Τοπικά

Αλαλούμ στα λογιστικά γραφεία του Βόλου – Δεν έχουν λογική οι ημερομηνίες για φορολογικές υποχρεώσεις “Θ”

Σ5 Φ2 (1)

«Στα λογιστικά γραφεία αυτήν την περίοδο επικρατεί αλαλούμ και μια τρέλα» όπως δηλώνει ο κ. Άρης Παπανδρέου, πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας. Οι ημερομηνίες διεκπεραίωσης και κατάθεσης κάποιων φορολογικών υποχρεώσεων δεν έχουν καμία λογική με το υπουργείο Οικονομικών να «βάζει» δύσκολα στους λογιστές.
Ο κ. Άρης Παπανδρέου είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας και όπως ο ίδιος δηλώνει στα λογιστικά γραφεία επικρατεί μια τρέλα. «Ουσιαστικά δεν έχουμε προλάβει να κλείσουμε τη χρονιά του 2015 και πρέπει μέχρι σήμερα Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου να υποβάλουμε βεβαιώσεις αποδοχών μισθωτών, επαγγελματιών, εργολάβων και γενικά σε όλους όσοι έχουν δοθεί αμοιβές, ώστε να ενημερωθεί το σύστημα και να εμφανιστούν αυτόματα οι αμοιβές και οι παρακρατήσεις στη φορολογική δήλωση του καθενός».
Το παράξενο στην όλη διαδικασία όσον αφορά στους παρακρατούμενους φόρους του Δεκεμβρίου είναι ότι η προθεσμία υποβολής και καταβολής είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
«Καλούμαστε οι λογιστές και οι υπεύθυνοι λογιστηρίων των επιχειρήσεων να υποβάλουμε στοιχεία αμοιβών πριν ακόμη να έχει υποβληθεί η παρακράτηση φόρου του Δεκεμβρίου, δηλαδή χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι θα υποβληθούν ή ακόμα μπορεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κάτι να αλλάξει» αναφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνήθως πρώτα υποβάλλονται οι παρακρατούμενοι φόροι (Δεκεμβρίου 2015 στην προκειμένη περίπτωση) και στη συνέχεια υποβάλλονται οι βεβαιώσεις αμοιβών.

Σ5 Φ1 (2)
Παραλλήλως, όπως ο ίδιος τονίζει, πρέπει οι λογιστές αυτήν την περίοδο συν τις κάθε μήνα υποχρεώσεις που έχουν προς τους πελάτες τους, να προχωρήσουν επίσης στην υποβολή βεβαιώσεων για τις παροχές σε είδος προς τους εργαζόμενους και προς τα μέλη διοικήσεων των επιχειρήσεων. «Κάτι που σημαίνει με ολοκληρωμένο το 2015 πρέπει να έχουμε κάνει τους υπολογισμούς αποσβέσεων σε επιβατικά, να βγάλουμε τα κόστη και ανάλυση του κόστους κινητών τηλεφώνων. Κάποια πράγματα που γίνονται με τον ισολογισμό, αλλά επηρεάζουν το εισόδημα των υπαλλήλων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν για παράδειγμα ένα επιβατικό αυτοκίνητο ή ένα κινητό τηλέφωνο της εταιρείας-επιχείρησης στην οποία απασχολούνται, με την ανάλυση αυτή να τελειώνει μέχρι τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου» επισημαίνει.
Ο κ. Άρης Παπανδρέου τονίζει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για κάποιον λογιστή να μπορεί να ολοκληρώσει όλον αυτόν τον όγκο στις δεκαπέντε ημέρες του Φεβρουαρίου, «αφού ο Ιανουάριος ήταν ένας μήνας που προσπαθούσαμε οι λογιστές να προλάβουμε να καταχωρίσουμε και να ολοκληρώσουμε το Δεκέμβριο 2015. Δηλαδή βγάζοντας ΦΠΑ, τη διαδικασία των ΜΥΦ (τριμηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις) που έχει τραβήξει και έχει ταλαιπωρήσει εδώ και δύο χρόνια. Εντελώς εξαντλητικά προγράμματα για κάθε λογιστικό γραφείο, από τα οποία μερικά δεν έχουν και λογική στο χρόνο υποβολής τους» εξηγεί ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου, προσθέτοντας πως συγχρόνως τρέχουν και οι υποχρεώσεις για τον Ιανουάριο όπως μισθοδοσίες, ΦΠΑ κ.ά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα παράξενα που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον είναι με τα νομικά πρόσωπα. «Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε προσωπικές εταιρείες με απλογραφικά βιβλία, το εισόδημά τους προκύπτει με βάση τη δήλωση του νομικού προσώπου. Η δήλωση του νομικού προσώπου έχει ημερομηνία υποβολής έως 30 Ιουνίου, ενώ η δήλωση του φυσικού προσώπου έχει προθεσμία υποβολής μέχρι 30 Απριλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το φυσικό πρόσωπο θα υποβάλει δήλωση έως 30 Απριλίου, αν τώρα το νομικό πρόσωπο δεν έχει ολοκληρώσει και δεν έχει υποβάλει τη δήλωσή του, δεν θα μπορεί να δηλώσει το εισόδημα από το νομικό πρόσωπο, με αποτέλεσμα μετά να κάνει μία εκπρόθεσμη τροποποιητική. Οι ημερομηνίες που θέτει το υπουργείο Οικονομικών δεν συμβαδίζουν και δεν έχουν καμία λογική» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Κατά τη γνώμη του προέδρου του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, όποιος θέλει να καταθέσει τη φορολογική του δήλωση από τη στιγμή που θα ανοίξει το σύστημα στο taxis, θα μπορεί να το κάνει, όμως δεν θα έχουν πέσει στο σύστημα όλα τα απαραίτητα στοιχεία. «Ο κόσμος ας μη βιαστεί ακόμα να κάνει τη φορολογική του δήλωση, διότι θα αναγκαστεί από τη στιγμή που θα λείπουν στοιχεία να προβεί σε τροποποιητική δήλωση» καταλήγει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το