Τοπικά

Αλιείς «παντρεύουν» παραδόσεις της θάλασσας και της καλλιέργειας μήλων στη Ζαγορά

Η Ζαγορά και η ευρύτερη περιοχή στο Πήλιο φημίζονται για τις παραγωγικές αποδόσεις στον πρωτογενή τομέα. Κορυφαίο προϊόν της περιοχής είναι τα Π.Ο.Π. μήλα Ζαγοράς Πηλίου που διακινεί ο αιωνόβιος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου.
Ιδιαίτερα στη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς, στο ομώνυμο χωριό, αλλά και τα διπλανά χωριά Πουρί και Μακρυράχη, η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής ασχολείται με την καλλιέργεια της γης και οι περισσότεροι από αυτούς είναι παραγωγοί μήλων. Το 99% των παραγωγών μάλιστα είναι μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Ζαγοράς, που βαδίζει πλέον στον 106ο χρόνο διαρκούς λειτουργίας.
Βέβαια αρκετοί παραγωγοί, για βιοποριστικούς κυρίως λόγους, αλλά και από προσωπικό μεράκι ασκούν και άλλα επαγγέλματα, είτε τεχνικά είτε του ευρύτερου πλαισίου του πρωτογενή τομέα είτε με παροχή υπηρεσιών, όπως ο τομέας του τουρισμού.
Κάποιοι, ελάχιστοι σε σχέση με το παρελθόν, συνεχίζουν να κρατούν ζωντανή με τις δραστηριότητές τους τη μεγάλη παράδοση που υπάρχει στην περιοχή, αυτή της ενασχόλησης με τη θάλασσα. Η παράδοση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί και συνέχεια από τη φημισμένη περίοδο που τα Ζαγοριανά καράβια βρίσκονταν σε όλο το Αιγαίο, τη Μεσόγειο ευρύτερα, αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι αυτοί που συνεχίζουν βγαίνοντας στη θάλασσα να βγάζουν τα προς το ζην και βασικό τους ορμητήριο είναι η φημισμένη παραλία του Χορευτού. Πρόκειται για ντόπιους επαγγελματίες αλιείς που με τα καΐκια τους αλωνίζουν περιοχές στο Αιγαίο και κάποιες φορές στον Παγασητικό. Η ακτίνα δραστηριοποίησής τους εκτείνεται κυρίως στη θαλάσσια περιοχή της Μαγνησίας, πρωτίστως στα παράλια των χωριών του Πηλίου.
Το επαγγελματικό ψάρεμα είναι μια πολύ παλιά απασχόληση στην περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί τροφοδοτούν με ψάρια το χωριό, κατοίκους και επιχειρήσεις εστίασης και μάλιστα τις περισσότερες φορές με ψάρια πρώτης κατηγορίας.

Ψαρεύουν και καλλιεργούν με τα παιδιά τους…
Το ιδιαίτερο, όμως, επαγγελματικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων αυτών είναι ότι παράλληλα με την αλιεία είναι και επαγγελματίες αγρότες, παράγοντας κυρίως μήλα, αλλά και άλλα προϊόντα που βγάζει ο τόπος, όπως ελιές. Παράλληλα με τις δυσκολίες στη θάλασσα αντιμετωπίζουν και όλες τις δυσκολίες του αγρότη. Ειδικά το καλοκαίρι τους, είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, δεδομένου ότι στη περιοχή αυξάνεται και η ζήτηση για ψάρια, λόγω αύξησης των τουριστικών εισροών και της έλευσης των ετεροδημοτών. Πολλές φορές, λόγω του ότι έχουν να συνδυάσουν δύο επαγγέλματα απαιτητικά και εξαρτώνται απολύτως από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, είναι πιθανόν να βρίσκονται το βράδυ στη θάλασσα, καθώς το ψάρεμα γίνεται συνήθως νύχτα που «παίζουν» πιο πολλά ψάρια, αλλά οι αγροτικές εργασίες γίνονται συνήθως το πρωί. Συνεπώς καλούνται πολλές φορές καλούνται μετά από μια ολονύχτια εργασία στο καΐκι να πάνε στο χωράφι.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Αντώνης και ο Παναγιώτης.


Ο Παναγιώτης Ασμέλης γεννήθηκε το 1968. Με την αγροτική ζωή, αλλά και το ψάρεμα ασχολούνταν επίσης ο πατέρας του. Ο Παναγιώτης, πατέρας και ο ίδιος τριών παιδιών, έχει το δικό του καϊκι και ψαρεύει, αλλά καλλιεργεί και τα χωράφια, πολλές φορές με τη βοήθεια των παιδιών του. Είναι μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. H καθημερινότητα είναι δύσκολη, αλλά όταν ο Παναγιώτης μιλάει για τη θάλασσα δείχνει να ξέρει κάθε ορμίσκο και κάθε ξέρα από το Χορευτό μέχρι τη Σκιάθο και από τον Οβριό μέχρι το Τρίκερι.
Ο Αντώνης Γάκης γεννήθηκε το 1974. Eίναι ψαράς, όπως και ο πατέρας του, που αποτελεί μια πολύ αυθεντική φυσιογνωμία αλιέα στη περιοχή. Τη παράδοση όπως φαίνεται θα συνεχίσει και ο γιος του, όπως ο ίδιος περήφανα δηλώνει. Ο Αντώνης, που έχει επίσης και μια κόρη, καλλιεργεί τα αγροκτήματα μαζί με την οικογένειά του και τα τελευταία χρόνια η σύζυγός του είναι μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου.
Οι άνθρωποι αυτοί, όπως και μερικοί ακόμα, ακούραστοι και παρά τις όποιες δυσκολίες, έχουν το προνόμιο να βγάζουν τα προς το ζήν, ζώντας και απολαμβάνοντας όλο τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους, σε στεριά και θάλασσα.

Σημαντικό έργο η εκβάθυνση και επέκταση του αλιευτικού καταφυγίου στο Χορευτό
Η επαγγελματική ζωή του αλιέα είναι, ωστόσο, πολύ δύσκολη στη σύγχρονη εποχή. Οι επαγγελματίες για να ψαρέψουν καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από μεγάλα κόστη, ενώ πολλές φορές μπορεί να επωμιστούν τα κόστη χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αν δεν καταφέρουν μια καλή ψαριά. Σε τοπικό επίπεδο, ένα μεγάλο πρόβλημα που επίσης αντιμετωπίζουν για χρόνια είναι ότι το αλιευτικό καταφύγιο του Χορευτού τον χειμώνα με τα πολλά μποφόρ, είναι αφιλόξενο και καταστροφικό σε κάποιες περιπτώσεις για τα σκαριά τους. Εξαναγκάζονται λοιπόν να ελλιμενίζονται τον χειμώνα είτε στον Βόλο είτε σε άλλα αλιευτικά καταφύγια στην περιοχή, όπως το Καμάρι στο Κεραμίδι. Ευελπιστούν ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα το εμβληματικό για την περιοχή έργο εκβάθυνσης και επέκτασης του αλιευτικού καταφυγίου στο Χορευτό. Πρόκειται για έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα έπειτα από συνεργασία με τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και πέραν της τουριστικής αναβάθμισης που θα προσφέρει, οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να ελλιμενίζονται όλο τον χρόνο στον τόπο τους, που είναι άλλωστε και η περιοχή πώλησης της ψαριάς τους είτε απευθείας από τη βάρκα τους είτε μέσα στο χωριό, όπου σταθμεύουν σε συγκεκριμένο σημείο, ώστε να περάσουν οι κάτοικοι και να αγοράσουν ψάρια και άλλα φρεσκότατα θαλασσινά.
(Οι πληροφορίες προήλθαν από το Τμήμα Επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το