Τοπικά

Αγροτο-επιχειρηματικό τμήμα θα λειτουργήσει στο Επιμελητήριο Μαγνησίας

Αγροτο-επιχειρηματικό τμήμα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου του Νομού δημιουργεί το Επιμελητήριο Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του φορέα κ. Τέλης Μπασδάνης.
Οι δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας της Μαγνησίας, μέσα από τον ρόλο του Επιμελητηρίου αναλύθηκαν χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Ξενία, όπου οι πανεπιστημιακοί κ.κ. Βλόντζος και Αθανασίου παρουσίασαν τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για τον πρωτογενή τομέα και την επιχειρηματικότητα.

Για τις δυνατότητες της αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας της Μαγνησίας μίλησε ο Γεώργιος Βλόντζος, αναπληρωτής καθηγητής Π.Θ. στο τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.


Παρουσίασε τις επιμελητηριακές δράσεις και το επιχειρηματικό ρίσκο δίνοντας έμφαση στις συλλογικές δράσεις σε θέματα παραγωγής, εμπορίας και χρηματοδότησης.
Τόνισε τη μεγάλη προσφορά που μπορεί να έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Επιμελητήριο μέσα από την ανάπτυξη δράσεων lobbying, ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του ρόλου του επιμελητηρίου, ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των παραγωγών και μεταποιητών-εμπόρων-πάροχων υπηρεσιών. Επίσης ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με απαιτήσεις καταναλωτών και ιδιαιτερότητες παραγωγής, συνεργασία στο πλαίσιο κοινών αρχών και αξιών (τοπικό σύμφωνο ποιότητας, συμβολαιακή γεωργία) με κορμό το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Είναι αναγκαία η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ φορέων που συγκροτούν αλυσίδες αξίας (value chain). Είναι αναγκαία η συνεργασία αυτή να είναι θεσμοθετημένη.Τα οφέλη από τις σχέσεις αυτές διαχέονται σε όλα τα μέλη της αλυσίδας σχετικά με απαιτήσεις καταναλωτών και ιδιαιτερότητες παραγωγής. Η δημιουργία καναλιών επικοινωνίας και η άρση στεγανών επικοινωνίας διευκολύνει την προσαρμογή των προϊόντων στις απαιτήσεις των καταναλωτών και οι τελικοί χρήστες θα μπορούν να αντιληφθούν ιδιαιτερότητες παραγωγής που οδηγούν σε ιδιαίτερα προϊόντα μέσα από συνεργασία στο πλαίσιο κοινών αρχών και αξιών με τοπικό σύμφωνο ποιότητας, και συμβολαιακή γεωργία. Σημείωσε πως είναι επιβεβλημένη η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και η προσαρμογή των μεθόδων παραγωγής στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Ομιλία με θέμα «Προστασία των αγροτικών προϊόντων και την ασφάλεια των τροφίμων» πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια από τον κ. Χρήστο Αθανασίου, καθηγητής Π.Θ. στο τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.

Ο κ. Αθανασίου μίλησε για τις βασικές αρχές στην προστασία των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με χημικές και μη χημικές μεθόδους. Ανέπτυξε την ευρωπαϊκή προσέγγιση σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου, τα πλεονεκτήματα μη χημικών μεθόδων αντιμετώπισης των εντομολογικών εχθρών στα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και μίλησε για τους κινδύνους από την παρουσία εχθρών και ασθενειών στα τρόφιμα και από τη μη ορθή χρήση των μεθόδων για τους εφαρμοστές και το περιβάλλον.

«Το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο και δυσοίωνο»
Ο κ. Τέλης Μπασδάνης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία του αγροτικού τμήματος και τόνισε πως πρέπει να αναπτυχθεί κάθε δυνατή πρωτοβουλία καθώς η οικονομία βρίσκεται καθηλωμένη στο τούνελ της ύφεσης, με τους παραγωγικούς ιστούς του αγροτικού και του βιομηχανικού τομέα, χρόνο με τον χρόνο να αποσυντίθενται και η εγχώρια παραγωγή ολοένα και περισσότερο να συρρικνώνεται.
Την περίοδο 1980-2015, το ποσοστό συμμετοχής αμφότερων του αγροτικού και του βιομηχανικού τομέα στην παραγωγή του ΑΕΠ της χώρας από 47% ελαττώθηκε μόλις σε 19,2%. Αυτή η καίριας σημασίας στατιστική παρατήρηση, καταδεικνύει την καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής μας οικονομίας, που με το πέρασμα των χρόνων τείνει να προσλάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι την περίοδο 1980-2015, η συμβολή του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα στη συνολική απασχόληση της ελληνικής οικονομίας από 58% συρρικνώθηκε σε 27,8% το 2015.
Κάτω υπό αυτές τις συγκλονιστικές συνθήκες, το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο και δυσοίωνο. Οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας είναι διαχρονικές και ενδογενείς, είπε.

Παθογένειες που προκαλούν την εντεινόμενη πτωτική πορεία της ανταγωνιστικότητας του οικονομικού μας συστήματος και την αποσάθρωση της εγχώριας παραγωγής.
Σημείωσε ότι το Επιμελητήριο έχει ήδη δημιουργήσει τον αγροτοεπιχειρηματικό τομέα αναδεικνύοντας παράλληλα, τοπικά προϊόντα με προστιθέμενη αξία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το