Οικονομία

ΑΑΔΕ: Οι έρευνες ανακάλυψαν 20.000 αδήλωτα Airbnb ακίνητα

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντόπισαν στην πλατφόρμα της Airbnb, μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping), περίπου 20.000 ελληνικά ακίνητα, τα οποία δεν έχουν δηλώσει αριθμό μητρώου ακινήτου βραχυχρόνιων μισθώσεων (ΑΜΑ).
Από την ΑΑΔΕ δόθηκε εντολή να σταλεί -το συντομότερο δυνατό- αίτημα προς την Airbnb, προκειμένου να παρασχεθούν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον ΑΜΑ τους στην πλατφόρμα. Ταυτόχρονα, μέσα τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, ΗomeΑway κ.λπ.).

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ήδη στη διάθεσή τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών, στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν περισσότερα από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών – χωρίς, βέβαια, να έχουν δηλώσει τα αντίστοιχα εισοδήματα.
Επίσης, στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εντατικοποιήσει τη συνεργασία της με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, για τον συντονισμό και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σχετικά με τις μισθώσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα κανόνων για την απευθείας διαβίβαση στοιχείων από τις πλατφόρμες, που έχουν θεσπίσει χώρες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, με σκοπό την άμεση υιοθέτησή τους.

Το βέβαιο είναι πως, μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΑΑΔΕ περισσότερα από 70.000 ακίνητα. Μέσα στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ, τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος για να καταλογιστούν τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το