Πολιτισμός

«Άγγιγμα: ένας χρόνιος δεσμός» στο Κέντρο Τέχνης «ντε Κίρικο»

Συνεχίζεται έως σήμερα Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο η έκθεση «Άγγιγμα: ένας χρόνιος δεσμός» με τη συμμετοχή 55 δημιουργών που υπήρξαν όλοι σπουδαστές των τμημάτων Κεραμικής και Κοσμήματος και δάσκαλοί τους, της πρωτοποριακής Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου που μετεξελίχθηκε στο Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου.
Μια έκθεση συναισθηματικής και καλλιτεχνικής φύσης και μια συνάντηση που εκφράζει τη βαθιά επιθυμία συνολικής παρουσίασης στον επίσημο εκθεσιακό χώρο της πόλης, αλλά και μια συνάντηση αποχαιρετισμού.
Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στο άγγιγμα, στο χάδι του δημιουργού με τα υλικά του, πηλό ή μέταλλα, μια διαδικασία δημιουργική ως πάλη και διαρκής αγώνας τιθάσευσης των υλικών που καταλήγει μέσα από συγκρούσεις και αναζητήσεις στο απελευθερωτικό αποτέλεσμα της δημιουργίας!

Η ποικιλία των εκθεμάτων δείχνει τις διαφορετικές επιλογές και κατακτήσεις του κάθε δημιουργού από τις πιο αρχέγονες τεχνικές και μορφές ώς τις πιο σύγχρονες, με το πάντρεμα των υλικών που αναδεικνύει τον πλούτο των εφαρμοσμένων τεχνών που εξελίσσονται από τα βάθη των χρόνων και παραμένουν εμπλουτισμένες και σύμφυτες με τη ζωή των ανθρώπων.
Οι συμμετέχοντες, Βολιώτες ή από άλλες πόλεις δημιουργοί, είναι καταξιωμένοι στον χώρο της κεραμικής και του κοσμήματος πανελληνίως με διακρίσεις, ακόμη και στο εξωτερικό, με παρουσία σε κλαδικές εκθέσεις της Αθήνας και με την παρουσία τους σε επιλεγμένα ποιοτικά καταστήματα ανά τη χώρα, ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς. Πολλοί επίσης μεταδίδουν τη γνώση τους σε Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών ή στο ΙΕΚ του Δήμου ή σε εργαστήρια, πολιτιστικά και εκπαιδευτικό ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Δουλειές που δηλώνουν το στίγμα της πόλης ως τόπου μάθησης και διατήρησης αυτών των σπουδαίων τεχνών.

Συμμετέχουν οι κεραμίστες: Στεργιανή Αθανασίου, Μαρία Βλάχου, Λίτσα Γεωργοπούλου, Χρήστος Γιαννακόπουλος, Βάγια Γιαννακούλα, Αιμιλία Γιάνναρου, Γιώργος Γκάλιος, Στέργιος Γουδίνης, Βούλα Δασκαλοπούλου, Ζωή Δημητριάδου, Ζήνα Διακουμή, Μαριάννα Καραδέμητρου, Ελένη Καραντενίζη, Σεσίλ Κατσικοπούλου, Νατάσα Κοντογιάννη, Ειρήνη Λάκκα, Ναταλία Κούτρα & David Cifuentes, Νατάσσα Μόσιου, Βάσω Μπαζδέκη, Βάγια Μπεκιώτη, Ευαγγελία Μπλίντζιου, Βάσω Νικολάου, Αγγελική Παπαδοπούλου, Βασιλική Πέρκα, Ντέμα Σκεμπέ, Νίκος Σκλαβενίτης, Γιάννης Σταγκίδης, Λέτα Ποδαροπούλου & Γιάννης Καραγκιούζης («39Α»).
Επίσης οι σχεδιαστές κοσμημάτων-αργυροχρυσοχόοι: Λέτα Αργυράκου, Ζωγραφιά Γεωργιάδου, Λίνα Γκόλτσιου, Έλενα Ερίσοβα, Έλενα Ευαγγελινού, Βούλα Ζαμάνη, Ευθαλία Καλλέργη, Στέλιος Κιαλές, Ευφροσύνη Κοντούρη, Βάσω Κουνάρα, Αλέκα Κουρομιχαλάκη, Ελπίδα Μανιμανάκη, Μαριλένα Μαρέτη, Μαρία Μητρουλά, Στέφανος Μουρογιάννης, Μαρούσκα Οικονόμου, Ελένη Παπαχρήστου, Ειρήνη Περδίκη, Έφη Ρουσοπούλου, Σοφία Συμιακάκη, Ελευθερία & Ιφιγένεια Τριανταφύλλου, Δέσποινα Τσαφετοπούλου, Ράνια Χρηστάκη.
Την τελευταία μέρα της έκθεσης, σήμερα Παρασκευή στις 29/12, το βράδυ στις 8, θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Δράμας και σε άλλα φεστιβάλ της Αναστασίας Κρατίδη που υπήρξε σπουδάστρια του Τμήματος Κεραμικής και συνέχισε με σπουδές κινηματογράφου στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Η έκθεση είναι και ένας αποχαιρετισμός της πρώτης διευθύντριας της Σχολής στους παλιούς μαθητές της και συνεργάτες της των ιδρυτικών τμημάτων της Σχολής, οφειλή για μια κοινή συμπόρευση, ένας δηλωτικός δεσμός χρόνιος μέσα από τη γνώση και την καλλιτεχνική δημιουργία.
Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου με επιμέλεια της προϊσταμένης Χρύσας Δραντάκη και επιμελητική ομάδα τους: Βάσω Ροντήρη, Ζωή Δημητριάδου, Στέργιο Γουδίνη, Λίτσα Γεωργοπούλου, Λέτα Αργυράκου, Ράνια Χρηστάκη, καθώς και τους Κατερίνα Παναγοπούλου, Αλεξάνδρα Σάββα (πτυχιούχοι του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Μαντώ Χατζηαποστόλου, (Master of Arts, Kent University), Ρίτσα Μωραΐτου (μουσειοπαιδαγωγό).
Ευχαριστίες στους χορηγούς ΑΕΙΦΟΡΟΣ, Milonas Winery.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κασσελάκης: Λάθος ο νόμος Τσίπρα για τις εταιρείες εξωτερικού

«Ο νόμος (Τσίπρα) για τις εταιρείες εξωτερικού ήταν λάθος» είπε στο Mega o πρόεδρος του…

13 Μαρτίου 2024

Σεπόλια: Αντιδράσεις κομμάτων για την εισαγγελική πρόταση – «Είναι απαράδεκτη»

Tην πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την αθώωση λόγω αμφιβολιών του Ηλία Μίχου για…

13 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης σε εκδήλωση για ΤΕΚΑ: Να σπάσουμε την προκατάληψη “σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο…

13 Μαρτίου 2024

Έκθεση ΟΗΕ: Το χάσμα μεγάλωσε μετά την πανδημία ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Η ανθρωπότητα επανήλθε στο επίπεδο ανάπτυξης που είχε πριν από την πανδημία, όμως το ρεκόρ…

13 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη ιερέας που έγραψε ότι θα πρέπει να πυροβολούνται αδέσποτα σκυλιά και φιλόζωοι

Στη σύλληψη 50χρονου ιερέα από χωριό του Ηρακλείου Κρήτης προχώρησαν σήμερα οι αστυνομικές Αρχές. Πρόκειται…

13 Μαρτίου 2024

Αδιανόητο έγκλημα: Σκότωσε τη σύντροφό του για χάρη της… ανύπαρκτης ερωμένης του

Ένας 30χρονος ομολόγησε ότι σκότωσε τη σύντροφό του στα τέλη Ιανουαρίου προκειμένου να συνάψει ερωτική…

13 Μαρτίου 2024