Τοπικά

Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη

Τριάντα χρόνια πέρασαν κιόλας από την αποδημία του χαρισματικού συνθέτη του Ρεμπέτικου Γιώργου Μητσάκη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

Τιμάμε την μνήμη και το παγκόσμιο έργο του, με τί άλλο;-παρά με γλέντι, καλή παρέα και την όμορφη μουσική του! Θα συναντηθούμε την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, στο μεζεδοπωλείο «Αλχημείο» Ανθίμου Γαζή 247 με Κασαβέτη. Συναυλία-απάνθισμα των μεγάλων και διαχρονικών του τραγουδιών, που μέχρι σήμερα ομορφαίνουν την ζωή μας και δίνουν απαντοχή και έμπνευση και στα τωρινά μας μεράκια και τους καημούς.

Για τον μοναδικό βάρδο, που ως γνωστόν είχε ιδιαίτερα σχέση με τον Βόλο, προλογίζει ο συγγραφέας Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης. Θ’ αναφερθεί στους βιογραφικούς του σταθμούς και τα χαρακτηριστικά έργο, όπως επίσης στον επίμαχο ιστορικό θέμα της «Σκάλας του Μιλάνου» και του «Μαύρου Πίνακα». Η βραδιά θα πλημμυρίσει από τις διαχρονικές μελωδικές επιτυχίες του Γιώργου Μητσάκη παιγμένες με σεβασμό, μεράκι κι έμπνευση από ρεμπέτικη κομπανία γνωστή στο κοινό του Βόλου, με εξαιρετικούς μουσικούς:

Βούλα Μπαντελά (τραγούδι)
Τάσος Λιλής (μπουζούκι & τραγούδι)
Κώστας Κωτσόπουλος (μπουζούκι & τραγούδι)
Σωτήρης Ζηργάνος (κιθάρα & τραγούδι)

Ο Γιώργος Μητσάκης γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1921 στην Κωνσταντινούπολη από φτωχούς γονείς, ο πατέρας του ήταν ψαράς. Εκπατρίζονται το 1935 με διάταγμα του Κεμάλ. Το βιοτικό και καλλιτεχνικό δρομολόγιό του: Καβάλα-Βόλος-Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Τα χαρακτηριστικά του; Ζει και διαπρέπει στην μεγάλη ακμή του Ρεμπέτικου γράφοντας πολλά μελωδικά αριστουργήματα και συνάμα θεωρείται διασκεδαστής της παρέας λόγω της ατμόσφαιρας, που δημιουργεί στα λαϊκά κέντρα. Πέθανε στο Πόρτο Ράφτη της Αττικής στις 17 Νοεμβρίου 1993.

Σας καλούμε την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στο «Αλχημείο» να γλεντήσουμε όμορφα και αυθεντικά τραγουδώντας σε μια λαϊκή παρέα τραγούδια του Μητσάκη, που και σήμερα εκφράζουν τα προβλήματά μας. Όπως συχνά τονίζουμε οι παρέες κάνουν τον πολιτισμό γλεντώντας τα μεράκια τους.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας, Τόλης Σκουλαριώτης

Ο σχεδιαστής μόδας, Τόλης Σκουλαριώτης, «έφυγε» από τη ζωή, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η…

17 Δεκεμβρίου 2023

Λίμνη Λεμάν – Περιήγηση στο κέντρο του Εβιάν

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα - Σεμιλιέτωφ, φιλολόγου - συγγραφέα* Στη Λουτρόπολη Εβιάν υπήρχε και το…

17 Δεκεμβρίου 2023

Η Βολιώτισσα Θέτη Χαραλαμπίδου απέσπασε το 3ο βραβείο σε διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό με το έργο της «19-20»

Η Βολιώτισσα Θέτη Χαραλαμπίδου, μια νέα συγγραφέας, βραβεύτηκε πρόσφατα στον 12ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2023…

17 Δεκεμβρίου 2023

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 17/12

Το σημερινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 16.00 26ο Ολ Σταρ…

17 Δεκεμβρίου 2023

Παιδικά αναγνώσματα που ξεχώρισαν – Επιλογή από τη βιβλιοπαραγωγή των τελευταίων μηνών

Του Βασίλη Κουτσιαρή, συγγραφέα παιδικών βιβλίων Γ’ Μέρος Με το τρίτο μέρος κλείνει το αφιέρωμά…

17 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη βραδιά στα Καλά Νερά

Ο Σύλλογος κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού Νοτίου Πηλίου διοργανώνει χoροεσπερίδα ανήμερα των Χριστουγέννων, Δευτέρα 25…

17 Δεκεμβρίου 2023