Τοπικά

Αλ. Μεϊκόπουλος: Το Υπουργείο να καλύψει άμεσα τη συνταγογράφηση της εξέτασης για Covid-19 σε παιδιά

Την άμεση παραχώρηση της δυνατότητας στους ιδιώτες παιδιάτρους να συνταγογραφούν την ειδική μοριακή εξέταση για Covid-19, σε περίπτωση που με βάση την κλινική τους διάγνωση το κρίνουν απαραίτητο και με κάλυψη του κόστους από το δημόσιο, κάτι που αποτελεί και αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων, ζήτησε με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Την ερώτηση στήριξε με τη συνυπογραφή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και άλλοι 41 βουλευτές.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (18/9/2020) αναφορικά με τη διαχείριση ενός παιδιού ως ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού, θα πρέπει να εξετάζονται ως κλινικά κριτήρια ένα τουλάχιστον από τα ύποπτα συμπτώματα (πχ πυρετός, βήχας, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, γαστρεντερικά συμπτώματα), με ταυτόχρονη απουσία εναλλακτικής διάγνωσης. Ωστόσο σύμφωνα με την πάγια αντίληψη της ιατρικής κοινότητας, για την εξασφάλιση της απουσίας εναλλακτικής διάγνωσης, ο μόνος αξιόπιστος τρόπος είναι η διενέργεια του ειδικού μοριακού τεστ για Covid. Έτσι, οι παιδίατροι είναι αναγκασμένοι να παραπέμπουν όλα τα παιδιά που προσέρχονται σε αυτούς ως ύποπτα κρούσματα για τεστ κορωνοϊού. «Η αναγκαιότητα επιτείνεται από τη στιγμή που οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, προκειμένου να δεχθούν πίσω ένα παιδί που παρουσίασε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα, ζητούν βεβαίωση από παιδίατρο για αρνητική διάγνωση Covid», σημείωσε ο Βουλευτής

Με την έλευση του φθινοπώρου και όσο προχωρούμε προς το χειμώνα, με την έξαρση των εποχικών ιώσεων, είναι δεδομένο ότι πολλά παιδιά θα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και για να επιστρέψουν στην τάξη θα χρειάζονται αρνητική διάγνωση για κορωνοϊό. «Μία οικογένεια που θα επιλέξει να απευθυνθεί σε ιδιωτική δομή για τη διενέργεια της εξέτασης, θα επιβαρύνεται δυσανάλογα οικονομικά, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι μπορεί να υπάρχουν σε μία οικογένεια παραπάνω από 1 παιδιά», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ επεσήμανε ότι και σε περίπτωση που επιλεγούν από τις οικογένειες οι δημόσιες δομές υγείας, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα επιβαρυνθούν τρομακτικά.

Ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να τονίσει πως είναι αναγκαίο το κόστος της εξέτασης να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το δημόσιο, ώστε να μην επιβαρύνοντα δυσανάλογα οι οικογένειες, ειδικά σε περιπτώσεις που η συγκεκριμένη εξέταση είναι πιθανόν να χρειαστεί παραπάνω από μία φορά για κάθε παιδί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το