Τοπικά

Ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι – Aύξηση τιμής σε αρνί, κατσίκι, συκωταριά

Ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι, με το αρνί να κοστίζει ακριβότερα φέτος σε σχέση με πέρσι κατά 41,4% ή 3,50 ευρώ και το κατσίκι 35,1% ή 3,11 ευρώ ακριβότερο, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης τιμών νωπών κρεάτων ενόψει του Πάσχα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Η συκωταριά κι αυτή θα είναι ακριβότερη κατά 42%, ενώ μικρή αύξηση με 5,3% σημείωσαν τα έντερα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 19 είδη κρέατος ενόψει του Πάσχα, στα 14 παρατηρείται αύξηση στη μέση τιμή φέτος και μόλις σε 5 μείωση.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στη λιανική τιμή καταγράφει η συκωταριά (εγχώρια) με 42%, αφού από τα 8,04 ευρώ το κιλό πέρσι τον Απρίλιο πριν το Πάσχα, φέτος η τιμή τους είναι στα 11,42 ευρώ/κιλό.
Την επόμενη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το αρνί (εγχώριο) με 41,4%, με την περσινή (Απρίλιος 2020) λιανική τιμή να είναι στα 8,46 ευρώ το κιλό και την αντίστοιχη φετινή περίοδο στα 11,96 ευρώ/κιλό.
Στην τρίτη θέση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον φετινό Απρίλιο σε σχέση με τον περσινό βρίσκεται το κατσίκι (εγχώριο), με την αύξηση να φτάνει στο 35,1% και τη φετινή τιμή στα 11,96 ευρώ το κιλό, όταν τον Απρίλιο του 2020 η τιμή ήταν 8,85 ευρώ/κιλό.
Στα υπόλοιπα νωπά κρέατα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι (είδος, λιανική τιμή σε ευρώ ανά κιλό Απρίλιος 2021, λιανική τιμή σε ευρώ ανά κιλό Απρίλιος 2020, αύξηση τιμής σε ευρώ, αύξηση τοις εκατό):

– Μόσχου συκώτι, 6,88, 6,20, 0,68, 11%.
– Μοσχάρι με οστό, 7,90, 7,42, 0,48, 6,5%.
– Χοιρινά σουβλάκια, 6,86, 6,50, 0,36, 5,5%.
– Έντερα (εγχώρια), 5,92, 5,62, 0,30, 5,3%.
– Λουκάνικο, 6,88, 6,58, 0,30, 4,6%.
– Κοτόπουλο μπούτια, 4,03, 3,86, 0,17, 4,4%.
– Χοιρινό άνευ οστού, 6,46, 6,22, 0,24, 3,8%.
– Κοτόπουλο σουβλάκια, 8,20, 7,95, 0,25, 3,1%.
– Κοτόπουλο φιλέτο, 7,90, 7,72, 0,18, 2,3%.
– Μόσχου μπούτι άνευ οστού, 9,54, 9,34, 0,20, 2,1%.
– Μόσχου ποντίκι άνευ οστού, 9,68, 9,52, 0,16, 1,7%.

Τη μεγαλύτερη μείωση στη μέση λιανική τιμή σημείωσε η μοσχαρίσια μπριζόλα με 6,8%, αφού από τον Απρίλιο του 2020 και τα 10,26 ευρώ ανά κιλό έφτασε τον φετινό Απρίλιο στα 9,56 ευρώ/κιλό.
Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο κοτόπουλο ολόκλ. 70% με 6%, με την περσινή (Απρίλιος 2020) μέση λιανική τιμή να είναι 3,65 ευρώ το κιλό και την αντίστοιχη φετινή περίοδο 3,43 ευρώ/κιλό.
Στην τρίτη θέση με τις μεγαλύτερες μειώσεις τον φετινό Απρίλιο σε σχέση με τον περσινό βρίσκεται η χοιρινή μπριζόλα, με τη μείωση να φτάνει στο 3,4% και τη φετινή τιμή στα 5,74 ευρώ το κιλό, όταν τον Απρίλιο του 2020 η τιμή ήταν 5,94 ευρώ/κιλό.
Τα υπόλοιπα νωπά κρέατα με τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι (είδος, λιανική τιμή σε ευρώ ανά κιλό Απρίλιος 2021, λιανική τιμή σε ευρώ ανά κιλό Απρίλιος 2020, μείωση τιμής σε ευρώ, μείωση τοις εκατό):
– Χοιρινό σνίτσελ, 7,06, 7,16, 0,10, 1,4%.
– Μόσχου ελιά άνευ οστού, 9,28, 9,34, 0,06, 0,6%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το