Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος: Ο φασισμός και η ακροδεξιά ιδεολογία δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας

Σε δήλωση για την επέτειο της 21ης Απριλίου ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει:

21 Απριλίου 1967. Πενήντα τρία χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών που έφερε στην πατρίδα μας μια επταετία ακροδεξιάς φασιστικής ιδεολογίας, με αντιδημοκρατικά, ανελεύθερα μέτρα, εξορίες, φυλακίσεις, λογοκρισία, επέμβαση δολοφονική στο Πολυτεχνείο, καταστροφή και ξεπούλημα της παραγωγικής βάσης της χώρας και στο τέλος προδοσία εθνική με τα γεγονότα στην Κύπρο. Πολλοί από εμάς δεν είχαμε γεννηθεί για να το βιώσουμε στο πετσί μας, αλλά όσο και να προσπαθούν κάποιοι να εξιδανικεύσουν τη χούντα, οι μνήμες θα είναι πάντα νωπές.
Το πραξικόμημα ήρθε ως συνέπεια της κρίσης των θεσμών εκείνη την εποχή και είναι αυτό που πρέπει να θυμόμαστε κάθε φορά που κάποιου είδους κρίση χτυπά την πόρτα μας. Στις σημερινές συνθήκες νεοφασιστικά μορφώματα σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνουν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνή χάρτη συσχετισμών, σπέρνοντας διχαστικές και ρατσιστικές ιδέες.
Η Δημοκρατία είναι το απαραίτητο συστατικό για την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του και ως τέτοιο έχει ανάγκη διαρκούς περιφρούρησης. Οφείλουμε, λοιπόν, να την υπερασπιζόμαστε έμπρακτα, και αδιάλειπτα με την προσωπική μας στάση ζωής. Ο ελληνικός λαός με τους αγώνες και τη μακραίωνη ιστορία του έχει ήδη αποδείξει ότι γνωρίζει αυτή την αναγκαιότητα και δε δίστασε να γίνει ασπίδα προστασίας των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων πολεμώντας τα μορφώματα που επιδιώκουν την κατάλυσή τους.
Τιμούμε τις θυσίες των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, αγωνιζόμενοι παράλληλα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ο φασισμός και η ακροδεξιά ιδεολογία δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας.
Ποτέ ξανά φασισμός. Στο χέρι μας είναι να μην ξεθωριάσει ως σύνθημα του παρελθόντος, αλλά ιστορική και δημοκρατική επιταγή για το παρόν και το μέλλον μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το