Τοπικά

Ακριβότερος γαύρος και μπακαλιάρος, φθηνότερη η κουτσομούρα – Άνοδος τιμών σε επτά είδη νωπών ψαριών

Άνοδος στις τιμές εφτά ειδών ψαριών καταγράφεται για τον φετινό Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως φαίνεται στο δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στον γαύρο με 20%. Σε τρία είδη ψαριών καταγράφεται μείωση στη μέση τιμή και τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η κουτσομούρα με 34%.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες που διενεργήθηκαν, κατά τον φετινό Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη αύξηση στη λιανική τιμή παρουσιάζει ο γαύρος με 20% και τη μέση τιμή του να είναι 6,53 ευρώ το κιλό. Πέρσι τον Σεπτέμβριο η μέση τιμή του γαύρου ήταν 5,44 ευρώ/κιλό και την αύξηση να κυμαίνεται στο 1,09 ευρώ το κιλό.
Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στη λιανική τιμή, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, καταγράφεται στον μπακαλιάρο.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή τον φετινό Σεπτέμβριο ήταν 20,73 ευρώ το κιλό και τον Σεπτέμβριο του 2020 η αντίστοιχη τιμή ήταν 17,80 ευρώ/κιλό, με την αύξηση που καταγράφεται να είναι της τάξης των 2,93 ευρώ το κιλό ή 16,4%.
Στην τρίτη θέση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις βρίσκεται η σαρδέλα με την άνοδο να είναι 13,4% τον φετινό Σεπτέμβριο σε σχέση με τον περσινό. Η μέση τιμή της σαρδέλας στον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με τις τιμοληψίες, ήταν 5,50 ευρώ το κιλό, όταν τον περσινό Σεπτέμβριο η μέση τιμή της ήταν 4,85 ευρώ/κιλό και την αύξηση να είναι 0,65 ευρώ το κιλό.
Στην επόμενη και τέταρτη θέση της λίστας με αύξηση 11,4% και την άνοδο να είναι 0,76 ευρώ ανά κιλό βρίσκεται ο κολιός. Κατά τον φετινό Σεπτέμβριο η τιμή του ήταν στα 7,40 ευρώ το κιλό και τον Σεπτέμβριο του 2020 η μέση τιμή ήταν στα 6,64 ευρώ/κιλό.
Την πέμπτη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες αυξήσεις καταλαμβάνει η παλαμίδα και την αύξηση να είναι 5,8% ή 0,65 ευρώ/κιλό ακριβότερη φέτος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2021 η μέση τιμή της παλαμίδας ήταν 11,80 ευρώ το κιλό και τον αντίστοιχο περσινό μήνα η μέση τιμή ήταν 11,15 ευρώ/κιλό.
Η τσιπούρα (ιχθυοτροφείου) καταλαμβάνει την έκτη θέση στη λίστα και τη μέση τιμή να κυμαίνεται στα 8,40 ευρώ το κιλό για τον φετινό Σεπτέμβριο και πέρσι τον Σεπτέμβριο στα 8,10 ευρώ/κιλό. Η αύξηση που σημειώνεται, είναι 3,7% και 0,30 ευρώ/κιλό ακριβότερη φέτος σε σχέση με πέρσι.
Στην τελευταία και έβδομη θέση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις βρίσκεται το λαβράκι (ιχθυοτροφείου). Η αύξηση στην τιμή είναι 0,3%, με την άνοδο να είναι μόλις 0,04 ευρώ το κιλό. Τον Σεπτέμβριο φέτος η τιμή του είναι 12,64 ευρώ/κιλό και τον Σεπτέμβριο πέρσι 12,60 ευρώ το κιλό.

Μειώσεις τιμών
Η μεγαλύτερη μείωση, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών, καταγράφεται στην κουτσομούρα με 34% και την τιμή της να εμφανίζει κάθοδο φέτος σε σχέση με πέρσι κατά 6,99 ευρώ/κιλό. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2021 η μέση τιμή της ήταν 13,47 ευρώ το κιλό και τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν 20,46 ευρώ/κιλό.
Στη δεύτερη θέση με τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των ψαριών είναι το σαυρίδι, με την πτώση που καταγράφεται, να είναι 2,3% και 0,15 ευρώ το κιλό φθηνότερο φέτος σε σχέση με πέρσι. Τον Σεπτέμβριο του 2021 το σαυρίδι είχε μέση τιμή 6,40 ευρώ το κιλό και τον Σεπτέμβριο του 2020 6,55 ευρώ/κιλό.
Ο σολομός (ιχθυοτροφείου) καταλαμβάνει την τρίτη και τελευταία θέση στη λίστα με τη μείωση να είναι μόλις 0,3% και την τιμή να παρουσιάζει μείωση 0,05 ευρώ το κιλό. Κατά τον φετινό Σεπτέμβριο η μέση τιμή του σολομού ήταν 16 ευρώ το κιλό και τον περσινό αντίστοιχο μήνα 16,05 ευρώ/κιλό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το