Τοπικά

«Ακτινογραφία» ψυχικών νόσων – Ένας στους τρεις με αγχώδεις διαταραχές στην περιφέρεια της Μαγνησίας

Η «Κινητή Μονάδα Μαγνησίας για την Ψυχική Υγεία» είναι δομή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΔΙΟΔΟΣ», που δραστηριοποιείται στον Βόλο από το 2006 και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Οι υπηρεσίες της Κινητής Μονάδας για την Ψυχική Υγεία απευθύνονται σε όλους τους ενήλικες που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές (π.χ. κατάθλιψη, ψυχώσεις, αγχώδεις διαταραχές κλπ), σε ανθρώπους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, καθώς και σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση ψυχικής νόσου. Η προσέγγιση των ωφελούμενων είναι εξατομικευμένη και ολιστική.
Η επιστημονική ομάδα ανά τακτά και συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα επισκέπτεται τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ του νομού. Συγκεκριμένα τα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς, Αργαλαστής, Αλμυρού, Βελεστίνου και των νησιών Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου. Καθώς και τις ΤΟΜΥ Αγχιάλου και Αγριάς. Λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια και αξιολογώντας κατά περίπτωση, η ομάδα πραγματοποιεί επίσης, κατ’ οίκον επισκέψεις σε όλο τον νομό.
Οι εκπρόσωποι της κινητής μονάδας που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια της Μαγνησίας στον απολογισμό της δράσης της για το 2022 αποτυπώνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην εμπιστοσύνη που δίνεται από τους κρατουμένους του Ειδικούς Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας στις υπηρεσίες που προσφέρονται από την κινητή μονάδα για την ψυχική υγεία.

«Τα ποσοστά των ανθρώπων που απευθύνθηκαν σε εμάς, όσο και αν δεν θέλουμε να τους μειώσουμε κατατάσσοντάς τους σε κατηγορίες, έχουν ως εξής: Συναισθηματικές Διαταραχές: 19,2%, Σχιζοφρένεια/Σχιζοτυπικές και Παραληρηματικές Διαταραχές: 10,5%, Αγχώδεις Διαταραχές: 34,2%, Προβλήματα που Σχετίζονται με το Οικογενειακό Περιβάλλον: 5,2%, Συμβουλευτική και Ιατρικές Συμβουλές: 29,8%. Στο σύνολό τους, από 1/1/2022 έως 31/12/2022, επωφελήθηκαν των υπηρεσιών μας 154 ενήλικες, με τα ποσοστά Ανδρών – Γυναικών να διαμορφώνονται στο 46,2% και 53,8% αντίστοιχα.
Το τέλος κάθε έτους ξυπνάει μία ίσως έμφυτη ανάγκη για ανασκόπηση. Έναν αναλογισμό του ομαδικού κόπου που ξυπνάει έντονα συναισθήματα. Ολοκληρώνουμε το 2022 πιο κουρασμένοι, αλλά και πιο γεμάτοι από εμπειρίες και ανθρώπους. Δεν θα μακρηγορήσουμε για τη σημασία της ψυχικής υγείας, για τις ακάλυπτες ανάγκες των ανθρώπων, αλλά θα παραμείνουμε στο ότι αυτές οι ανάγκες πλέον εκφράζονται με πιο ώριμο και επιτακτικό τρόπο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τις υπηρεσίες μας, ψάχνουν επίμονα μία λύση μέσα στο επιστημονικό πλαίσιο των ειδικοτήτων μας, μέσα στην ασφάλεια που προσφέρει η γνώση και η σύνδεση.
Εμείς από την πλευρά μας παίρνουμε όσα δίνουμε, γεμίζουμε από την ανακούφιση που βλέπουμε. Στις συζητήσεις μας και στο μυαλό μας θα έρθουν περισσότερο οι εικόνες των ανθρώπων απ’ ότι οι παθολογίες τους.

Το 2022 ήταν ίσως το πρώτο έτος που σηματοδοτεί τη μετά – COVID εποχή. Η πρώτη χρονιά με λιγότερους περιορισμούς και καραντίνες αλλά με μερικές υπενθυμίσεις από τα προηγούμενα χρόνια: Οι μάσκες, τα αντισηπτικά σε όλους τους χώρους. Ίσως όμως τώρα να βλέπουμε και πιο έντονα τα κατάλοιπα των προηγούμενων ετών ή ίσως και την έξαρση προηγούμενων ψυχοπαθολογιών. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία αντικειμενική απειλή όλο το σύστημά μας είναι εστιασμένο εκεί και όλα τα υπόλοιπα ωχριούν μπροστά της. Τώρα που η απειλή δεν είναι τόσο απροκάλυπτη, οι άνθρωποι μπορούν να εστιάσουν στις ανάγκες τους και να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά χρειάζονται».
«Μία μεγάλη – σαν εγχείρημα και σαν δέσμευση – νέα προσθήκη στις συνηθισμένες στάσεις μας στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ του νομού, ήταν το Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας. Είναι ένας νέος σταθμός, που ενώ αρχικά προστέθηκε με μεγάλη επιφύλαξη και κάποιο στερεοτυπικό φόβο, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι μας έχει ανταμείψει πολλαπλάσια. Ήρθαμε αντιμέτωποι με τις δικές μας προκαταλήψεις και την επιφύλαξη των κρατουμένων προς οτιδήποτε συστημικό. Αν και είναι νωρίς, ή ίσως να μην είμαστε οι πιο κατάλληλοι για να το κρίνουμε, τα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι άνθρωποι δείχνουν όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη και εμείς προσπαθούμε συνεχώς να είμαστε αντάξιοί της. Ίσως να μπορούμε πλέον και εμείς να δούμε τον άνθρωπο πίσω από το αδίκημα και αυτό εισπράττεται.
Κλείνοντας, θέλουμε να αποτείνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν και μας «γέμισαν» όλο το 2022 και να ευχηθούμε χαρά και υγεία σε όλους για το νέο έτος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το