Τοπικά

«Αγκάθι» οι μικρές αίθουσες στα σχολεία –  Σοβαρό πρόβλημα και η έλλειψη καθαριστριών 

Η πρόσληψη των συμβασιούχων καθαριστριών είναι ένα από τα ζητήματα που αφορούν στα σχολεία τα οποία άνοιξαν χθες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Σχολικές μονάδες προχώρησαν και στην καταγραφή των αιθουσών που καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση των μαθημάτων.
Γενικότερα από τις σχολικές μονάδες γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας.
Γέμισαν χθες από εκπαιδευτικούς τα σχολεία της Μαγνησίας, καθώς εκτός από τους μόνιμους παρευρίσκονταν για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν πριν μερικές μέρες.
Ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο για την έναρξη μιας ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς από διάφορες απόψεις, καθώς η πανδημία βάζει τους δικούς της κανόνες.

Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια παρουσιάστηκαν πολλοί προσωρινά τοποθετημένοι από το ΠΥΣΔΕ καθηγητές, με αποτέλεσμα τα σχολεία να γεμίσουν από καθηγητές. Παράλληλα μετέβαιναν και πολλοί γονείς για να κάνουν τις εγγραφές των παιδιών και άλλοι για να ζητήσουν μια μετεγγραφή.
Για αρκετά σχολεία, όμως το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη καθαριστριών, όπως στο 3ο ΓΕΛ Βόλου, όπου ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτρης Τσουλκανάκης ανέφερε πως «αναμένουμε την πρόσληψη της συμβασιούχου καθαρίστριας».
Τα σχολεία που δεν έχουν μόνιμη καθαρίστρια και στηρίζονται στις συμβασιούχες θα πρέπει να περιμένουν μερικές μέρες μέχρι να προσληφθούν και να τοποθετηθούν από τον Δήμο.
Αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό, καθώς μετά από τόσο καιρό που τα σχολεία ήταν κλειστά, θα πρέπει να γίνει καθαριότητα, ειδικά τώρα που οι υγειονομικές συνθήκες για τον κορωνοϊό επιβάλλουν την καλύτερη δυνατόν καθαριότητα.

Εκτός από την καθαριότητα, υπάρχει και το ζήτημα της επάρκειας των αιθουσών. Ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιώργος Βαρνάβας επισήμανε πως «ολοκληρώσαμε την πρώτη συνεδρίαση Συλλόγου Διδασκόντων για τη νέα χρονιά και ένα από τα θέματα που είδαμε, ήταν πως έχουμε ορισμένες αίθουσες οι οποίες είναι μικρές, μπορούν να χωρέσουν δεκαπέντε μαθητές, και ίσως δεν καλύπτεται το κριτήριο της απόστασης του ενάμιση μέτρου μεταξύ των θρανίων. Γι’ αυτό και περιμένουμε να δούμε τις οδηγίες του υπουργείου».
Ένα ακόμη θέμα που ανέφεραν οι διευθυντές ήταν τι θα γίνει με τους καθηγητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Στο σχολείο έχουμε καθηγητές που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες και ίσως να μην είναι δυνατό να βρίσκονται εδώ. Τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις, όπως και με τις αντίστοιχες των μαθητών;» διερωτήθηκε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης.

Σήμερα ολοκληρώνονται και οι εγγραφές των μαθητών στα σχολεία και αρκετοί γονείς ρύθμιζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Μάλιστα κάποιοι μετέβηκαν και στα Λύκεια για να βοηθηθούν στη διαδικασία της εγγραφής.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνεδρίασε χθες το υπηρεσιακό συμβούλιο. «Μετά από περίπου πέντε ώρες συνεδρίασης ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις όλων των καθηγητών» τόνισε ο επικεφαλής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος και πρόσθεσε πως ελάχιστα είναι τα κενά εκπαιδευτικών, οπότε βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Εκτός από τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές, τοποθετήσαμε και γύρω στους 55 υπεράριθμους δασκάλους».
Πάντως παρά το γεγονός ότι φέτος θα λειτουργούν περίπου δέκα λιγότερα τμήματα από πέρσι, δεν διαταράχτηκε ιδιαίτερα η ισορροπία στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το