Οικονομία

Αυτή είναι ολόκληρη και κοστολογημένη η λίστα Βαρουφάκη με τα μέτρα

tsip-var

Το περιεχόμενο της λίστας μεταρρυθμίσεων διέρρευσε, μέσω κύκλων, το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, απαντώντας στα όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, διέρρευσαν τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση στη συνδρομητική ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων, macropolis.gr.

Στο κείμενο καταγράφονται με λεπτομέρεια και, κυρίως, κοστολογημένα, τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, προσδοκώντας καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3,7 δισ.

Αναλυτικά τα πιο σημαντικά από αυτά:

725 εκ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού
350 εκ. ευρώ από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ
350 εκ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες
600 εκ. ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών
300 εκ. ευρώ από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
270 εκ. ευρώ από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας
250 εκ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού
225 εκ ευρώ από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων
200 εκ. ευρώ από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα
Στο καθαρό αποτέλεσμα έχει συμπεριληφθεί ματαίωση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (326 εκατ. ευρώ), επαναφορά 13ης σύνταξης για φτωχούς (600 εκατ. ευρώ) και η διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου για το ΕΚΑΣ (80 εκατ. ευρώ).

Ιδιωτικοποιήσεις

Μάλιστα στο κείμενο προβλέπονται και τουλάχιστον τρεις ιδιωτικοποιήσεις με έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, 700 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα 2,2 δισ. ευρώ που ήταν οι αρχικοί στόχοι.

Οι βασικές αποκρατικοποιήσεις:

ΟΛΠ
ΟΔΙΕ
14 περιφερειακά αεροδρόμια
Οι προτάσεις για διαρθρωτικά μέτρα

Τέλος η Αθήνα προτείνει και τα παρακάτω διαρθωρικά μέτρα:

Ενίσχυση της αυτονομίας της ΓΓΔΕ
Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις
Εκσυγχρονισμός Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και κατάργηση εξαιρέσεων
Σύστημα συμψηφισμών οφειλών προς και από το Δημόσιο
Οργανικός Νόμος για τον Προϋπολογισμό
Εξωδικαστικός συμβιβασμός για “κόκκινα” δάνεια
Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας για τη μεγαλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων- ηλεκτρονικό σύστημα για την αποφόρτιση των δικαστηρίων
Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
Όχι στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας
Ναι στην πλήρη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου αλλά με σταδιακή μείωση των ειδικών επιδομάτων σε 70.000 υπαλλήλους (κυρίως εφοριακούς, τελωνειακούς)
Οι μακροοικονομικές προβλέψεις

Στο κείμενο του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% το 2015 και ίσως φτάσει το 1,5%, ενώ, η επιβεβαίωση των προβλέψεων αυτών θα εξαρτηθεί και από την γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Η ανάπτυξη προβλέπεται πως θα είναι στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ, την επόμενη χρονιά θα πάει στο 2,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 23,4% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ, το 2016 θα υποχωρήσει στο 21,1%.

Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, στο -0,5% και θα επιστρέψει σε θετικό επίπεδο το 2016, στο 0,6%.

Από τα 500 εκατ. στα 200 τα έσοδα από το ηλεκτρονικό στοίχημα

Από τα όσα έχουν διαρρεύσει από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους ενδιαφέρον παρουσιάζει το ύψος των εσόδων που υποστηρίζει ότι θα έχει το κράτος από τα μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα (200 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται όμως ότι στις 6 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών είχε στείλει λίστα με επτά μεταρρυθμίσεις στον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και στο σημείο 5 έκανε λόγω πψως η κυβέρνηση θα μπορούσε να εισπράξει από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων πάνω από 500 εκ. ευρώ ετησίως.

Συγκεκριμένα έγραφε «Με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, ο συνολικός όγκος συναλλαγών στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ξεπερνά τα τρία δις. ευρώ ετησίως. Βάσει εύλογων υπολογισμών, τα πρόσθετα Δημόσια Έσοδα από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ ετησίως».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το