Τοπικά

Αγωνία για τις επιπτώσεις του πολέμου στις επιχειρήσεις

Την έντονη ανησυχία τους για το πλήγμα που θα δεχθεί η τοπική και ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκφράζουν εκπρόσωποι φορέων της αγοράς.
Η αγωνία επικεντρώνεται τόσο στην αύξηση των διαφόρων ειδών όσο και στην επάρκεια για πρώτες ύλες. Παράλληλα εκφράζουν την ελπίδα τους όλη αυτή η άσχημη κατάσταση με την απώλεια ανθρώπινων ζωών που ξεκίνησε στην Ουκρανία, να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα.
Από τη Μαγνησία υπάρχουν επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Γιατί η αγωνία εντοπίζεται τόσο στην Ουκρανία που δέχτηκε την εισβολή όσο και στη Ρωσία, όπου θα επιβληθούν μεγάλες οικονομικές κυρώσεις.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης δήλωσε πως «ανησυχούμε για το πλήγμα που θα υπάρξει από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην ελληνική και τοπική οικονομία. Η Ελλάδα έχει πρώτες ύλες που εισάγει από την εκείνη την περιοχή. Για παράδειγμα η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας χώρα της Ευρώπης στο μαλακό σιτάρι. Παράλληλα υπάρχουν και οι επιχειρήσεις από την περιοχή μας που έχουν συνεργασίες στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Από τη Μαγνησία εξάγονται στη Ρωσία όχι μόνο αγροτικά προϊόντα, αλλά και άλλα μεταποιημένα προϊόντα, όπως στο μέταλλο και τις τεχνολογικές εφαρμογές. Η Ελλάδα έχει πολύ καλές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και οι κυρώσεις που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις οποίες θα κληθούμε να εφαρμόσουμε στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής συμπεριφοράς, μπορεί να επιφέρουν πλήγμα».
Ο ίδιος ανέφερε πως άμεσα θα γίνει μια καταγραφή από το Επιμελητήριο Μαγνησίας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας των επιχειρήσεων που έχουν δραστηριότητα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Μάλιστα επισήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να δει άμεσα το ζήτημα και της εξασφάλισης κάποιων αγροτικών προϊόντων που είναι βασικά για τη διατροφή. «Πρέπει να βρούμε τρόπους για να γίνουμε αυτάρκεις, καθώς βλέπουμε πως το περιβάλλον αλλάζει δραματικά με την υγειονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή και τη γεωπολιτική ανατροπή και η χώρα οφείλει να εξασφαλίσει τις πρώτες ύλες για τον πληθυσμό στηρίζοντας την αγροτική παραγωγή».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Κώστας Τσουράπας ανέφερε πως «η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας της Ευρώπης. Από εκεί εισάγουμε μαλακό σιτάρι που το χρησιμοποιούμε ευρέως, αλλά και το ηλιέλαιο. Και είναι πολύ πιθανόν οι τιμές στα δύο αυτά σημαντικά αγροτικά προϊόντα να αυξηθούν και άλλο. Υπάρχουν βέβαια και άλλα είδη που επηρεάζονται, όπως είναι βέβαια και στο θέμα του φυσικού αερίου, όπου ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις γονατίζουν από την αύξηση των τιμών. Γι’ αυτό και ελπίζουμε όλοι να σταματήσει ο πόλεμος όσο το δυνατόν συντομότερα, κυρίως για να μη χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το