Πολιτισμός

Αίγλη Δημόγλου: Μία έκθεση από Βολιώτες για τον Βόλο

Μία έκθεση με μεγάλες προσδοκίες θα εγκαινιαστεί αύριο στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στην πρώην καπναποθήκη Παπάντου στα Παλαιά, όπου και φιλοξενείται, θα ανοίξει η μόνιμη έκθεση , στην οποία αποτυπώνεται η πορεία και η εξέλιξη του Βόλου από τον 19ο μέχρι τον 21ο αιώνα και ενώνει πολιτιστικά το παρελθόν με το παρόν του τόπου.
Η ιστορικός κ. Αίγλη Δημόγλου, διευθύντρια του Μουσείου και προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου, στον απόηχο της επιτυχημένης περιοδικής έκθεσης «Βόλος-Νέα Ιωνία, τόσο μακριά, τόσο κοντά», μίλησε για το νέο εγχείρημα, το οποίο μάλιστα στηρίζεται σε δωρεές Βολιωτών. Εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης είναι εκείνοι που τροφοδότησαν τη μόνιμη έκθεση, που ουσιαστικά στήθηκε από Βολιώτες για τον Βόλο και εφεξής θα προβάλλει νέες όψεις της τοπικής Ιστορίας.

Ο τίτλος της μόνιμης έκθεσης «Βόλος, 10 + ιστορίες» κεντρίζει εξ αρχής το ενδιαφέρον, ενώ δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για τα εκθέματα που επέλεξαν να παρουσιάσουν οι επιμελητές του Μουσείου, με την κ. Δημόγλου να υπογραμμίζει: «Επιλέξαμε τον αριθμό δέκα, που αντιστοιχεί σε ισάριθμα βασικά χαρακτηριστικά της πόλης, από τον 19ο αιώνα μέχρι και το 2011 που φτάνει χρονολογικά η έκθεση. Πέντε αφορούν την προπολεμική φυσιογνωμία του Βόλου και πέντε τη μεταπολεμική περίοδο. Όσο για το «+» είναι οι ιστορίες που αναπτύσσονται μέσα στις δέκα θεματικές, οι οποίες έχουν οδηγό τις δωρεές που έχουν κάνει οι συμπολίτες μας».

Η Βολιώτισσα ιστορικός και αρχαιολόγος, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η εντυπωσιακή συλλογή των 20.000 τεκμηρίων και οπτικοακουστικών αρχείων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Μουσείο της Πόλης, προέρχεται από τους κατοίκους του Βόλου. «Περίπου 500 άνθρωποι από την πόλη και όχι μόνο, έχουν προσφέρει και συνεργαστεί σ’ αυτή την προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή, οι ιστορίες συνεχώς αναπτύσσονται κι έχουμε δημιουργήσει έναν ειδικό χώρο, όπου εκθέτουμε τα νέα αποκτήματα», τόνισε η κ. Δημόγλου, για να προσθέσει: «Οι περισσότεροι δωρητές είναι ανώνυμοι. Άνθρωποι που ανήκουν σε πολιτικούς ή κοινωνικούς φορείς είναι πολύ λίγοι. Κι έτσι πρέπει να συμβαίνει σ’ ένα Μουσείο Πόλης, το οποίο ουσιαστικά καταγράφει, εξιστορεί, προβάλλει τη δραστηριότητα των κατοίκων της».

Η ανταπόκριση του κοινού άφησε απόλυτα ικανοποιημένη τη διευθύντρια του Μουσείου, η οποία τόνισε: «Για να είμαι ειλικρινής, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη περιοδική έκθεση, όλοι ήμασταν διστακτικοί. Είναι κάτι καινούριο για την Ελλάδα όλο αυτό. Είμαστε συνηθισμένοι από τα λαογραφικά και τα αρχαιολογικά μουσεία. Σ’ ένα μουσείο πόλης που είναι κάτι ιδιαίτερο και στον Βόλο ήταν το πρώτο που έγινε στην Ελλάδα, η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θερμή. Κι αυτό αποτυπώθηκε και στην προσφορά, πέρα από την επισκεψιμότητα. Ο απολογισμός της έκθεσης «Βόλος-Νέα Ιωνία, τόσο μακριά, τόσο κοντά» ήταν πολύ θετικός. Πάνω από 50.000 άνθρωποι την επισκέφτηκαν και πρέπει να πούμε ότι έχουμε κάνει τρισδιάστατη αποτύπωση αυτής της έκθεσης και θα είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου».

Η τελευταία επισήμανση της Αίγλης Δημόγλου δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του κόσμου στο Μουσείο. «Νομίζω πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και τώρα που εγκαινιάζουμε τη μόνιμη έκθεση, θα δούμε κι άλλα πράγματα. Θα δημιουργήσουμε πιο ισχυρούς δεσμούς και σίγουρα μεγαλύτερης διάρκειας με το κοινό της πόλης. Έπειτα, ας μη λησμονούμε ότι μιλάμε για μία δουλειά σε βάθος χρόνου, που αξιοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό τις δωρεές που έγιναν στο Μουσείο από το 2014 κι έπειτα, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε να λειτουργεί. Το Μουσείο της Πόλης εξελίσσεται σ’ ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας, όπως πρέπει να είναι. Δεν μιλάμε για Μουσείο Τέχνης ή άλλης θεματικής. Είναι ζωντανό, όσο είναι ζωντανή η πόλη και εξελίσσεται», ανέφερε, ενώ κλείνοντας στάθηκε στην άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: «Είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε μαζί με τον σχεδιασμό του Μουσείου, πριν από 15 χρόνια. Αποτυπώθηκε σ’ ένα πρόγραμμα ερευνητικό που χρηματοδοτήθηκε από το πανεπιστήμιο και υπάρχει μόνιμη συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής ιδεών και επίπεδο συνεργασιών. Βεβαίως και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένας φορέας της πόλης, που μας στηρίζει πολύ ενεργά αυτά τα 15 χρόνια».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κάλεσμα σε συγκέντρωση για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλο

Η Συνέλευση για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών και την ταξική αλληλεγγύη και η Πρωτοβουλία…

4 Δεκεμβρίου 2023

Διαδικτυακό σεμινάριο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε άτομα με αναπηρία

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, από τις 5 μμ έως τις 8 μμ, η «Πορεία Υγείας» …

4 Δεκεμβρίου 2023

Μενίδι: «Δεν αυτοκτόνησε, λάτρευε την οικογένειά του» – Τι λένε τα αδέρφια του 44χρονου που βρέθηκε απανθρακωμένος

Αποκλείουν το σενάριο της αυτοκτονίας οι συγγενείς του 44χρονου που βρήκε τραγικό θάνατο το Σάββατο…

4 Δεκεμβρίου 2023

Συγκλονιστικές καταγγελίες: Σχέδιο της Χαμάς να χρησιμοποιήσει τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου – Αναφορές για και βιασμούς ανδρών

Η Χαμάς είχε ένα προμελετημένο σχέδιο να χρησιμοποιήσει τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου, δήλωσε…

4 Δεκεμβρίου 2023

Τουρκία σε Ισραήλ: Οποιαδήποτε δραστηριότητα μυστικών υπηρεσιών στα εδάφη μας θα έχει σοβαρές συνέπειες

Σύμφωνα με έκτακτες ειδήσεις των τουρκικών ΜΜΕ, τουρκικές πηγές ασφαλείας ενημέρωσαν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες…

4 Δεκεμβρίου 2023

Χορευτό: Πάνω από 30 σπίτια χωρίς νερό εδώ και τρεις μήνες καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση

Πάνω από 30 σπίτια παραμένουν 3 μήνες μετά την πλημμύρα χωρίς νερό στο Χορευτό, ενώ…

4 Δεκεμβρίου 2023