Αθλητισμός

Αλ. Παπακωνσταντίνου – μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκη: Είναι ανήθικο να θέλεις να τηρούνται οι κανόνες;

Το αν είναι ανήθικο να θέλεις να τηρούνται οι κανόνες, αναρωτήθηκε ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου. Επίσης ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκη υπεραμύνθηκε των ενεργειών της διοίκησης στην αθλητική δικαιοσύνη και ζήτησε ένα υγιές πρωτάθλημα με δυνατές ομάδες.

Στην ΕΡΑ Σπορ φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Νίκη μίλησε στην εκπομπή «Dum Spiro Goal» του Σπύρου Τσάμη για τα εξής θέματα:
Για το ότι θεωρεί ότι αυτή ήταν μια χαμένη ευκαιρία εξυγίανσης: «Εμείς από την αρχή φωνάζουμε και λέμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει τους νόμους και τους κανονισμούς. Σαφώς ο κορωνοϊός προκάλεσε μεγάλη κρίση με τη διακοπή των Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ. Αυτό έγινε μέσα Μαρτίου και τώρα μέσα Οκτωβρίου ακόμη δεν έχουν παρθεί σωστές αποφάσεις.

Εμείς από την αρχή λέγαμε ότι πρέπει να συνταχθούν working group με τη συμμετοχή όλων των πλευρών για να βρεθεί μια λύση. Επιτέλους πρέπει να βρούμε τα συστατικά που χρειάζονται για ένα ορθολογικό, νόμιμο και διαυγές ποδόσφαιρο. Δηλαδή να υπάρχουν αδειοδότηση, υψηλό μετοχικό κεφάλαιο, διαφάνεια στις ΠΑΕ, συνέπεια προς τους εργαζόμενους, σωστές υποδομές. Αντί να πιάσουμε την ευκαιρία από τα μαλλιά και να δομήσουμε ένα σωστό ποδόσφαιρο από την αρχή, γιατί οι μεγάλες κρίσεις δίνουν και ευκαιρίες να «χτίσεις» κάτι από την αρχή, βλέπουμε ότι δεν γίνεται αυτό. Στην Ελλάδα υπάρχουν κανονισμοί, υπάρχει η ΕΠΟ, υπάρχουν υπουργοί και σωματεία με ιστορία και υποδομές. Ωστόσο αντί να τηρούνται οι νόμοι, για να ξέρουν όλοι τα πλαίσια και να κάνουν έναν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο κι αυτό με στεναχωρεί πάρα πολύ.

Κάποιες στιγμές αυτές τις έννοιες, τις οποίες στην Ελλάδα ξεπερνάμε ελαφρά τη καρδία, πρέπει να τις πάρουμε πιο σοβαρά. Ο μέσος Έλληνας νομίζει ότι είναι ένας φάκελος με χαρτιά μέσα. Δεν είναι έτσι. Αδειοδότηση σημαίνει ότι έχεις μια συνέπεια απέναντι στους ποδοσφαιριστές, διαθέτεις σωστές υποδομές και μία υγιή καθημερινότητα, είσαι φερέγγυος. Πώς θα ανταπεξέλθεις στο πρωτάθλημα;».

Για το αν άλλη ομάδα συνέπραξε με τη Νίκη: «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλες ομάδες που συμφωνούν σε όσα πρεσβεύουμε. Ήμασταν από τις λίγες ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ που θέλαμε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Ας παίζαμε, απέμεναν μόλις τρία παιχνίδια. Σε μία εβδομάδα και με τεστ κορωνοϊού θα γίνονταν τα παιχνίδια για να αποφευχθούν όλα αυτά. Πλέον θα είχαμε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα, δηλαδή προβιβάζονται οι δύο πρώτοι και πέφτουν οι τέσσερις τελευταίοι. Όλες αυτές τις έννοιες κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να τις τηρούμε, δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε τους κανονισμούς όποτε πρέπει.
Οι ανακοινώσεις από αυτές τις ομάδες είναι τα συμπτώματα της «νόσου». Δεν νοείται σ’ έναν συνεταιρισμό να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου. Η νομιμότητα από αλλού πρέπει να εφαρμόζεται»

Για το αν επιθυμεί η Νίκη να «κλείσει» τέσσερις ΠΑΕ και για τον χαρακτηρισμό «ανήθικη» σχετικά με την προσφυγή στο Διαιτητικό: «Η απορία που έχω είναι γιατί δεν στράφηκε κανείς εναντίον των Χανίων, που επίσης είχαν άλλη άποψη και προσέφυγαν. Γιατί κανείς δεν έβγαλε μια ανακοίνωση κατά των Χανίων, που κέρδισαν την προσφυγή στο Διαιτητικό, τη στιγμή που εμείς κι άλλες ΠΑΕ είχαμε αρχίσει προγραμματισμό για Σούπερ Λιγκ 2 και τελικά βρεθήκαμε στη Φούτμπολ Λιγκ..
Όταν μία ομάδα υπογράφει την προκήρυξη ξέρει καλά ποιοι είναι οι κανόνες. Και ένα ρίσκο είναι κι αυτό. ΠΑΕ είσαι, μπορεί να παραμείνεις στην κατηγορία, μπορεί και όχι. Μπορείς να ανεβείς κατηγορία και μπορείς να πέσεις.
Πώς είναι ανήθικο όταν κάποιος ζητεί το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμοστούν οι κανόνες. Η ΠΑΕ Καλαμάτα ήταν η πρώτη ομάδα που φώναζε να επικυρωθεί η βαθμολογία. Όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο, ξέρουμε τι σημαίνει επικύρωση βαθμολογίας Δηλαδή δύο ανεβαίνουν και τέσσερις πέφτουν. Αυτό είναι το ρίσκο για μία ΠΑΕ. Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει η Καλαμάτα. Εμείς και στο ερασιτεχνικό να πέφταμε, εμείς τηρούμε τα συμβόλαια που έχουμε κάνει. Δηλαδή τι σημαίνει ότι θα «κλείσει» μια ΠΑΕ; Δεν θα πληρωθούν οι παίκτες;
Δεν στρεφόμαστε ενάντια σε κανένα σωματείο. Απλά θέλουμε να εφαρμοστούν οι κανόνες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχουμε κάθε δικαίωμα να προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα αν υπάρχει μια διαφωνία. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο»

Για το ότι οι ενέργειες της Νίκης απαξιώνουν το προϊόν: «Πέρσι η Φούτμπολ Λιγκ ήταν ανταγωνιστική και είχε καλό προϊόν. Ήταν ενιαίος όμιλος με 14 ομάδες που όλες ήταν ισάξιες. Πιστεύετε ότι σε δύο ομίλους των δέκα σε στιλ τουρνουά, το προϊόν αναβαθμίζεται; Τη στιγμή μάλιστα που κάποιες ομάδες βγάζουν ανακοινώσεις και καμαρώνουν ότι δεν διαθέτουν αδειοδότηση. Για ποιο προϊόν μιλάμε;».

Για το αν πρέπει να υποβιβαστούν ομάδες από την περσινή Φούτμπολ Λιγκ: «Ο Απόλλων Καλαμαριάς και η Κέρκυρα γιατί υποβιβάστηκαν από τη Σούπερ Λιγκ 2; Υπάρχει απόφαση Διαιτητικού, αλλά μάλλον κάποιοι δεν το έχουν διαβάσει καλά. Πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστούν οι κανόνες για να ξέρουμε το πλαίσιο και να κάνουμε προγραμματισμό. Και η Νίκη Βόλου για αρκετά χρόνια βρισκόταν σε ερασιτεχνικό επίπεδο και αναστήθηκε ξανά».

Σήμερα θα εκδικαστεί η προσφυγή στο Διαιτητικό
Σήμερα στις 17.00 θα εκδικαστεί από το Διαιτητικό Δικαστήριο η προσφυγή της ΠΑΕ Νίκη κατά της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ. Ο λόγος της προσφυγής των «κυανολεύκων» αφορά την άνοδο της Σαντορίνης στη Φούτμπολ Λιγκ πριν λίγες ημέρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το