Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος – Θ. Σκυλακάκης στη Βουλή για τα δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών

Στη Βουλή συζητήθηκε χθες η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων Ελληνοποντίων ομογενών. Πρόκειται για τα δάνεια ύψους 60.000 ευρώ που χορηγήθηκαν από το 1990 έως το 2004 στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος για την κοινωνική τους αποκατάσταση με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Για να απαντήσει προσήλθε ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης.

Ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. αναφέρθηκε στον βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων που δέχονται οι παλιννοστούντες ομογενείς από τράπεζες, εισπρακτικές εταιρείες και funds ζητώντας τους να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που οφείλουν από τα δάνεια που έλαβαν κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα, χωρίς να τους δίνουν, όμως, τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να κρατήσουν τα σπίτια τους.
Πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών εν μέσω πανδημίας, για τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα πιστωτικά ιδρύματα άδραξαν την ευκαιρία να αυξήσουν τις πιέσεις τους προς τους δανειολήπτες με ειδοποιητήρια και την απειλή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης.

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με παλιννοστούντες ομογενείς της Μαγνησίας, πολλοί από τους οποίους είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι αγωνιούν για την απώλεια της κατοικίας τους, που είναι στη συντριπτική πλειοψηφία η κύρια και μοναδική κατοικία τους, ενώ τόνισε ότι το Ειρηνοδικείο Βόλου έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση διαταγών πληρωμής υπέρ των τραπεζών.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε και στην επιθετικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι τράπεζες τους παλιννοστούντες ομογενείς ως «μπαταχτσήδες». Παρέθεσε καταγγελίες ενώσεων δανειοληπτών για διαταγές πληρωμής που έλαβαν παλιννοστούντες ομογενείς, χωρίς να τους δοθεί πρώτα η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους από τις τράπεζες, σε αντίθεση με τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών και την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και φαινόμενα πιστωτών που αιτούνται την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς να καταγγείλουν τη σύμβαση.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι οι παλιννοστούντες βρίσκονται μόνοι, ευάλωτοι μπροστά στον κίνδυνο ρευστοποίησης της περιουσίας τους και είναι αναγκαίο να δοθεί μια λύση δίκαιη και βιώσιμη με προτεραιότητα την προστασία της κατοικίας τους.

Ο Υπουργός ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα με τα δάνεια ήταν ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που οι παλιννοστούντες θεωρούσαν ότι είχε δοθεί, δεν είχε δοθεί νόμιμα, αποδίδοντας τη μεγαλύτερη ευθύνη στο κράτος και στο τραπεζικό σύστημα. Αναφέρθηκε στο α.44 του ν.5024/2023 λέγοντας ότι οι τράπεζες έχουν πλέον κάθε συμφέρον και υποχρέωση να αξιοποιήσουν το εργαλείο της εγγύησης, εφόσον οι δανειολήπτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν με κάποιο τρόπο την οφειλή με τις τράπεζες και δήλωσε ότι η πραγματικότητα που περιέγραψε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. θα αποτελεί πλέον εμπειρία του παρελθόντος.

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος τόνισε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αποτελεί μερική λύση και, αν περιοριστεί σε αυτή ο συνολικός της σχεδιασμός, κινδυνεύει τότε να χαρακτηριστεί απλώς νομοθετικός αντιπερισπασμός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το