σε φυλάκιση και χρηματική ποινή και (καταφέρει να) παραμείνει φυγόποινος για 10 έτη, δεν μπορεί πλέον να εκτίσει την ποινή του, λόγω παραγραφής! Η παραγραφή της ποινής που δόθηκε με αναστολή, παρατείνεται ισόχρονα με τη διάρκεια της αναστολής, έτσι στο παραπάνω παράδειγμα, αν οι ποινές ήταν με 3ετή αναστολή, η παραγραφή συμπληρώνεται σε (10 + 3) 13 χρόνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το