Τοπικά

Αδελφοποίηση του 1ου Γυμνασίου Βόλου με το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας

Εγκρίθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η αδελφοποίηση του 1ου Γυμνασίου Βόλου (Παγκύπριο) με το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Πρόκειται για αδελφοποίηση δύο ιστορικών ελληνικών δημόσιων σχολείων.

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας είναι το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Παιδείας της Κύπρου και το παλαιότερο απ’ όλα τα εκπαιδευτήριά της. Ιδρύθηκε το 1812 από τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό και ονομάστηκε «Ελληνική Σχολή». Το 1896 μετονομάστηκε σε Παγκύπριο Γυμνάσιο. Υπήρξε για δεκαετίες πρότυπο σχολείο για όλη την Κύπρο και ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια του Ελληνισμού. Παρείχε και παρέχει πάντοτε υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή αποτελεί ένα εκπαιδευτήριο το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του έθνους.


Το σχολείο καταστράφηκε ολόκληρο από πυρκαγιά στις 25 Οκτωβρίου 1920. Λίγους μήνες μετά, ύστερα από γενναιόδωρη προσφορά του Πηλιορείτη Ιωάννη Βεργοπούλου γίνεται η αναστήλωση του σχολείου.

Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου ιδρύθηκε αμέσως μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος. Αρχικά λειτούργησε ως 4/τάξιο Γυμνάσιο και από το 1939 ως 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου. Το 1955 λόγω σεισμών λειτούργησε σε παραπήγματα και στη συνέχεια στο σημερινό κτίριο επί της οδού Κύπρου το οποίο κτίστηκε με παγκύπριο έρανο και γι’ αυτό ονομάζεται Παγκύπριο.
Ο Σύλλογος Καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Βόλου αναγνωρίζει τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν το Παγκύπριο 1ο Γυμνάσιο Βόλου με το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και την ανάγκη να διατηρούνται οι δεσμοί αυτοί ζωντανοί και διαχρονικοί. Για το λόγο αυτό προχώρησε σε πρόταση αδελφοποίησης προς το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας η οποία έγινε αμέσως δεκτή. Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας από μαθητές και καθηγητές, όμως εμπλέκεται όλο το σχολείο, καθώς οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο διάφορων μαθημάτων διαθεματικά, μέσα από το πρόγραμμα εθελοντισμού ΄Νοιάζομαι και Δρω΄, τη θεατρική ομάδα του σχολείου κτλ.

“Είναι σημαντικό οι μαθητές να μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους και του σχολείου τους και την ιστορία του ευρύτερου ελληνισμού και της Κύπρου ειδικότερα. Τέλος είναι αδιαμφισβήτητα τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν όταν καλλιεργούνται σχέσεις με σχολεία άλλων χωρών και στην προκειμένη περίπτωση με μία χώρα και ένα σχολείο που έχει άρρηκτη σχέση με τη χώρα τους και το σχολείο τους”, τονίζουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.
Τέλος να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη αδελφοποίηση στην οποία προβαίνει το Πρώτο Γυμνάσιο Βόλου. Προηγήθηκε η αδελφοποίηση με το παλιότερο Γυμνάσιο της Γερμανίας το Melanchthon-Gymnasium in Nürnberg. Ένα Γυμνάσιο όπου διδάσκεται η Αρχαία Ελληνική γλώσσα και ιδρύθηκε το 1560.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το