Κατηγορίες: Πολιτισμός

Αλεξάντρ Ντεσπλά: O πολυβραβευμένος συνθέτης για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο διάσημος – ελληνικής καταγωγής – συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά έρχεται στις 9 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά, στη δεύτερη πατρίδα του, για μια μεγάλη «best of» συναυλία στο Ηρώδειο με τη συνοδεία της 100μελούς Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ο σημαντικός, σύγχρονος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής,  φέτος, την 8η φορά που προτάθηκε για Όσκαρ, απέσπασε το «χρυσό αγαλματίδιο», για την εκπληκτική μουσική του στη ταινία «The Grand Budapest Hotel», σε σκηνοθεσία Γουές Άντερσον και με πρωταγωνιστές τους Ραλφ Φάινς, Έντουαρντ Νόρτον, Λέα Σεντού, Τζουντ Λο, Μπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον, Γουίλεμ Νταφόε, Χάρβεϊ Κέιτελ, Μάρεϊ Άμπραχαμ, Τζέισον Σβάρτσμαν και Ματιέ Αμαλρίκ.

JAAP BUITENDIJK

Ο Ντεσπλά  γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1961 στο Παρίσι, από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Γάλλο – με καταγωγή από τους Έλληνες της Σμύρνης. Η μουσική ήταν η αδυναμία του από μικρός. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία πέντε ετών, αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική κάνοντας μαθήματα τρομπέτας και φλάουτου.

Από πολύ νεαρή ηλικία, ξεκίνησε να συλλέγει άλμπουμ με κινηματογραφικά soundtrack. Αγαπημένοι του συνθέτες ήταν ο Μαξ Στάινερ και ο Μορίς Ζαρ, όμως οι ταινίες που του έδωσαν τη μεγάλη έμπνευση και τον οδήγησαν στην απόφαση να ασχοληθεί με το σινεμά ήταν τα «101 σκυλιά της Δαλαματίας» και «Το βιβλίο της ζούγκλας».

Πέρα από το Όσκαρ, η καλύτερη στιγμή στη μέχρι τώρα καριέρα του, είναι η δημιουργία της μουσικής για την ταινία «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, το 2003. Ακολούθησαν συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες – όπως ο Στίβεν Φρίαρς, ο Ανγκ Λι, ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Ρόμαν Πολάνσκι και ο Τομ Χούπερ – σε πολυβραβευμένες παραγωγές.

Στο βιογραφικό του ανήκουν, επίσης, η μουσική σύνθεση για την τρίτη πιο επιτυχημένη ταινία όλων των εποχών – τον τελευταίο «Χάρι Πότερ», ενώ έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, με τον οποίο γνωρίστηκαν στη «Συριάνα». Ακολούθως, ο Κλούνεϊ τον επέλεξε και για τη μουσική του φιλμ «Αι ειδοί του Μαρτίου» και για την τελευταία του ταινία, «The monuments men».

naftemporiki.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φρίκη δίχως τέλος στα Καλύβια – Έσπασε το μαχαίρι από το μένος των χτυπημάτων του 16χρονου στον πατέρα του

Ανατριχιαστικές είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από την άγρια δολοφονία του 71χρονου άνδρα από τον…

23 Δεκεμβρίου 2023

Επισκέπτες

Από επισκέπτες έχει γεμίσει ο Βόλος ενόψει εορτών. Από κάθε γωνιά της Ελλάδος, τουρίστες απολαμβάνουν…

23 Δεκεμβρίου 2023

Αράχωβα: Το πόρισμα για την κακοποίηση του Όλιβερ και οι αντιδράσεις των φιλοζωικών – Κατέθεσαν μήνυση

Μήνυση κατά του δράστη που κακοποίησε και βασάνισε το χάσκι κατέθεσαν τα μέλη της Πανελλήνιας…

23 Δεκεμβρίου 2023

Έντιμα

Συναισθηματικά φορτισμένη εμφανίστηκε χθες στην τελευταία της συνέντευξή Τύπου στην Περιφερειακή ενότητα με την ιδιότητα…

23 Δεκεμβρίου 2023

Πράγα: Ημέρα εθνικού πένθους το Σάββατο στην Τσεχία – Ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι για τα θύματα στο πανεπιστήμιο

Η Τσεχία έχει κηρύξει την σημερινή ημέρα, Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, σε ημέρα εθνικού πένθους για…

23 Δεκεμβρίου 2023

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τις δύο συλλήψεις και το ένα κιλό κοκαΐνης στον Βόλο

Συνελήφθησαν, χθες (22-12-2023) το βράδυ σε περιοχή του Βόλου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών…

23 Δεκεμβρίου 2023