Ελλάδα

Αλητείες και έκτροπα στη Βουλή από Κασιδιάρη και Χρυσή Αυγή

Επεισόδιο μεταξύ του Ηλία Κασιδιάρη και του Νίκου Δένδια στη Βουλή με τον πρώτο να προβαίνει και σε χειροδικία εις βάρος του βουλευτή της ΝΔ. H Bουλή αποφάσισε την αποπομπή του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής από την αίθουσα.

Όλα ξεκίνησαν όταν την ώρα που μιλούσε ο χρυσαυγίτης βουλευτής επί του νομοσχεδίου πέρασε από μπροστά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Ο Ηλ. Κασιδιάρης με ύφος πεζοδρομίου τον προκάλεσε λέγοντάς του “δεν βλέπεις ότι μιλάω;”.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο και οι βουλευτές της Χ.Α. άρχισαν να απειλούν και να φωνάζουν. Βουλευτές των υπόλοιπων παρατάξεων κινήθηκαν προς το μέρος τους, ενώ ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας καλούσε την αστυνομική φρουρά να επέμβει και ανακοίνωσε στο βουλευτή της ΧΑ ότι αποβάλλεται από την αίθουσα.

Ο τελευταίος άρχισε να απειλεί και να εκτοξεύει νερά.

Βγαίνοντας από την αίθουσα η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, ο μεν Γιάννης Λαγός της Χ.Α. ισχυριζόταν ότι ο Κασιδιάρης χτύπησε τον Δένδια, ενώ ο ίδιος ο δράστης έλεγε ότι «γαμ… μια αδ… για τα Μνημόνια και τα αίσχη που φέρνουν στη Βουλή».

Για φασιστικές προκλήσεις έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Για απρόκλητη επίθεση χωρίς να υπάρχει οιοσδήποτε λόγος, είπε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) και ζήτησε την αποβολή του συνόλου της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής από την παρούσα διαδικασία.

Ο Ηλ. Κασιδιάρης θα παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής για τα περαιτέρω, είπε ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας και πρόσθεσε ότι ο βουλευτής θα αποκλειστεί από τις συνεδριάσεις και θα περικοπεί η βουλευτή αποζημίωση, όπως ομόφωνα αποφάσισε το Σώμα.

Χειροδικία κατά του Ν. Δένδια και προσπάθεια αλλαγής ατζέντας κατήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι η Χ.Α. «αναλαμβάνει τη συλλογική πολιτική ευθύνη για αυτή τη συμπεριφορά» και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο πέραν της παραπομπής Κασιδιάρη, τουλάχιστον για τη συνεδρίαση των επιτροπών να μην συμμετάσχει η Χ.Α. στις συνεδριάσεις. «Επί της ουσίας μας δηλώνουν ότι είναι διατεθειμμένοι διά της αυτοδικίας να συμμετάσχουν περαιτέρω σε αυτές τις διαδικασίες. Σας προτείνω για τις επιτροπές να μην είναι παρούσα η παράταξη της Χρυσής Αυγής», είπε.

Η μομφή αφορά όλη την Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής, είπε ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας.

Σε παρέμβασή του ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «το μόνο μου αδίκημα είναι ότι πέρασα μπροστά από τον κ. Κασιαδιάρη. Ανατριχιαστική η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Χ.Α. για το δικαίωμα της αυτοδικίας. Ελπίζω από αυτό το επεισόδιο να γίνει αντιληπτό ότι η δημοκρατία δεν είναι ένα πολίτευμα δεδομένο, πρέπει να προασπίζουμε τους κανόνες του».

Λίγο αργότερα ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο περιστατικό, είπε στους δημοσιογράφους: «Με έσπρωξε με τα δύο χέρια. Πήγα να φύγω και άρχισε να κινείται προς εμένα απειλητικά. Τον κράτησαν κάποιοι βουλευτές, άρχισε να με βρίζει και αυτός και άλλοι χρυσαυγίτες, μου πέταξαν νερά και το πιο ανατριχιαστικό είναι ότι ο Λαγός δικαιολόγησε το περιστατικό».

Την παραδειγματική τιμωρία του Ηλία Κασιδιάρη ζήτησαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής την ίδια ώρα που ο Χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός προκαλούσε λέγοντας ότι αν δεν υπήρχαν οι ομοιδεάτες του να συγκρατήσουν τον δράστη του επεισοδίου οι βουλευτές θα έτρεχαν πίσω από τις πόρτες. Ο Γιάννης Λαγός επιχείρησε να συμψηφίσει τον τραμπουκισμό Κασιδιάρη λέγοντας ότι οι Δένδιας Σαμαράς και Αθανασίου ευθύνονται για την φυλάκιση του ιδίου του Κασιδιάρη, του Νίκου Μιχαλολιάκου αλλά και άλλων..

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Βούτσης είπε ότι η συμπεριφορά τους δεν συνάδει με την δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου και πρότεινε την αποπομπή της ΚΟ της Χρυσής Αυγής από όλες τις συνεδριάσεις των επιτροπών σήμερα και αύριο. Είπε επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί στην Διάσκεψη των Πρόεδρων.

Νωρίτερα όλες οι πτέρυγες της Βουλής ζήτησαν να υπάρξουν αυστηρότατα μέτρα κατά των νεοναζιστών.

Ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας εξειδικεύοντας περαιτέρω τα μέτρα εναντίον τους πρότεινε να αποκλειστεί ο Ηλίας Κασιαδιάρης από τις εργασίες των επιτροπών και της Ολομέλειας αλλά και να υπάρξει μείωση της βουλευτικής του αποζημίωσης.

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι δεν υπήρξε πρόξενος του επεισοδίου και το μοναδικό φταίξιμο του ήταν ότι πέρασε μπροστά από τον Ηλία Κασιδιάρη. Ο ίδιος είπε ότι δεν θα ήταν έτοιμος να καταλογίσει σε ολόκληρη της ΚΟ της Χρυσής Αυγής αυτή την συμπεριφορά αν δεν άκουγε τον Γιάννη Λαγό να εγκρίνει εμμέσως πλην σαφώς τον τραμπουκισμό του Κασιδιάρη.

Αίσθηση προκάλεσαν δύο γεγονότα:

Η τοποθέτηση του Θανάση Παπαχριστόπολου από τους ΑΝΕΛ που αν και καταδίκασε το επεισόδιο και την βιοπραγία του Κασιδιάρη βρήκε πάντως και ένα καλό λόγο να πει, υποστηρίζοντας ότι ούτε ο ίδιος δεν θα αισθάνεται καλά για την πράξη του.

Για πρώτη φορά και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ολομέλειας έκλεισαν αιφνίδια όλες οι πόρτες και οι είσοδοι που οδηγούσαν στα δημοσιογραφικά θεωρεία. Αποτέλεσμα ήταν οι δημοσιογράφοι να αποκλειστούν και να μην έχουν ενημέρωση για το τι συμβαίνει μέσα στην αίθουσα.

Αυτή την ώρα η συνεδρίαση έχει διακοπεί καθώς γίνονται ενέργειες ώστε να αποχωρήσουν από την αίθουσα οι αποβληθέντες βουλευτές. Οι τελευταίοι σύμφωνα με πληροφορίες αρνούνται να ακολουθήσουν την απόφαση.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το